Ayasofya'daki 'düzenleme' detayları netleşti

Danıştay tarafından dün açıklanan kararla müze statüsünde olan Ayasofya yeniden 'tamamen' ibadete açıldı. Tarihi karar sonrasında, yapıda yer alan mozaik ve sembollerin akıbeti merak konusu oldu. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ayasofya'da bulunan mozaikler için açılır-kapanır bir perde yapılacağını açıkladı. İnsan figürlerinin yer aldığı mozaiklerin ise üzeri örtülmeyecek. İşte tüm detaylar...

Danıştay 10. Dairesi'nin kararı sonrası Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı'yla Ayasofya 86 yıl aradan sonra yeniden ibadete açıldı.

DÜZENLEME DETAYLARI NETLEŞTİ

Karar sonrası tarihi yapıda bulunan mozaik, ikona ve sembollerin ne olacağı merak konusu oldu. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın paylaştığı bilgilere göre, Ayasofya Cami'nde yapılacak olan düzenlemelerin detayları netleşti.

BAKANLIK HEMEN DEVREYE GİRDİ

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Ayasofya'nın ibadete açılması için çalışmaların önümüzdeki Cuma gününe kadar tamamlanacağını açıkladı.

Bu hafta sonu Kültür Bakanlığı'ndan bir ekip Ayasoyfa Cami'ne gidip incelemelerde bulunacak.

Bilindiği gibi Ayasoyfa'nın mevcut halinde 10'dan fazla ikona ve semboller var.

AÇILIR-KAPANIR TAHTA PERDELER KONULACAK

Habertürk'ün Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan kaynaklara dayandırdığı bilgilere göre, ikon ve semboller için açılır-kapanır bir perde yapılacak.

Kıble yönündeki ikonaların üzeri perde ile örtülecek. Meryem ve Cebrail ikonlarının üzerleri örtülecek. Aynı yetkililer ikona ve sembollerin kaldırılmasının veya bir başka yere nakledilmesinin doğru olmadığını kaydetti.

86 YIL ÖNCE DE KAPATILMAMIŞTI

İnsan figürü olmayan başka sembollerin ise kaldırılması veya üzerinin örtülmesi söz konusu olmayacak.

Yetkililer 86 yıl önce cami olarak ibadet edilirken de bu figürlerin üzerlerinin kapatılmadığına dikkat çekti.

ÖZEL TEKNİKLERLE HALI DÖŞENECEK

Ayasofya Cami'nin zemininde nasıl bir değişiklik yapılacak? Yetkililer zeminde bazı çökmeler, yıpranmalar olduğunu, buna zarar vermeyecek bir teknikle ve malzemeyle halı döşeneceğini ve ibadete hazır hale getirileceğini belirtildi.

Çalışmalar yarından itibaren başlayacak, önümüzdeki Cuma gününe hazır olmak üzere devam edilecek.

Ayasofya'daki 'düzenleme' detayları netleşti ile ilgili etiketler Kültür ve Turizm Bakanlığı cami Ayasofya hali perde mozaik sembol
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.