Aytaç Yalman kimdir? Neden öldü?

Aytaç Yalman kimdir? Uzun yıllar TSK bünyesinde görev alan Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı gibi görevleri üstlenmiş olan Aytaç Yalman, tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. Yalman'ın ölüm haberinin ardından neden öldüğü merakla araştırılmaya devam ediliyor. Peki, Aytaç Yalman kimdir? Neden öldü? Detaylar haberimizde...

Aytaç Yalman kimdir? Türk Kara Kuvvetleri 41'inci komutanı olan Emekli Orgeneral Aytaç Yalman Ankara'da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Yalman'ın ölüm haberi sevenlerini yasa boğdu. Birçok kişi Aytaç Yalman'ın kim olduğunu ve neden öldüğünü merakla arama motorlarından araştırmaya başladı. Peki, Aytaç Yalman kimdir? Neden öldü? Detaylar haberimizde...

aytaç yalman kimdir ile ilgili görsel sonucu

AYTAÇ YALMAN NEDEN ÖLDÜ?

Aytaç Yalman COVİD-19 virüsü sebebi ile hayatını kaybettiği doğrulandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yaptığı açıklamalara göre Türkiye'de şimdiye dek iki hasta yaşamını yitirdi. İlk hasta 89, ikinci hasta ise 61 yaşındaydı.Yalman'ın yaşı ise 80'idi.

Yalman'ın 13 Mart'ta hastaneye başvuran Yalman'ın hastanenin raporunda Covid 19'a bağlı nedenlerden hayatını kaybettiği hastane raporunda doğrulandı. Yalman'ın ilk bulgular ortaya çıktığında orduevi oktorunca hastaneye yönlendirildiği, Ancak komutanın bunu kabul etmediği serum tedavisi istediği ve daha sonra ikna edilerek hastaneye götürüldüğü ortaya çıktı. Eşinin de Covid 19 olduğu belirtilen raporda ayrıca tüm temas edenlerin de koruma amaçlı karantina tedbirlerine alandığı kaydedildi.

İşte o rapor:

"Tahir Aytaç YALMAN

79 yaşında Erkek hasta. Emekli Orgeneral.

Öyküsünde hipertansiyonu dışında ek hastalığı olmayan hastanın;
11 Mart’ta nefes darlığı şikayeti başlamış.
12 Mart ta şikayetleri nedeniyle Fenerbahçe Orduevi Doktoru eve çağırılmış. Orduevi Doktorundan alınan bilgiye göre :
Fizik Muayene Bulguları (12.03.2020) : Dispneik,hafif taşipneik , Ateş 38.5 , NDS:96 , Sat:Oda havasında %92 ,Dinlemekle akciğerde bilateral raller mevcut

Bu bulgular ile orduevi hekimi hastaneye gitmesi gerektiğini bildirmiş ancak hasta kabul etmemiş, kendisine evde serum tedavisi uygulanmasını istemiş.

14.03.2020 ve 15.03.2020 tarihlerinde hastanede yatmaya devam ederken hastanın genel durumu bozulmuş, hipoksisi derinleşmiş.

15.03.2020 tarihinde sabah saatlerinde hastanın filmleri konsültasyon amacıyla Sultan Abdülhamid EAH Göğüs Hastalıkları kliniğince değerlendirilmiştir. Yapılan değerlendirme sonucunda takip edilen doktoruyla da görüşülerek hastanın hastanemize nakli sağlanmıştır.

15.03.2020 saat 13.00 de Sultan Abdülhamid 2.Han Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil servisine getirildiğinde muayene bulguları:

Bilinç açık ,uykuya meyilli,genel durum kötü,dispneik,taşipneik,yardımcı solunum kasları solunuma katılıyor, TA:130/60 ,sat %45 NDS:117.

Hasta bu halde derhal entübe edilerek ventilatöre bağlanmıştır . Hastanın viral pnomoni tablosuna istinaden gerekli tedavisi planlanmış ve tetkikleri istenmiştir. Ancak hastada saat 19:10 da arrest gelişmiş , derhal hızlı ve etkin CPR başlanmış.15 ampül atropin ,10 ampul bikarbonat yapılmış ancak 40 dakika sonunda ritmi dönmeyince 19:50 de exitus olarak kabul edilmiştir.

Hastanın kliniğinin ve tetkiklerinin bakanlık COVID 19 rehberinde tarif edilen olası vaka tanımına benzemesinden dolayı filyasyon yapılmasına karar verilmiş, yapılan filyasyon sonucunda eşinde semptomlar görülmesi üzerine 15.03.2020 tarihinde aynı hastaneye yatışı yapılmıştır.

Hastaya daha önce takip edildiği sağlık kuruluşu ve Ordu Evi nde tedavi uygulayan sağlık profesyonelleri, ev temaslıları, işyeri temaslılarına filyasyon yapılmış numuneleri alınmış gerekli izolasyon tedbirleri uygulanmıştır.
Eşinin test sonucunun COVID pozitif gelmesi üzerine merhum Aytaç YALMAN ın klinik tablosunun da uyumlu olduğu dikkate alındığında COVID 19’a bağlı vefat ettiği kanaati oluşmuştur.

Sultan Abdülhamid Han Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Başhekimliği"

AYTAÇ YALMAN KİMDİR?

Aytaç Yalman 29 Temmuz 1940 yılında İstanbul Üsküdar’da doğmuştur. Belma Yalman ile evlidir. 1960 Yılında Kara Harp Okulundan, 1961 yılında Piyade Okulundan, 1971 yılında Kara Harp Akademisinden, 1976 yılında Silahlı Kuvvetler Akademisinden mezun olmuştur.

1998 yılında Suriye ile yaşanan krizi müteakip 20 Ekim 1998 tarihinden itibaren Adana Mutabakatı gereği, Türkiye Cumhuriyeti adına Türkiye-Suriye güvenlik ilişkilerini yürütmüştür.

1961-1976 yılları arasında T.S.K.nin çeşitli birliklerinde Tk.ve Bl.K.lıkları ile Kh.Sb. ve Kur.Bşk.lıkları görevlerinde bulunmuştur. 1976-1986 yılları arasında Silahlı Kuvvetler Akademisinde Öğretim Üyesi, Ege Ordu ve K.T.B.K.K.lığında İstihbarat Başkanı, 50. Piyade Alay Komutanlığı, K.H.A., K.H.O. Öğretim Başkanlığı görevlerinde bulunmuştur.

1986 yılında Tuğgeneral rütbesine terfi ederek K.H.O.K.Yrd.lığına, 1987 yılında da 39.ncu Mknz.P.Tug.K.lığına atanmıştır. 1990- 1994 yılları arası Tümgeneral, K.K.Per.Başkanlığı, Piyade Okul Komutanlığı, Korgeneral rütbesine yükselerek K.K.Dent. ve Değ. Başkanlığı yapmıştır. 1995 – 1998 yılları arasında Adana’da bulunan 6. Kolordu Komutanlığı’atanan Aytaç Yalman, 1998 yılında Orgeneralliğe terfi ederek 2. Ordu Komutanlığına atanmıştır.

24 Ağustos 2000 tarihinde Jandarma Genel Komutanlığı görevine atanmıştır. 24 Ağustos 2002 tarihinde Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na getirilmiştir.

TSK Üstün Hizmet Madalyası, Üstün Cesaret Madalyası, Altın Şeref Madalyası sahibidir.

Eski Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman, bir süredir tedavi gördüğü hastanede 16 Mart 2020 tarihinde hayatını kaybetti.

Aytaç Yalman kimdir? Neden öldü? ile ilgili etiketler Koronavirüs Korona 2020 ölüm TSK aytaç yalman
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.