Bağışıklık sistemini güçlendiren besinler nelerdir? Bağışıklık sistemi ne demek?

Günlük beslenmede çok fazla şekere yer verilmesi bağışıklık sisteminin işlevini azaltır. Birçok kişi bağışıklık sistemini güçlendiren besinleri merakla araştırmaya başladı. Peki, Bağışıklık sistemini güçlendiren besinler nelerdir? Bağışıklık sistemi ne demek? Detaylar haberimizde...

Mevsimlere bağlı olarak değişen hava durumlarından etkilenmemek ve hasta olmamak adına bağışıklık sistemimize dikkat etmemiz, güçlendirmemiz gerekir. Vatandaşlar bağışıklık sistemini hangi besinlerin kuvvetlendirdiğini merakla araştırmayı sürdürüyor. Peki, Bağışıklık sistemini güçlendiren besinler nelerdir? Bağışıklık sistemi ne demek? Detaylar haberimizde...

Bağışıklık sistemini güçlendiren besinler nelerdir? Bağışıklık sistemi ne demek?

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİREN BESİNLER NELERDİR?

Bağışıklık sistemini güçlendirmek için beslenme alışkanlığının gözden geçirilmesi gerekir. Durum böyle olunca yiyecek ve içeceklerimize özen göstermeliyiz.
A vitamini: Antitümör aktivitesi, savaşçı hücreler (akyuvar) güçlendirilmesi, antikor tepkisinin artırılması dahil pek çok bağışıklık sürecini destekler ve uyarır. Eksikliği olan kişiler özellikle viral enfeksiyonlara daha kolay yakalanır. Süt, balık yağı, yumurta önemli kaynaklarıdır.

Betakaroten: Serbest radikallerin tutulmasını sağlar. Yeşil yapraklı sebzeler, kırmızı, turuncu, koyu sarı renkli sebzeler önemli kaynaklarıdır.

C vitamini: Antiviral ve antibakteriyal etkisinin yanı sıra bağışıklığı arttırır ve güçlendirir. Turunçgiller, yeşil biber, maydanoz, kiraz, kavun önemli kaynaklarıdır.

E vitamini: Serbest radikallerin tutulmasına yardımcı olur. Soya, susam, ceviz, badem, fıstık vb yağlı tohumlar önemli kaynaklarıdır.

Mantar, ıspanak, maydanoz ve kırmızı pancar bağışıklık sitemini güçlendiren diğer sebzelerdir. Yeşil veya geleneksel siyah çay, hangisini içerseniz için ikisi de bağışıklık dostudur. Bu listeye ıhlamur, zencefil ve tarçın çayını da ekleyebilirsiniz. Bağışıklığı güçlendiren kuruyemişlerde ilk sırada badem vardır. Listeye fındık ve cevizi de eklemeniz uygun olur. Sarımsak ve soğanda bulunan allilik sülfitler bağışıklık sistemini güçlendirir, serbest radikallerin atılımını arttırır, tümör hücre çoğalmasını engeller, kolesterol düzeyini azaltır. Yapılan bir çalışma mide kanseri gelişme riski ve soğan sarmısak tüketimi arasında ters bir ilişki olduğunu göstermiştir.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ NEDİR?

Bağışıklık sistemi, vücudun enfeksiyonlarla mücadelesine yardımcı olan doğal savunma sistemidir. İşte bu yüzden bizi sağlıklı tutan bağışıklık sistemimizdir.

Bağışıklık sisteminin organları şunlardır:

Boğazın arka tarafındaki boğazın her iki tarafında bulunan bademcikler. Bademcikler, enfeksiyonlarla savaşan antikorların yapılmasına yardımcı olur.

Tüm vücutta bulunan lenf düğümleri ve lenfatikler. Lenfatikler vücut dokuları ve kan dolaşımı arasında sıvı, besin ve atık madde taşırlar. Lenf düğümleri, lenfositler olarak adlandırılan özel beyaz kan hücreleri tarafından tahrip edilen bakteri, virüs ve diğer yabancı maddeleri hapseden, lenf sıvılarını süzer.

 Göğüs kemiğinin arkasında, boynun dibinde üst göğüste bulunan timus bezi. Timus, enfeksiyonla mücadele eden antikorları oluşturmaya yardımcı olur.

Kemik iliği, esas olarak uzun kemikler, omurlar ve vücudun pelvik kemiklerinde bulunur. İlik, bakterileri, virüsleri ve enfeksiyona neden olan diğer organizmaları tahrip eden beyaz kan hücrelerini yapar.

Karın üst sol tarafında bulunan dalak. Dalak, bakteri ve diğer yabancı maddeleri tanımak ve onları yok etmek için bağışıklık sistemini desteklemektedir.

Bağışıklık sistemini güçlendiren besinler nelerdir? Bağışıklık sistemi ne demek? ile ilgili etiketler meyve sebze 2019 doktor Bağışıklık sistemi bağışıklık hasta
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.