Bakan Dönmez: Türkiye'nin Rus doğal gazına bağımlılığı yüzde 40

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye'nin Rusya doğalgazına bağımlılığının yüzde 40 dolayında olduğunu açıkladı. Bakan Dönmez, petrol bağımlılığının ise yüzde 25 dolayında olduğunu söyledi.

CNN Türk'te katıldığı bir programda konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Rusya - Ukrayna çatışmalarından dolayı Akkuyu Nükleer Santral yapımınında sarkmayacağını açıkladı.

Bakan Dönmez, Avrupa'nın enerji bağımlılığına ise şöyle yanıt verdi:

"Avrupa’nın Rus gazına bağımlılığını kısa vadede ikame etmeleri zor. Yeni kaynakların rezervlerinin üretime hazırlanması süreye ihtiyaç duyan süreçlerdir. AB henüz netleştirmedi. En azından niyetini ortaya koydu. 'Rusya’ya bağımlılığı azaltmak istiyoruz yeni kaynaklara ihtiyacımız var' dedi.

Doğal gazda yüzde 40, petrolde ise yüzde 25 civarındadır. Yıllara göre değişkenlik gösterebiliyor."

Bakan Dönmez, Türkiye'nin enerji konusunda sıkıntı yaşayıp yaşamayacağına dair soruya ise şu yanıtı veriyor:

"Şu an için söz konusu değil. Cumhurbaşkanımız da açıkladı. Biz yaptırımların tarafı olmak istemiyoruz. İyi ticari ilişkilerimiz var. Diplomasi aracıyla çözmenin tarafı olduğumuzu ifade etmiştik. Gaz konusunda bir sıkıntı yaşamadığımızı kontrat bazında sevkiyatlara uyduklarında görüyoruz. 1986’da biz ilk doğal gazı Sovyetler Birliği’nden almıştık. Ukrayna, Romanya, Bulgaristan üzerinden Batı hattı dediğimiz hattan alıyorduk. İki sene önce Türk Akımı bitti biz doğrudan Karadeniz’in altından doğrudan Tekirdağ Kıyıköy’den alır vaziyete geldik.

Geçmişte Ukrayna üzerinden gelen hatta sorunlar vardı. Zaman zaman geçmişte benzeri sıkıntılar olmuştu. İki senedir teknik sıkıntı yaşamıyoruz. Gazprom ile BOTAŞ sık sık görüşüyor. Sevkiyatta bir problem görmüyoruz. Bizi etkilemeyeceğini öngörüyoruz. Böyle bir konuşma da olmadı. Sık sık diyaloglarımız da var zaten. Türkiye’nin doğal gaz açısından tedarik problemi yok."

Bakan Dönmez: Türkiye'nin Rus doğal gazına bağımlılığı yüzde 40 ile ilgili etiketler Rusya Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı doğal gaz Fatih Dönmez
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.