AYM, Türkiye 'Kürdistan' Demokrat Partisi'ne bir ay süre verdi!

Anayasa Mahkemesi, Türkiye Kürdistan Demokrat Partisinin kapatılmasına ilişkin davada, partiye savunma için bir ay süre verilmesini kararlaştırdı.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, tüzük ve programının bazı bölümlerinin, "devletin bölünmez bütünlüğüne" ilişkin Anayasa'nın üçüncü maddesi ile Siyasi Partiler Kanunu'na aykırılığı nedeniyle Türkiye Kürdistan Demokrat Partisinin, kanunun 101'inci fıkrasının (a) bendi gereğince kapatılmasına karar verilmesi istemiyle Anayasa Mahkemesine başvurdu.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu gündem toplantısında, partinin kapatılması istemini görüştü. Anayasa Mahkemesi heyeti, Türkiye Kürdistan Demokrat Partisine, savunma yapması için bir aylık süre verdi.

KAPATMA DAVASI, PARTİNİN SAVUNMASINDAN SONRA ELE ALINACAK.

Siyasi Partiler Kanunu'nun 101'inci maddesinin (a) bendi, "Anayasa Mahkemesince bir siyasi parti hakkında kapatma kararı, bir siyasi partinin tüzük ve programının devletin bağımsızlığına, ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne, insan haklarına, eşitlik ve hukuk devleti ilkelerine, millet egemenliğine, demokratik ve laik cumhuriyet ilkelerine aykırı olması, sınıf veya zümre diktatörlüğünü veya herhangi bir tür diktatörlüğü savunmayı ve yerleştirmeyi amaçlaması, suç işlenmesini teşvik etmesi hallerinde verilir." hükmünü içeriyor.

YARGITAY UYARMIŞTI

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı verilerine göre, 28 Nisan 2014'te kurulan Türkiye Kürdistan Demokrat Partisinin kurucu genel başkanı Mehmet Emin Kardaş.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, partinin adında bulunan "Kürdistan" ibaresinin çıkarılması için partiye uyarı yazısı göndermişti. Yazıda, Siyasi Partiler Kanunu'nun 96. maddesindeki, "ırk ve bölge adlarıyla veya aynı anlama gelen adlarla siyasi partiler kurulamaz veya parti adında bu kelimeler kullanılamaz" hükmü hatırlatılarak, partinin isminin değiştirilmesi için süre verilmişti.

Başsavcılık, partiye verilen sürede parti adındaki "Kürdistan" ibaresi çıkarılmadığı için Anayasa Mahkemesine başvurmuştu.

AYM, Türkiye 'Kürdistan' Demokrat Partisi'ne bir ay süre verdi! ile ilgili etiketler Yargıtay AYM Türkiye anaysa mahkemesi Kürdistan parti kapatma davası
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.