Bağışıklık sistemini güçlendiren yiyecekler nelerdir?

Bağışıklık sistemini güçlendiren yiyecekler nelerdir? Sağlık Bakanı Fahrettin Koca geçtiğimiz günlerde Türkiye'de koronavirüs vakası görüldüğünü açıkladı. Koronavirüsün Türkiye'de de görülmesi sonrasına ise bağışıklılığı güçlendiren yiyecekler merak konusu oldu.

Bağışıklık sistemini güçlendiren yiyecekler nelerdir? Dünya gündeminde koronavirüs konuşulan konular arasında yer alıyor. Türkiye'de de koronavirüs vakası görüldü. Koronavirüsüne karşı alınan tedbirler arasında, bağışıklık güçlendirmenin öneminden de konuşulmaktadır.

BALIK

Omega 3 kaynağı besinlerdir ve bağışıklık sistemi içinde önemlidir. Özellikle mevsiminde haftada en az iki kez balık tüketimini önemseyin. Balıklar omega 3 içeriğinin yanı sıra protein ve selenyum minerali açısından da zengin bir kaynaktır. Güçlü bir antioksidan olan E vitaminiyle çalışarak sinerji gösterir. Bu ikilinin birlikteliğiyle hücrelerde sizi hastalıklara duyarlı hale getirebilecek hasarlardan ve streslerden korur.

KIRMIZI BİBER

Kırmızı biber de en iyi C vitamini kaynağı besinlerden biri... Aynı zamanda zengin bir beta karoten kaynağı... Bağışıklık sisteminizi güçlendirmenin yanı sıra, C vitamini sağlıklı cildin korunmasına yardımcı olabilir. Yeterli C vitamini, vücudunuzun soğuk algınlığıyla mücadelesinde hastalığın süresini azaltabilir. Beta karoten gözlerinizi ve cildinizi sağlıklı tutmanıza yardımcı olur.

SEBZE VE MEYVE

Sebze ve meyveler sahip oldukları antioksidanlar (A, C, E vitaminleri, folik asit gibi vitaminler, selenyum gibi mineraller, oligosakkaritler ve bazı fenolik bileşikler) sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirirler ve hastalıklara karşı vücut direncini artırırlar. Özellikle maydanoz, kuşburnu, yeşil biber, greyfurt, portakal, kivi, çilek, enginar içlerinde yüksek miktarda C vitamini, zeytin yağı, ceviz, badem, fındık ve türevleri E vitamini ve havuç, ıspanak, domates, brokoli, pırasa, bal kabağı gibi sebzeler ise bir A vitamini türevi olan "beta karoten" içerir. Bu nedenle bu sebze ve meyveleri mutfağınızdan eksik etmeyin.

YOĞURT VE KEFİR

Son yıllarda yapılan birçok araştırma probiyotik etki gösteren besinlerin özellikle bağırsak florasını geliştirerek bağışıklık sistemini güçlendirdiğini göstermektedir. Ayrıca probiyotik besinlerin iltihabi (enflamatuvar) hastalıkların oluşumunu önlediği ve antioksidan etki gösterdiği de yapılan çalışmalarda ortaya konmuştur. Bu nedenle kefir ve yoğurdu sofralarımızdan eksik etmeyelim.

Bağışıklık sistemini güçlendiren yiyecekler nelerdir?

SU

Günlük hayatta vücut direncimizi artırmak için tüketmemiz gereken su miktarı 2- 2,5 litre arasında olmalıdır.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİREN BİTKİ ÇAYLARI

Papatya çayı; Papatya çayının bağışıklığa etkisi üzerine yapılan araştırmalar, papatya içinde bulunan kimyasalların makrofajlar ve B lenfositlerin üretimini ve dolayısıyla beyaz kan hücresi sayısını arttırarak bakteri, virüs ve mantar gibi bulaşıcı hastalıklara karşı vücudun direncini arttırdığı yönünde sonuçlara sahip.

Kuşburnu çayı; Kuşburnu iyi bir C vitamini kaynağı! Hatta en iyi C vitamini kaynağı diyebiliriz. Özellikle havaların değişken olduğu şu Ocak ayında günde 1 fincan kuşburnu çayı ile bağışıklık sisteminizi güçlendirebilirsiniz.

Yeşil çay; Yeşil çay, siyah çayın işlenmemiş halidir. Bu yüzden fazla tüketimi ödem oluşmasına sebep olabilir. Ancak metabolizma hızlandırıcı etkisini de bir kenara atamayız. Günde 2 fincan yeşil çay hem sağlığa yarar hem de kilolara.

Ihlamur ve bal; Ihlamur hep hastalıklarla beraber anılıyor, başka türlü aklımıza gelmiyor. Bitki çaylarının en masumu olan ıhlamuru bir de balla tatlandırarak hem tatlı isteğinizi azaltabilir hem de hastalıklara karşı korur.

 

Bağışıklık sistemini güçlendiren yiyecekler nelerdir? ile ilgili etiketler Koronavirüs Korona Çay sebze meyve bağışıklık yiyecek içecek
GÜNÜN VİDEOSU

Sidney'de ayin sırasında kan donduran olay! Gazze ile ilgili vaaz veren piskopos bıçaklandı...

Avusturalya’nın Sidney kenti yakınlarında vaaz veren piskopos, Gazze’deki deneyimlerini anlatıp, Gazze’de küçük çocukların öldürülmemesi gerektiğini belirtirken bıçaklı saldırıya uğradı. O anlar saniye saniye YouTube'da canlı yayınlandı.