Ayasofya kaç yıllık? Ayasofya'nın diğer isimleri nedir? Kaç yıl cami oldu?

Ayasofya kaç yıllık? Danıştay'ın Ayasofya kararı sonrası vatandaşlar kaç yıllık olduğunu merak ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ayasofya kararnamesi de Resmi Gazete'de yayınlamasının ardından Ayasofya cami oldu. Tekrar ibadete açıldı. Peki Ayasofya kaç yıl cami oldu? Kaç yıllık tarihi var? İşte detaylar...

Ayasofya kaç yıllık? Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararnamesi Resmi Gazetede yayınlandı. Danıştay'ın Ayasofya'yı tekrar ibadete açacak kararı almasının ardından vatandaşlar aramalara başladı. Peki Ayasfya kaç yıl cami oldu? Kaç yıllık? İşte detaylar...


AYASOFYA KAÇ YILLIK?

Ayasofya'nın cami olarak ibadete açılması kararını Danıştay verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararnamesi de Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. 

İstanbul'un Sultanahmet ilçesinde bulunan ve İstanbul'a yapılan en büyük kilise olan Ayasfoya, aynı yerde 3 kez inşaa edilmiştir.


AYASOFYA'NIN TARİHİ


Tarihi yarımadada Fatih ilçesine bağlı Sultanahmet meydanında buluna Ayasofya, İstanbul’da yapılmış en büyük Bizans kilisesi olup, aynı yerde üç kez inşaa edilmiştir.İlk yapıldığında Megale Ekklesia (Büyük Kilise ) adını almış, V. yüzyıldan itibaren ise Hagia Sophia (Kutsal Hikmet) olarak adlandırılmıştır.I. Kilise İmparator Constantinos ’un (324–337) oğlu imparator Constantios (337–361) tarafından 360 yılında yaptırılmıştır. Bu kilise bazilikal planlı ve ahşap çatılıdır. Kilise 404 yılında İmparator Arcadios’a karşı, çıkan halk ayaklanmasında kısmen yakılmış ve harap olmuştur. II. Kilise İmparator II. Theodosios (408–450) tarafından Mimar Ruffinos ’a 415 yılında inşaa ettirilmiştir. Bu yapı da yine bazilikal planlı, ahşap çatılı, 5 nefli ve 3 kapılı anıtsal girişli bir yapıdır. II. Ayasofya da İmparator Iustinianos ( 527–565) aleyhine 532 yılında başlayan ve tarihte Nika ayaklanması olarak adlandırılan isyan sonucunda yanmış ve yıkılmıştır.Bugünkü Ayasofya İmparator Iustinianos tarafından dönemin iki önemli mimarı olan Miletos’lu (Milet) Isidoros ile Tralles’li (Aydın) Anthemios ’a yaptırılmıştır. Binanın yapımına 23 Şubat 532 tarihinde başlanmış,1000 usta ve 10.000 işçi ile 5 yılda tamamlanmış, 27 Aralık 537 yılında ibadete açılmıştır.Ayasofya’da VI. yüzyılda yapılan orjinal tavan mozaiklerinin bitkisel ve geometrik motifli olanları günümüze kadar ulaşmış, ancak tasvirli mozaikler ikonaklazma akımının bitiminden sonra yapılmıştır.

AYASOFYA KAÇ YIL CAMİ OLDU? BAŞKA ADLARI NEDİR?

500 yıl cami olarak ibadete açılan Ayasofya, geçmiş tarihi boyunca İmparator Kapısı, Güzel Kapı ve Mermer Kapı’ larıyla anıldı. İşte, İstanbul'un simgelerinden Ayasofya'ın tarihi.

 

Ayasofya kaç yıllık? Ayasofya'nın diğer isimleri nedir? Kaç yıl cami oldu? ile ilgili etiketler Ayasofya ayasofya kaç yıllı ayasofya diğer isimleri ayasofya kaç yıl cami
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.