Ayasofya tartışması! Selvi 'Açılacak', Altaylı 'Açılmayacak' diyor...

Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, bugünkü köşesinde, Danıştay'ın Ayasofya hakkındaki kararına ilişkin kulis bilgilerini paylaştı. Selvi, Ayasofya'nın ibadete açılması yönünde karar alındığını söyledi. Habertürk yazarı Fatih Altaylı ise Danıştay 1934 tarihli kararnameyi iptal etmeyeceğini yazdı. Ayasofya'nın ibadete açılmasının daha önce çok kez denendiğini belirten Altaylı, "Muhtemeldir ki, başvuruyu yapanın bu başvuruyu yapmaya hakkı olmadığını söylenecek." ifadesini kullandı.

Gazeteci Abdulkadir Selvi, Hürriyet'teki köşesinde, Danıştay 10. Dairesi'nin Ayasofya'nın ibadete açılması yönünde karar aldığını iddia etti.

Selvi 'Ayasofya cami oluyor mu' başlıklı yazısında  ''Danıştay’ın kararının 10 Temmuz Cuma günü açıklanması bekleniyor. Ancak Ayasofya’nın cami olarak ibadete açılması yönünde karar alınmış. Asıl önemli olan nokta buydu. Danıştay 10. Dairesi bu milletin 86 yıldır hasretle beklediği karar verdi. Ayasofya’ya vurulan yasaklar zincirini kaldırdı. Ancak kararın, yazılması ve imzaların tamamlanması sürecinden sonra açıklanması bekleniyor." dedi.

Kararın 10 Temmuz'da açıklanacağını belirten Selvi, "Yarın tarihi bir gün" ifadesini kullandı.

SELVİ'NİN YAZISININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ...

FATİH ALTAYLI AKSİNİ DÜŞÜNÜYOR

Selvi'nin aksi yönde düşünen HaberTürk yazarı Fatih Altaylı ise Danıştay'ın kararının olumsuz olacağını belirtti.

"Ayasofya’nın ibadete açılması konusunda şimdi herkes Danıştay’ın kararını açıklamasını bekliyor. Danıştay 1934 tarihli kararnameyi iptal edecek mi, etmeyecek mi? Ben size söyleyeyim, etmeyecek" şeklindeki görüşünü paylaşan Altaylı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Daha önce de defalarca etmedi.
Muhtemeldir ki, başvuruyu yapanın bu başvuruyu yapmaya hakkı olmadığını söyleyecek.
Geçmişte bundan çok daha ileri bir karar olmasına rağmen.
Siyasi otorite de “Vallahi suçlu yargı, bizim suçumuz yok. Biz açarız” diyecek.
Oysa herkes biliyor ki, 1934 tarihli kararname, bugün bir Cumhurbaşkanlığı kararı ile değiştirilip Ayasofya ibadete açılabilir.
Tek imza ile.
Mesele o imzayı atmak ülkenin hayrına mıdır, zararına mıdır onu net bir şekilde söyleyebilmekte."

ALTAYLI'NIN YAZISININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ...

NE OLMUŞTU?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Ayasofya'da namaz da kılınır, Fetih Suresi de okunur. Buna aziz milletimiz karar verir." açıklamasından sonra Ayasofya'nın müzeden camiye dönüştürülmesi çalışmaları hızla başlatılmıştı.

2 Temmuz'da Ayasofya'nın statüsünün ne olacağını ilişkin Danıştay'da görüşülen duruşma yapıldı. Mahkeme kararını 15 gün içinde açıklayacak. Kararın ardından Ayasofya müze olarak kalacak ya da yeniden camiye dönüştürülecek.

Ayasofya tartışması! Selvi 'Açılacak', Altaylı 'Açılmayacak' diyor... ile ilgili etiketler Hürriyet Abdulkadir Selvi Ayasofya cami Danıştay karar
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.