Biyografi

Baba Emin Saruhanlı gerçekte kim? Haluk Bilginer kimdir, kaç yaşında, nereli, evli mi?

Baba dizisi Emin Saruhanlı gerçekte kim? Show TV ekranlarının yeni sezon dizisi BabaWda Emin karakterine hayat verecek Haluk Bilginer kimdir?

Show TV ekranlarının yeni sezon dizisi Baba’da Emin Saruhanlı karakterini canlandıracak isim Haluk Bilginer olacaktır. Sayısız dizi ve filmde rol alan tiyatronun usta isimlerinden Bilginer, Baba dizisinin başrollerini Tolga Sarıtaş ile paylaşacaktır. Peki ama Haluk Bilginer kaç yaşında, nereli, evli mi?

Baba Emin Saruhanlı Kimdir?

Baba dizisinde Emin Saruhanlı karakterini Haluk Bilginer canlandırmaktadır. Kardeşi Mehmet Ali ile yıllar öncesinde küsen, kalabalık ailesiyle birlikte Anadolu’da sıradan bir hayat süren Emin Saruhanlı’nın hayatı yaşanan uçak kazasıyla tamamen değişir.

Haluk Bilginer Kimdir?

5 Haziran 1954 tarihinde İzmir’de dünyaya gelen Haluk Bilginer’in tam adı Nihat Haluk Bilginer’dir. Annesi ev hanımı Bedriye Hanım, babası ise Tahsin Bilginer’dir. Lise son sınıfta iken tiyatro koluna girdikten sonra Demokrat İzmir Gazetesi’nin açtığı liselerarası tiyatro yarışmasında ilk ödülünü kazandı.

Jüride bulunan tiyatro müdürü Ragıp Haykır’ın davetiyle İzmir Devlet Tiyatrosu’nda konuk oyuncu olarak çalıştıktan sonra 1972 yılında girdiği Ankara Devlet Konservatuarı Tiyatro Bölümünden mezun oldu. Bilginer, Londra Müzik ve Drama Sanatları Akademisi’nde (LAMDA) bir yıl boyunca ileri tiyatro öğrenimi gördü.

1980 ve 1993 yılları arasında İngiltere’de yaşayan ve aynı zamanda İngiltere vatandaşlığı da bulunan Haluk Bilginer, burada bulunduğu yıllar boyunca birçok tiyatro oyununda, müzikalde, televizyon dizisinde ve filmde rol aldı. ‘Eastenders’ dizisinde 250 bölüm canlandırdığı Kıbrıslı Mehmet Osman rolüyle ün kazandı.

1987 yılında ilk defa Gecenin Öteki Yüzü adlı film çekimi için İstanbul’a geldi ve 1992 yılında evleneceği okul arkadaşı Zuhal Olcay ile tanıştı. Çift, Hollywood’da ‘indiana-jones’ dizisinde ve Türkiye’de de Yavuz Özkan’ın ‘İki Kadın’ filminde birlikte rol aldı.

Haluk Bilginer, 1990 yılında İsmet Levendoğlu ve Zuhal Olcay ile Tiyatro Stüdyosu’nun kurucuları arasında yer aldı ve Aldatma (Herold Pinter), Kan Kardeşleri (Willy Russell), Derin Bir Soluk Al (Ben Elton), Çöplük (Turgay Nar), Histeri (Terry Johnson) ve Balkon (Jean Genet) oyunlarında başrolleri üstlendi. Bir tiyatro salon sahibi olmak için Odeon Sineması’nı kiralayıp inşaata başladı ancak 1996’da çıkan yangınla bütün emekler boşa gitti.

Ateşten Günler, Safiyedir Kızın Adı, Borsa, Son Söz Sevginin, Gülşen Abi, Eyvah Babam, Eyvah Kızım Büyüdü, Tatlı Hayat, Karanlıkta Koşanlar, Cesur Kuşku, Yine de Aşığım, Sayın Bakanım ve Hayat İşte gibi birçok televizyon yapımında rol aldı.

Bilginer, Türkiye’deki sinema kariyerine 1987 yapımı Kara Sevdalı Bulut adlı filmle başladı. 17.yüzyılda, uçmaya teşebbüs eden ilk kişi olarak dünya tarihine adını yazdıran Hezarfen Ahmet Çelebi’nin yaşam öyküsünün anlatıldığı, İstanbul Kanatlarımın Altında (1995) adlı başarılı filmde Evliya Çelebi’yi canlandırdı. 1997 yapımı Masumiyet adlı filmdeki performansıyla büyük başarı elde eden ünlü aktör, aynı yıl Derviş Zaim’in yönetmenliğini yaptığı, Sanem Çelik ve Uğur Polat gibi isimlerin de görev aldığı Filler ve Çimen adlı filmde rol aldı.

2003 yılında Ezel Akay’ın yönetmenliğini üstlendiği, ve birçok ünlü ismin kadrosunda yer aldığı Neredesin Firuze adlı yapımda oynadı. Haluk Bilginer, daha sonra 2004 yapımı Hırsız Var, 2005 yapımı Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü? ve Kısık Ateşte 15 Dakika adlı sinema filmlerinde rol aldı.

1999 yılında oyuncu eşi Zuhal Olcay’la birlikte Oyun Atölyesi’ni kurdu. Haluk Bilginer, 1987 yılında tanışıp 1992’de evlendiği Zuhal Olcay ile 14 Aralık 2004’te ayrıldı. Ardından bir süredir birlikte olduğu pop şarkıcısı ve dizi oyuncusu Aşkın Nur Yengi ile 6 Haziran 2006’da kardeşinin Urla’daki evinin bahçesinde evlendi. Kızı Nazlı’nın 2006’da dünyaya gelmesinden sonra 2012 yılında Aşkın Nur Yengi ile boşandılar.

Gençliğinde hamallık, tezgahtarlık, garsonluk gibi birçok işte çalışan Haluk Bilginer aynı zamanda koyu bir Galatasaray taraftarıdır.

Haluk Bilgiler’in Oynadığı Diziler ve Filmler

2019 – 47. Uluslararası Emmy Ödüllerinde Şahsiyet dizisiyle uluslar arası en iyi erkek oyuncu ödülünü
2015 – 47. Siyad Türk Sineması Ödülleri – En iyi Erkek Oyuncu (Kış Uykusu)
2010 – 37.Altın Kelebek Tv Yıldızları Ödülleri – En İyi Erkek Oyuncu (Komedi) (Cuma’ya Kalsa)
2007 – 18.Ankara Film Festivali – En İyi Erkek Oyuncu (Polis)
2006 – 17. Ankara Film Festivali – En İyi Erkek Oyuncu (Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü?)
2004 – 9. Sadri Alışık Ödülleri – En İyi Erkek Oyuncu (Neredesin Firuze)
1998 – 20.Siyad Türk Sineması Ödülleri – En İyi Erkek Oyuncu (Masumiyet)
1998 – 10. Ankara Film Festivali – En İyi Erkek Oyuncu (Masumiyet)
1998 – 10.Angers Festivali – En İyi Erkek Oyuncu (Masumiyet)
1997 – 11.Adana Altın Koza Film Şenliği – En İyi Erkek Oyuncu (Masumiyet)
1997 – 34. Antalya Film Şenliği – En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (Masumiyet)

Filmografisi

2019 – Alex Rider / Dr. Greif (Yabancı dizi)
2019 – Nuh Tepesi / İbrahim (Film)
2018 – Cadılar Bayramı / Dr. Sartain (Film)
2018 – Şahsiyet / Agâh Beyoğlu (internet dizisi)
2016 – Ben-Hur ( Simonides) (Sinema Filmi)
2015 – Kırık Kalpler Bankası (Yusuf Yağmur) (Sinema Filmi)
2015 – Komedi Türkiye (Jüri) (Tv Programı)
2014 – Rosewater (Baba Akbar) (Sinema Filmi)
2013 – Zoraki Radikal (Nazmi Kemal) (Sinema Filmi)
2013 – Kış Uykusu (Aydın) (Sinema Filmi)
2013 – 2014 – Kaçak (Ustura Faysal) (TV Dizisi)
2012 – Çanakkale Çocukları (Kasım) (Sinema Filmi)
2012 – Hayatımın Rolü (Müşfik) (TV Dizisi)
2012 – Evliya Çelebi ve Ölümsüzlük Suyu (Evliya Çelebi/Seslendirme) (Sinema Filmi)
2012 – Buz Devri 4: Kıtalar Ayrılıyor (Diego Seslendirme) (Sinema Filmi)
2012 – Acayip Hikayeler (Sinan) (TV Dizisi)
2011 – İstanbul’un Altınları (Reşat Altın) (TV Dizisi)
2011 – W.E. (Sinema Filmi)
2010 – Newyork’ta Beş Minare (Hacı Gümüş) (Sinema Filmi)
2010 – Cuma’ya Kalsa (Cuma) (TV Dizisi)
2010 – Ezel 2. Sezon (Kenan Birkan) (TV Dizisi)
2009 – Uluslararası (Ahmet Sunay) (Sinema Filmi)
2009 – Sıkı Dostlar (Hikmet) (TV Dizisi)
2009 – Suluboya (Sinema Filmi)
2009 – Buz Devri 3 : Dinozorların Şaf… (Diego (Seslendirme)) (Sinema Filmi)
2009 – 7 Kocalı Hürmüz (Kuşçu Cebrail) (Sinema Filmi)
2008 – Nerede Kalmıştık (Ateş) (TV Dizisi)
2008 – Güneşin Oğlu (Alper Canan) (Sinema Filmi) –
2008 – Devrim Arabaları (Necip) (Sinema Filmi) –
2008 – Anında Görüntü Show (Kendisi) (TV Dizisi) –
2007 – Sihirli Oyuncakçı (Türkçe Seslendirme) (Sinema Filmi)
2007 – Sevgili Dünürüm (Ahmet) (TV Dizisi)
2006 – Polis (Musa Rami) (Sinema Filmi)
2006 – Kısık Ateşte 15 Dakika (Muhtar) (Sinema Filmi)
2006 – Buz Devri 2: Erime Başlıyor (Türkçe Seslendirme) (Sinema Filmi)
2005 – Hacivat Karagöz Neden Öldürüld… (Karagöz) (Sinema Filmi)
2004 – Sayın Bakanım (Müsteşar Samim Bayraktar) (TV Dizisi)
2004 – Hırsız Var! (Seçkin Doruk) (Sinema Filmi)
2002 – Hititler (III. Hattuşili) (Sinema Filmi)
2002 – Buz Devri (Diego Seslendirme) (Sinema Filmi)
2001 – Tatlı Hayat (İhsan Yıldırım) (TV Dizisi)
2001 – Karanlıkta Koşanlar (Ali) (TV Dizisi)
2001 – Cesur Kuşku (Cesur) (TV Dizisi)
2001 – Buffalo Soldiers (The Turk) (Sinema Filmi)
2001 – Acemi Askerler (Türk) (Sinema Filmi)
2000 – Filler ve Çimen (Sabit Üzücü) (Sinema Filmi)
2000 – Eyvah Kızım Büyüdü (Sedat) (TV Dizisi)
2000 – Borsa ( ) (TV Dizisi)
1999 – Oyuncak Hikayesi 2 (Türkçe Seslendirme) (Sinema Filmi)
1999 – Harem Suare (Abdülhamit) (Sinema Filmi)
1999 – Güle Güle (Kasap) (Sinema Filmi)
1998 – Eyvah Babam (Sedat) (TV Dizisi)
1997 – Nihavend Mucize (Erol Alemdaroğlu) (Sinema Filmi)
1997 – Medeni Haller (Haydar) (TV Dizisi)
1997 – Masumiyet (Bekir) (Sinema Filmi)
1997 – Kördüğüm (TV Dizisi)
1996 – İstanbul Kanatlarımın Altında (Evliya Çelebi) (Sinema Filmi)
1996 – Usta Beni Öldürsene (Aaron) (Sinema Filmi)
1996 – 80. Adım (Savcı) (Sinema Filmi)
1995 – Oyuncak Hikayesi (Tükçe Seslendirme) (Sinema Filmi)
1994 – Gülşen Abi (Abidin Özbidin / Gülşen Abla ) (TV Dizisi)
1993 – Son Söz Sevginin (Tahsin) (TV Dizisi)
1992 – İki Kadın (Metin) (Sinema Filmi)
1992 – The Adventures of Young indiana jones (İsmet Bey) (Sinema Filmi)
1991 – Ölür Ayak (Ömer) (Sinema Filmi)
1991 – Safiyedir Kızın Adı (TV Dizisi)
1991 – Memories of Midnight (Sinema Filmi)
1991 – Laf Lafı Açıyor (Kendisi)
1987 – Lionheart (Tüccar) (Sinema Filmi)
1987 – Kara Sevdalı Bulut (Atilla) (Sinema Filmi)
1987 – Ishtar (Gerilla Lideri) (Sinema Filmi)
1987 – Gecenin Öteki Yüzü (TV Dizisi)
1987 – Ateşten Günler (Ahmet Rıfkı) (TV Dizisi)
1986 – Half Moon Street (1. Arap) (Sinema Filmi)
1985 – Eastenders (Mehmet Osman) (TV Dizisi)
1981 – Bergerac (Ahmed) (TV Dizisi)