Azledilmek ne anlama gelir? Azil kararı nedir? ABD Başkanı Trump'ın azil kararı ne anlama geliyor?

Azledilmek ne anlama gelir sorusu ABD Başkanı Trump için Temsilciler Meclisi'nde alınan karar sonrası vatandaşların merak ettiği sorulardan oldu. Peki, Türk Dil Kurumu'na göre azledilmek ne demek?

Azledilmek ne anlama gelir? Türk Dil Kurumu'na göre azledilmek kelimesinin anlamı nedir? Soruların yanıtları haberimizde. İşte örnek cümleler ile birlikte azledilmek kelimesine dair merak edilenler…

AZLEDİLMEK NE ANLAMA GELİR?

Yeni duyulan kelimelerin anlamlarını öğrenme güdüsü neticesinde o sözcüğün ne anlama geldiği ister istemez merak ediliyor.

Azledilmek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. Azledilmek kelimesi Arapça kökenlidir.

TDK'da güncelleme - Son Dakika Haber

TDK'ye göre, azledilmek kelimesi anlamı şu şekildedir:

- Görevden alınmak

AZİL NE DEMEK?

Azil kelimesi, görevden alma anlamına gelmektedir. Azil kelimesi aynı zamanda ayırma ve uzaklaştırma anlamlarına da geliyor.

Azil, pratikte ise bir kimseye verilen görev yetkisinin elinden alınması, bir memurun mesleğinden men edilmesi ve meslekten çıkartılması anlamlarında da kullanılır. Bir kişiye verilen görev hukukta görev yetkisi azledilme yoluyla elinden alınabilir.

Vekâletten azil ve ondan istifa her zaman mümkündür. Eğer bir kimse uygun olmayan bir zamanda azil işlemine maruz kalırsa, azleden zararı ödemekle yükümlüdür.

Temsilciler Meclisi Trump'ı azletti, nihai kararı Senato verecek: Şimdi ne  olacak? | Euronews

TRUMP'IN AZİL SÜRECİ

ABD Kongresindeki Demokratlar, 6 Ocak'taki Kongre baskınından sorumlu tuttukları Trump'a karşı önemli bir adım attı.

Görev süresinin sona ermesine bir hafta kala Temsilciler Meclisi gündemine gelen tasarıda yer alan azil maddesinde Trump, "isyana teşvik" ile suçlandı. Görevden alınması istenen tasarıda Trump, Kongre baskını öncesindeki açıklamaları dolayısıyla o gün yaşanan şiddetten sorumlu tutuldu.

Uzun bir tartışma bölümünün ardından Temsilciler Meclisi Genel Kurulunda yapılan oylamada Trump'ın "isyana teşvik" ile suçlandığı azil maddesi 197 hayır oyuna karşılık 232 evet oyu ile kabul edildi.

Söz konusu azil maddesine 10 Cumhuriyetçi vekilin de evet oyu vermesi dikkati çekti.

Böylece ABD'nin 45. Başkanı Trump, ülke tarihinde "görevden alınması istemiyle iki kez suçlanan ilk başkan" olarak kayıtlara geçti.

Asıl yargılama Senatoda

Azil sürecinin asıl yargılama ayağını oluşturan ve Trump'ın suçlu olup olmadığına karar verecek olan Senatonun, söz konusu oylamayı ne zaman yapacağı ise henüz net olarak belli değil.

Azledilmek ne anlama gelir? Azil kararı nedir? ABD Başkanı Trump'ın azil kararı ne anlama geliyor? ile ilgili etiketler Türk Dil Kurumu azledilmek ne demek
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.