Ayasofya cemaatine kavuşuyor

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi 86 yıl sonra bir cuma namazıyla cemaatine kavuşuyor. Koronavirüs tedbirleri nedeniyle cami içindeki katılımın sınırlı olacak. Ancak, yıllardır bugünü bekleyen yüzlerce kişi cami çevresine bu heyecana ortak olacak.

Tarihi gün geldi çattı. Danıştay’ın kararı, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla 86 yıl sonra ‘cami’ statüsüne kavuşan Ayasofya, bugün kılınacak Cuma Namazı ile ibadete açılacak.

Korona tedbirleri dolayısıyla cami içerisindeki ara bölmelerde yaklaşık bin kişi namaz kılacak. Cuma hutbesi Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş tarafından irad edilecek, namaz da yine Erbaş tarafından kıldırılacak. Tarihi ana on binlerce vatandaşın da eşlik etmesi bekleniyor.

TÜM YOLLAR KAPATILDI

86 yıllık özlemin sona ereceği gün için il dışından bile vatandaşların geleceği İstanbul’da vatandaşların Sultanahmet ve Ayasofya Meydanlarına rahat ulaşması için bir dizi önlemler de alındı. Dün akşam saat 20.00 itibarıyla Atatürk Bulvarı Gazi Mustafa Kemal Paşa Caddesi’nden tarihi yarımadaya çıkan tüm yollar ile Galata Köprüsü, Kennedy, Reşadiye ve Ragıp Gümüşpala Caddeleri trafiğe kapatıldı. Avrasya Tüneli ile metro, tramvay ve Marmaray seferlerinin devam edeceği tarihi günde sadece Beyazıt-Eminönü durakları arasında pazartesi sabah saat 06.00’ya kadar sefer yapılmayacak.

Ayasofya cemaatine kavuşuyor

VATANDAŞ ÜCRETSİZ TAŞINACAK

Ayasofya’da kılınacak Cuma Namazı için İstanbul dışından otobüslerle gelecek olan vatandaşlar ise İETT’nin tahsis ettiği otobüslerle gün boyunca Çatladıkapı’ya kadar ücretsiz taşınacak. Çatladıkapı’dan da 200 metrelik mesafeyi yürüyecek vatandaşlar namaz kılınacak alana ulaşabilecek. Namaz kılınacak alanlara girişler sabah saat 10.00’dan itibaren başlayacak. Vatandaşlar Beyazıt Meydanı, Sirkeci ve Çatladıkapı istikametinden namaz kılınacak alanlara ulaşabilecek.

MASKE KONTROLÜ YAPILACAK

Koronavirüs tedbirleri kapsamında üst düzey sağlık önlemlerinin de olacağı büyük günde oluşturulan 17 sağlık noktasında 736 sağlık personeli görev yapacak. Olası olumsuzluklara karşı her türlü tedbirin alındığı meydanda 1’i helikopter ambulans olmak üzere toplamda 101 ambulans hazır halde bekletilecek. Vatandaşların namaz kılınacak alanlara girişlerinin yapılacağı 11 ayrı noktada ateş ölçümü ve maske kontrolü yapılacak.

TÜM BİRİMLER ALARMDA

Giriş noktalarında bulunan polisler ise vatandaşların üst aramasını gerçekleştirecek. Tarihi gün için Valilik koordinesinde Büyükşehir Belediyesi, Fatih Belediyesi, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, Müftülük, Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Sağlık Müdürlüğü ve İletişim başkanlığı bölge müdürlüğü de seferber oldu.

SELA VE TEKBİRLE BAŞLAYACAK

Ayasofya Cami-i Şerifi’nde 86 yıl aradan sonra bugün kılınacak cuma namazı öncesi sela ve tekbirlerle başlayacak programda, Kur’an-ı Kerim tilaveti yapılacak. Sabah 10.00’da sela ve tekbirlerle başlayacak programda, Kur’an-ı Kerim okunacak. Türkiye’nin seçkin hafızları, ilk olarak birinci cüzü okuyacak, ardından Kehf Suresi, Meryem Suresi, Yasin Suresi, Fetih Suresi ile kısa surelerden İhlas, Felak ve Nas’ı tilavet edecek. Daha sonra Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, okunan hatimlerin ve surelerin duasını yapacak. Ayasofya Camii sabaha kadar açık olacak.

Ayasofya cemaatine kavuşuyor ile ilgili etiketler cuma Ayasofya namaz 24 Temmuz Ayasofya-i Kebir Camii
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.