Ayasofya Camii, mübarek aya günler kala mahya ile taçlandırıldı!

Ayasofya Camii'nin minareleri "La İlahe İllallah" yazılı mahyayla süslendi. O mahyayı da 400 yılı aşan bir geçmişe sahip mesleğin son temsilcisi Kahraman Yıldız ve ekibi hazırladı. İşte Ayasofya'daki mahyayı hazırlayan son ustanın hikayesi.

87 yıl aranın ardından yeniden ibadete açılan Ayasofya Camii, bir kez daha mahya ile taçlandı. "La İlahe İllallah" yazılı mahya, caminin Yerebatan Sarnıcı tarafındaki minarelerine yerleştirildi.

Hazırlıkların videosunu da İstanbul Valisi Ali Yerlikaya sosyal medya hesabından paylaştı.

Mahyalar ise 400 yılı aşan bir geçmişe sahip mesleğin son temsilcisi Kahraman Yıldız ve ekibi tarafından hazırlandı.

Mahya ustası Kahraman Yıldız, "Ayasofya'ya mahya asmak başlı başına bir zorluk yani. Diğer camilere nazaran bir farklı yani. Diğer 3 camiye bedel bir yazı. Çünkü burada şerife yok alt şerife yok tek şerife burası. Heybetli ve büyük bir yapı. Mahya da yakışıyor ama yani" ifadelerine yer verdi.

"162 AMPUL KULLANILDI"

Mahyanın yapımı için yaklaşık 15 gün boyunca gece gündüz çalıştığını söyleyen Yıldız, şöyle konuştu:

"La ilahe illallah yazısına 162 adet ampul gidiyor. 8 tane de kırmızı gidiyor. Bu aksamlar var. İ harflerinin noktaları var kırmızı işliyoruz. 162-170 ampul gidiyor. Ata yadigarı bir sanat bu. Ölmesini istemiyoruz. Elimizden geldiği kadar yapabildiğimiz kadar yapmaya çalışıyoruz."

Mahyayı hazırlamak hiç de kolay olmadı. Harf yerleri ve ölçüleri önce kağıt üzerine işlendi, sonra da uygulamaya geçirildi. Metrelerce uzunlukta kablolar ve 15 Watt'lık ampullerle mahya tamamlandı.

 

 

Ayasofya Camii, mübarek aya günler kala mahya ile taçlandırıldı! ile ilgili etiketler Ayasofya Camii mahya
GÜNÜN VİDEOSU

Pendik Belediyesi'nde CHP'li meclis üyesinden İmamoğlu önergesi! Ahmet Cin'den manidar cevap!

Pendik Belediye Meclisi’nde CHP meclis üyesi, İmamoğlu‘nun Pendik Belediye Meclisine resminin asılması ile ilgili önerge verdi. Pendik Belediye Başkanı Ahmet Cin, "Siz ne zaman Cumhurbaşkanımızın resmini asarsanız ben de o zaman İmamoğlunun resmini asacağım!" diyerek teklifi reddetti.