Ayasofya'da cevap bekleyen sorular

Ayasofya tam 86 yıl sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzası ile yeniden ibadete açıldı. Peki, Ayasofya-i Kebir Camii adına yeniden kavuşan Ayasofya'da yeni dönem nasıl olacak? Cami içinde kimler görev alacak? Nerede namaz kılınacak? İbadethanenin hangi bölümleri ziyarete açık olacak? Hristiyanlığın sembolleri olan ikonalar nasıl kapatılacak? İşte Ayasofya'da yeni döneme ilişkin merak edilen soruların yanıtları...

Danıştay'ın 1934 tarihli Ayasofya'nın müze yapılmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararını iptal etmesinin ardından, Cumhurbaşkanı Erdoğan yayınladığı karar ile tarihi yapının yeniden ibadete açılmasına karar vermişti. 

24 Temmuz'da Cuma günü kılınacak namazla resmen ibadetin başlayacağı Ayasofya-İ Kebir Camii'nde yeni döneme ilişkin bilgiler de ortaya çıkmaya başladı. 

Diyanet İşleri Başkanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı bu konuda çalışmalarını sürdürüyor.

CNN Türk'ten Sena Alkan'ın aktardığı kulis bilgilerine göre Ayasofya'da imam ve müezzinlerden oluşan beş kişilik bir kadro görev yapacak.

Bu noktada düzenlenen yarışmalarda başarılı olan, öne çıkan kişiler imam ve müezzin olarak atanabilir yorumları yapılıyor.

İKONALAR İÇİN İKİ YÖNTEM GÜNDEMDE

Bizans döneminde tam 916 yıl boyunca kilise olarak hizmet veren Ayasofya'da Hristiyanlığın simgesi olan çok sayıda ikona bulunuyor. 

Din İşleri Yüksek Kurulu ikonaların kapatılması ile ilgili bir yöntem üzerinde çalışıyor.

Bu çalışma sonrasında ikonalar nasıl saklanır, buna ilişkin netlik kazandırılacak.

Lazer ışığı ve perde alternatif iki yöntem olarak öne çıkıyor.

HALI VE GEZİLECEK YERLER KONUSU HENÜZ NETLEŞMEDİ

Ana salonunun zeminin tamamen halı ile kaplanıp ibadete açılması bekleniyor. 

Ancak zemine serilecek halılar konusu Ayasofya'ya nasıl bir halı yerleştirilecek? sorusu çerçevesinde henüz belirsizliğini koruyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın alacağı kararlar uhdesinde halı konusunda bir düzenleme yapılacak.

Gezilecek yerler neresi olacak? sorusunun da henüz cevabı yok. 

Bu noktada da çalışma devam ediyor. Detaylarlar ise birkaç güne netlik kazanacak gibi görünüyor.

Ayasofya'da cevap bekleyen sorular ile ilgili etiketler Ayasofya Kültür ve Turizm Bakanlığı İmam müezzin ikonalar Ayasofya-i Kebir Camii
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.