Ayasofya'da restorasyon çalışması tamamlandı

İstanbul Valiliği tarafından Ayasofya'da 2012'de başlatılan restorasyon ve konservasyon çalışmaları tamamlandı. Gelişmeyi sosyal medya hesabından duyuran Vali Ali Yerlikaya, çalışmalarda emeği geçenlere teşekkür etti. Çalışmaların tamamlanmasına ilişkin valilikten yapılan açıklamada ise restorasyonun tamamlanmasının ardından iskelenin söküldüğü, onun altında kalan yüzeydeki mermer düşemelerle ilgili çalışmaların ise Kasım sonunda tamamlanacağı belirtildi.

Yaz döneminde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kararı ile yeniden ibadete açılan Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde 2012'den bugüne tam 8 yıldır süren restorasyon çalışmaları tamamlandı.

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, gelişmeyi sosyal medya hesabından yaptığı "İstanbul Valiliği #YİKOP tarafından #Ayasofya'da 2012'de başlatılan #restorasyon ve #konservasyon çalışmaları tamamlanarak kurulan iskele kaldırıldı.

Titizlikle yürütülen restorasyon çalışmalarında emeği geçenlere teşekkür ediyorum." mesajı ile İstanbullularla paylaştı. 

Ayasofya'da restorasyon çalışması tamamlandı

İstanbul Valiliği'nden restorasyon ve konservasyonun tamamlanmasına ilişkin yapılan açıklamada iskelenin kurulu olduğu alandan söküldüğü belirtildi. 

İskelenin altında kalan zemindeki mermer üzerineki restorasyon ve konservasyon çalışmalarının ise kasım sonuna kadar tamamlanacağı kaydedildi.

İstanbul Valiliği'nden restorasyonun tamamlanmasına iişkin yapılan açıklama şöyle:

"İstanbul Valiliği, Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOP) tarafından 14.11.2012 tarihinde başlatılan “Ayasofya Ana Mekân İç Yüzeylerinin Acil Müdahale ve Proje Yapım İşleri” kapsamında gerçekleştirilen restorasyon ve konservasyon çalışmaları için kurulan iskele, çalışmaların tamamlanması sonrasında söküldü. İskele altında kalan mermer döşemelerin restorasyon ve konservasyon çalışmalarının Kasım ayı sonunda tamamlanması öngörülüyor.

İstanbul Valiliği adına restorasyon ve konservasyon çalışmalarını üstlenen YİKOP tarafından 6.097.792,58 TL’ye ihale dilen (KDV Dahil) “Ayasofya Ana Mekân İç Yüzeylerinin Acil Müdahale ve Proje Yapım İşleri” için kurulan iskele çalışmaların tamamlanmasının ardından 22 Kasım’da tamamen söküldü.

2012 yılında başlanan çalışma kapsamında;

Ana mekânın döşeme mermerleri projelendirildi, restorasyon ve konservasyon işlemleri orijinaline bağlı kalınarak hassasiyetle tamamlandı.

Kuzey cephe ana kemerinde ortaya çıkan sıva altı çatlağı güçlendirme işlemi, özgün sıvalı yüzeylerde onaylı projeye uygun olarak sağlamlaştırıldı.

Kuzey cephedeki mozaik yüzeylerin restorasyon ve konservasyonu, mermer plakalar, sütun, sütun başları ve kornişlerde temizlik işlemi yapılarak yerinden oynayan mermerlere kenetle sağlamlaştırma ve derz dolgu işlemleri tamamlandı.

Ahşap korkuluk ve maksurelerin temizlik ve tümleme işlemleri yapılarak kuzey cephede bulunan kandilliklerin restorasyon işlemleri gerçekleştirildi.

Hünkâr ve müezzin mahfillerinde fümigasyon yapıldıktan sonra ahşap şebekeler sağlamlaştırılarak temizlik ve varaklama işlemleriyle mermer sütun, sütun başları, mermer parapet ve demir gergilerin temizliği yapıldı.

Kuzey cephedeki tüm çalışmalar tamamlanarak 22.11.2020 tarihinde iskele söküldü. İskele altında kalan mermer döşemelerin restorasyon ve konservasyon işlemleri Kasım ayı sonunda tamamlanması öngörülüyor.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

Ayasofya'da restorasyon çalışması tamamlandı ile ilgili etiketler Ayasofya Ali Yerlikaya İstanbul Valisi İstanbul Valiliği Restorasyon Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi konservasyon
GÜNÜN VİDEOSU

Sidney'de ayin sırasında kan donduran olay! Gazze ile ilgili vaaz veren piskopos bıçaklandı...

Avusturalya’nın Sidney kenti yakınlarında vaaz veren piskopos, Gazze’deki deneyimlerini anlatıp, Gazze’de küçük çocukların öldürülmemesi gerektiğini belirtirken bıçaklı saldırıya uğradı. O anlar saniye saniye YouTube'da canlı yayınlandı.