Ayasofya için kim ne dedi? Emine Erdoğan'dan Ayasofya açıklaması!

Ayasofya için kim Ne Dedi? Danıştay, Ayasofya kararını açıkladı. Bakanlar Kurulu'nun 1934 yılında Ayasofya'nın müz olarak kullanılması kararının bugün itibayile bir hükmü kalmadı. Ayasofya'nın camiye, ibadete açılması kararının ardından tüm kesimlerden Ayasofya ile ilgili açıklamalar geldi. İşte o Ayasofya paylaşımları...

Ayasofya için dünya liderleri ne dedi? Danıştay'ın Ayasofya kararı sonrası dünyadan tepkiler gelmeye başladı. Rus Ortodoks kilisesi'nde Ayasofya'nın ibadet açılması kararına olay bir tepki verdi. Peki Yunanistan'dan Ayasofya açıklaması var mı? İşte detaylar...


AYASOFYA İÇİN KİM NE DEDİ?

Danıştay'ın Ayasofya kararına tepkiler gelmeye devam ediyor. Rus Ortodoks Kilisesi, Ayasofya'nın camiye çevrilmesi ile ilgili açıklma yaptı.

"KARAR BÜYÜK AYRIŞMALARA YOL AÇABİLİR?

Rus Ortodoks Kilisesi, yaptığı açıklamada; "Ayasofya'nın tekara ibadete açılması kararı büyük ayrışmalara sebep olur" dedi.

Ayasofya için kim ne dedi? Emine Erdoğan'dan Ayasofya açıklaması!

UNESCO'dan Ankara'ya Ayasofya uyarısı

Ayasofya’nın müzeden camiye dönüştürülmesi konusunda Danıştay kararı beklenirken Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nden (UNESCO) konu hakkında yeni bir açıklama geldi. UNESCO, Dünya Mirası Listesi’nde yer alan 1500 yıllık yapıda planlanan herhangi bir değişikliğin kendilerine önceden bildirilmesi gerektiğini vurguladı.

Yapılan açıklamada, Ayasofya’nın Dünya Mirası Listesi’nde olduğu hatırlatılarak, belirli taahhütler ve yasal yükümlülüklere tabii olduğu belirtildi ve statü değişikliğinin ‘Dünya Mirası komitesi tarafından gözden geçirilmesi gerekebileceği’ ifade edildi.


‘EVRENSEL DEĞERİ DEĞİŞTİRİLMEMELİ’

UNESCO tarafından Reuters ajansına yapılan açıklamada, Ayasofya’nın bir müze olarak Dünya Mirası Listesi’nde olduğu ve bunun bazı taahhütleri ve yasal yükümlülükleri beraberinde getirdiği aktarıldı. Açıklamada, “Bu nedenle bir devlet, kendi topraklarında listede olan bir alanın evrensel değerlerine zarar verecek hiçbir değişiklik yapılmamasını sağlamalıdır” ifadelerine yer verildi.

‘DİYALOĞA ÇAĞIRIYORUZ’

UNESCO’dan yapılan açıklamada, “Türk makamlarını, Ayasofya’nın evrensel değerini zedeleyebilecek herhangi bir karar almadan önce diyalog başlatmaya çağırıyoruz” denildi.

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya'dan 'Ayasofya' paylaşımı

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya'dan 'Ayasofya' paylaşımı

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, sosyal medya hesaplarından "Hoş geldin Ayasofya" paylaşımında bulundu.

Vali Yerlikaya'nın paylaşımında yer verdiği ezanla başlayan videoda, "Ayasofya, Fatih'ten başlayan bir gelenek, fethin sembolü, manası, canevi, özlemini çektiğimiz aşk-ı ibadettir. Ayasofya, özlem zincirlerini kırıyor. Ayasofya'mıza kavuşuyoruz. Ayasofya Camii ibadete açılıyor." ifadeleri yer aldı.

TBMM Başkanı Şentop: Milletvekilleri geçinemiyor - Güncel haberler

TBMM Başkanı Şentop'tan son dakika açıklaması! Ayasofya'da ilk namaz...


Ayasofya kararı sonrası TBMM Başkanı Mustafa Şentop açıklamalarda bulundu. “Ne zaman namaz kılmaya gideceksiniz?” sorusuna ilişkin Şentop, ''En kısa zamanda. Muhtemelen önümüzdeki hafta içerisinde olabilir. En geç önümüzdeki hafta cumaya kadar bu konuda adım atılır. Hep beraber, siz de gelirsiniz.'' yanıtını verdi.


Danıştay 10. Dairesi, Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etti. Danıştayın gerekçesinde, Ayasofya'nın Fatih Sultan Mehmet Han Vakfı mülkiyetinde olduğu, cami olarak toplumun hizmetine sunulduğu belirtildi.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un açıklamalarından satır başları şu şekilde:

Bu kararla beraber Ayasofya Cami olarak ibadete açılmış oldu.

Cumhurbaşkanımızın yayınlamış olduğu kararname ile uygulamaya dair bir işlem bu. Bununla da bütün camilerin yönetiminde olduğu gibi Ayasofya'nın cami olarak yönetimi de Diyanet İşleri Başkanlığı'na verilmiş oluyor.

Ayasofya'nın ibadete açılması tarihi bir olay. Ayasofya bizim kuşağımızın, bizden önceki birçok kuşağın ideallerinde cami olarak açılması gereken bir yapı olarak her zaman yer almıştır. Hedef olarak, hayal olarak, rüya olarak yer almıştı.

"Ayasofya bizim kuşağımızın, bizden önceki birçok kuşağın ideallerinde cami olarak açılması gereken bir yapı olarak her zaman yer almıştı. Bir hedef olarak, bir hayal olarak, bir rüya olarak yer almıştı. 'Zincirler kırılsın Ayasofya açılsın' sloganı bizim gençliğimizin, bizden önceki kuşakların en önemli sloganlarından birisiydi."

O dönemlerin gençlik liderlerinden sayın Cumhurbaşkanımız o yıllarda da büyük gayret gerçekleştiren biriydi. Onun Cumhurbaşkanlığı'nda Ayasofya kararı anlamlı.

Danıştay 10'uncu dairesinin başkan ve üyelerini tebrik ediyorum. Cumhurbaşkanımıza kararname için teşekkür ediyorum.

NE ZAMAN NAMAZ KILMAYA GİDECEKSİNİZ?

En kısa zamanda. Muhtemelen önümüzdeki hafta içerisinde olabilir. En geç önümüzdeki hafta cumaya kadar bu konuda adım atılır. Hep beraber, siz de gelirsiniz.

Karamollaoğlu'ndan Ayasofya açıklaması! Danıştay kararını takdirle karşılıyorum

Karamollaoğlu'ndan Ayasofya açıklaması! Danıştay kararını takdirle karşılıyorum


Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Ayasofya'nın, Fatih Sultan Mehmet'in vasiyeti doğrultusunda eski hüviyetine getirilmesi ve cami olarak ibadete açılması yönündeki Danıştay kararını takdirle karşıladığını ifade etti.

Karamollaoğlu, yaptığı açıklamada, Ayasofya'nın cami olarak ibadete açılması kararını değerlendirdi.

Ayasofya konusunu gündeme getiren başta merhum başbakanlardan Necmettin Erbakan olmak üzere yarım asırdır mücadele eden herkese teşekkür ettiğini belirten Karamollaoğlu, şunları kaydetti:

"Ayasofya'nın, Fatih Sultan Mehmet Han'ın vasiyeti doğrultusunda eski hüviyetine getirilmesi ve cami olarak ibadete açılması yolunda önemli bir merhale olan Danıştay kararını takdirle karşılıyorum. Bu, milletimizin uzun yıllardır var olan arzusu yönünde alınmış bir karardır."

Sağlık Bakanı Koca'dan Ayasofya paylaşımı

Sağlık Bakanı Koca'dan Ayasofya paylaşımı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca resmi twitter hesabından yaptığı paylaşımda, ''Ayasofya, 1453 ruhuna yeniden kavuştu. O, fetihten önceki asırların başlatıp, fetihler çağının tamamladığı bir simgedir. İsmi, İlahi Bilgelik anlamına gelen Ayasofya’nın cami statüsüne yeniden kavuşmasıyla, o ilahi bilgelik devam ediyor.'' açıklamasında bulundu.

Ayasofya için kim ne dedi? Emine Erdoğan'dan Ayasofya açıklaması! - Resim : 6

Bahçeli'den Ayasofya açıklaması

Bahçeli'den Ayasofya açıklaması
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "MHP, Danıştay 10. Dairesinin kararından ziyadesiyle memnun, mesut ve mutmaindir. Bugün tarihi bir gün olarak tezahür etmiştir." ifadelerini kullandı.

Bahçeli, Danıştay 10. Dairesinin Ayasofya Camisi ile ilgili verdiği karara ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Ayasofya Camisi'nin Türk milletinin mukaddes bir emaneti, mazisi İstanbul'un fethine kadar dayanan kutlu bir mabedi olduğunu belirtti.

"Fetih sembolümüz olmakla birlikte, 567 yıllık bir geçmişin itibar ve inanç onuru olan Ayasofya'nın 24 Kasım 1934'de müzeye dönüştürülmesini müteakip alev alan tartışmalar bugüne kadar uzanan bir seyir izlemiştir." ifadelerini kullanan Bahçeli, Danıştay 10. Dairesinin muazzam bir karara imza atarak Ayasofya Camisi'ni müzeye dönüştüren Bakanlar Kurulu kararını iptal ettiğini anımsattı.

Devlet Bahçeli, şunları kaydetti:

"Bunun üzerine yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararıyla Ayasofya Camisi, Diyanet İşleri Başkanlığına devredilmiş, böylelikle ibadete açılmasının önünde hiçbir mani hal ve engel kalmamıştır. Milliyetçi Hareket Partisi, Danıştay 10. Dairesinin kararından ziyadesiyle memnun, mesut ve mutmaindir. Çünkü Ayasofya Camisi'nin ibadete açılması konusu uzun yıllardır tavizsiz arzumuzdur."

- "Türk milletinin haklı beklentisi karşılık buldu"

Müslüman Türk milletinin haklı ve meşru beklentisinin karşılık bulduğuna işaret eden Bahçeli, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Ayasofya'nın kapıları hamdolsun ardına kadar açılarak tertemiz alınların secdeyle buluşması sağlanmıştır. Nitekim bugün tarihi bir gün olarak tezahür etmiştir. İnanç haklarımızı, egemenlik kazanımlarımızı tahrip ve taciz etmek maksadıyla kuyruğa giren ülkeler, odaklar ve husumetle beslenen çevreler kaybetmiştir. İrade milletin, karar hukukundur."

Bahçeli, Ayasofya'nın tekrar ibadete açılması sürecinde açık irade beyanıyla tarafını ve samimiyetini gösteren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür etti.

Sürekli Vakıflar Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneğine ve Danıştay 10. Dairesinin hukuk insanlarına da yürekten teşekkür ettiğini ifade eden Bahçeli, "Ayasofya Camisi'nin Türk-İslam alemine hayırlı ve mübarek olmasını, bu tarihi mabedimizde yapılacak ibadetlerin, kılınacak namazların kabulünü CenabıAllah'tan niyaz ediyorum." açıklamasında bulundu.

Emine Erdoğan'dan Ayasofya paylaşımı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Danıştay kararı sonrası Ayasofya'nın ibadete açılmasıyla ilgili Twitter'dan açıklama yaptı.

Fatih Sultan Mehmed Han’ın emaneti #AyasofyaCamii’nin yeniden ibadete açılmış olmasından büyük memnuniyet duydum. Hamdolsun! Camilerimizin safları, aklı, kalbi, ruhu tertemiz müminlerle dolsun! İnsanlık mirasının bu müstesna eserini gözbebeğimiz gibi korumaya devam edeceğiz.

Emine Erdoğandan Ayasofya paylaşımı

 

Ayasofya için kim ne dedi? Emine Erdoğan'dan Ayasofya açıklaması! ile ilgili etiketler Ayasofya
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.