Ayancık'ta yaralar sarılıyor! Sel felaketi sonrası geleceğe temel atıldı

Sinop'un Ayancık ilçesinde 11 Ağustos'ta meydana gelen, 16 kişinin yaşamını yitirdiği, 6 kişinin halen kayıp olduğu büyük sel felaketi sonrası yaralar sarılmaya başlandı. Sinop Dernekleri Federasyonu (SİNDEF) ve gurbetçi kadınların katkılarıyla Ayancık'ta yapımı planlanan 2 iki katlı ve 8 derslikten oluşacak, 150 öğrenci kapasiteli anaokulu projesinin temeli törenle atıldı.

Mevlüt Yüksel
Mevlüt Yüksel

Karadeniz'in tam ortasında yer alan ve huzur şehri olarak bilinen Sinop'un Ayancık ilçesinde büyük bir sel felaketi yaşanmıştı.

Ayancık'ta yaralar sarılıyor! Sel felaketi sonrası geleceğe temel atıldı


16 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ, 6 KİŞİ HALA BULUNAMADI

Orman ve denizin birleştiği ilçelerden Ayancık'ta 11 Ağustos'ta meydana gelen yağış sonucu Babaçay Köyü sel suları altında kalmıştı. Kereste fabrikaları ile bilinen toplamda 26 bin kişinin yaşadığı ilçeden geçen Ayancık Çayı'nın taşması sonucu, 16 kişi yaşamını yitirmişti. Türkiye'yi sarsan Ayancık sel felaketinde, sel sularına kapılanlardan 10 kişinin cesedine ulaşılmış ancak 6 kişi bulunamamıştı.

Ayancık'ta yaralar sarılıyor! Sel felaketi sonrası geleceğe temel atıldı - Resim : 2

SİNDEF KAMPANYA BAŞLATTI SİNOPLULAR HAREKETE GEÇTİ

Ayancık'ta yaşanan sel felaketi sonrası, merkezi İstanbul'da bulunan Sinop Dernekleri Federasyonu (SİNDEF) harekete geçti. SİNDEF'in Genel Başkanı Hasan Dalkıran, Sinop Valisi Erol Karaömeroğlu ile Ayancık Belediye Başkanı Hayrettin Kaya arasında yapılan görüşmeler sonrasında, Ayancık ilçe merkezinde bir anaokulu yapılması kararlaştırıldı. Bu arada, Sinoplu gazeteci Nermin Aydın'ın fikri ve çabaları ile bir bağış kampanyası başlatıldı. Özellikle Almanya'da bulunan kadın gurbetçilerin yaptığı yardımlar sayesinde toplanan maddi bağışlarle yapımı planlanan, 2 katlı ve 8 derslikten oluşacak 150 öğrenci kapasiteli anaokulu projesinin temeli, düzenlenen tören ve yapılan dualarla atıldı.

Ayancık'ta yaralar sarılıyor! Sel felaketi sonrası geleceğe temel atıldı - Resim : 3


TÖREN ŞEHİTLERE SAYGI DURUŞU İLE BAŞLADI

Ayancık ilçesinde büyük heyecan yaratan anaokulu temel atma töreni, şehitlere saygı duruşu başladı. Ardından İstiklal Marşı okunması ve Kur'an-ı Kerim tilavetiyle devam eden temel atma programında, sırasıyla Ayancık Belediye Başkanı Hayrettin Kaya, İlçe Kaymakamı İsmail Pendik, SİNDEF Genel Başkanı Hasan Dalkıran, AK Parti Sinop Milletvekili Nazım Maviş ve Sinop Valisi Erol Karaömeroğlu birer konuşma yaptı.

Ayancık'ta yaralar sarılıyor! Sel felaketi sonrası geleceğe temel atıldı - Resim : 4


NAZIM MAVİŞ: AYANCIK HIZLA TOPARLANIYOR

AK Parti Sinop Milletvekili Nazım Maviş, törende yaptığı konuşmada, selin ardından esnafın zararının ödenmesi konusunda muhteşem bir çalışma yürütüldüğünü dile getirdi.

Ayancık’ın hızlıca toparladığını, şimdi önlerinde kalıcı işler bulunduğunu ifade eden Maviş, “Onları da bir bir hayata geçiriyoruz. Köprülerimiz devam ediyor. İnşallah çarşamba günü Ulaştırma Bakanımız ile Ayancık’ta olacağız. Çatalzeytin-Türkeli köprüsünün açılışını yapacağız. Ayancık’ta otogar köprümüzün kaba çalışması bitirildi. Şevket Şentürk Köprüsü’nün çalışmaları devam ediyor. Yakında her iki köprümüzün açılışını yapacağız.” diye konuştu.

Selde yıkılan küçük sanayi sitesindeki 56 dükkanın ihalesinin 27 Ekim’de yapılacağını da duyuran Maviş, “30 Ekim’de Ayancık Çayı’mızın şehir içindeki yan kolları da dahil ıslah ihalesini yapmış olacağız. Maliye Bakanlığımızdan köy yollarımızın, yani 300 kilometrelik köy yolumuz için 100 trilyon para Valimizle yaptığımız görüşme sonucunda özel idaremize gönderilmek üzere talimat verildi.” ifadesini kullandı.

Ayancık'ta yaralar sarılıyor! Sel felaketi sonrası geleceğe temel atıldı - Resim : 5


EROL KARAÖMEROĞLU: ANAOKULU EĞİTİMİ EN NİTELİKLİ VE ÖNEMLİ AŞAMA

Sinop Valisi Erol Karaömeroğlu, Ayancık Belediyesinin tahsis ettiği arsaya, Sinop Dernekler Federasyonu tarafından 2 katlı anaokulu yapılacağını söyledi.

Sel felaketinde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır dileyen Karaömeroğlu, SİNDEF Başkanı Hasan Dalkıran ve dernek üyelerine afetin yaralarını sarmak, üzüntülerine ortak olmak, kötü günlerinde yanlarında olmak adına yaptıkları anlamlı destek için teşekkür etti.

Okul öncesi eğitiminin çocukların sosyal, duygusal, bilişsel, dil ve motor gelişimini destekleyen, yaşamın bütün aşamalarında başarı sağlayan bir eğitim kademesi olduğunu anlatan Karaömeroğlu, “Çocuğun gelişimi adına sunulan deneyimlerle elde edilecek tecrübeler, beceri ve tutumlar, onun sosyal yaşamına etki etmesinin yanı sıra ileriki aşamalardaki eğitim hayatını da biçimlendirmektedir. Bu dönemde sunulan nitelikli eğitim hizmeti tüm eğitim aşamalarının en önemli aşaması olarak görülmektedir.” dedi.

Sinop’ta 163 şubede 3 bin 238 çocuğa okul öncesi eğitim verildiğini belirten Karaömeroğlu, şöyle devam etti: "Ayancık’ta 16 şubede 310 öğrencimize aynı eğitimi vermekteyiz. Sel felaketinin yaşandığı Ayancık ve Türkeli bölgemizde Bakanlığımızca gönderilen 4 bin 700 tableti öğretmen ve öğrencilerimize ulaştırdık. Afet bölgesindeki her kademedeki öğrencilerimize çantalarıyla Milli Eğitim Bakanlığımızın temin ettiği kırtasiye malzemelerini vererek ihtiyaçlarını okullar açılmadan gidermiş olduk. Selden zarar gören tüm eğitim kurumlarımız sağlanan 5 milyon lira ödenekle temizliğinden bakım onarımına kadar eğitim öğretime hazır hale getirildi.”

Ayancık'ta yaralar sarılıyor! Sel felaketi sonrası geleceğe temel atıldı - Resim : 6

HASAN DALKIRAN: SİNDEF SİNOPLU'NUN YANINDA

Törende ilk konuşmayı yapan, Sinop Dernekleri Federasyonu (SİNDEF) Genel Başkanı Hasan Dalkıran, "Sel felaketinin yaşandığı Ayancık dahil, nerede eğitim ile ilgili bir ihtiyaç var ise SİNDEF olarak,hakkımızla beraber, biz oradayız. Eğitim bizim için çok önemli. Bir yanda devletimiz, diğer yanda güç bir ayrım gözetmeden, birlik ve beraberlik için de bulunan siyasi partilerimiz, belediyelerimiz ve sivil toplum örgütleri, ayrıca İstanbul'da yaşayan 400 bin Sinoplu ile gurbette bulunan hemşerilerimizle, her zaman hizmete hazırız." dedi.

Yapılan konuşmalar ardından SİNDEF Genel Başkan Hasan Dalkıran, anaokulu kampanyasına destek veren iş insanlarını sahneye çağırarak, tek tek teşekkür etti.

Ayancık'ta yaralar sarılıyor! Sel felaketi sonrası geleceğe temel atıldı - Resim : 7


SİNDEF İSTANBUL'DA KIZ ÖĞRENCİ YURDU YAPTIRACAK

Hasan Dalkıran, törende yaptığı konuşmasının devamında, SİNDEF olarak, anaokulunun bitiminden sonra, İstanbul'da da, yine yurt içi ve yurt dışında bulunan Sinopluların katkıları ile kız öğrenci yurdu yaptıracaklarını açıkladı. Dalkıran'ın bu açıklaması büyük alkış aldı.

Ayancık'ta yaralar sarılıyor! Sel felaketi sonrası geleceğe temel atıldı - Resim : 8


SİNOPLULARIN KALBİ AYANCIK'TA ATTI

İstanbul başta olmak üzere, Ankara ve İzmir'den katılımların olduğu törene; Sinop Belediye Başkanı Barış Ayhan, Sinop İl Emniyet Müdürü Cahit Şahin, Sinop İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Yahya Çınkıl, AK Parti Sinop İl Başkanı Uğur Giresun, İl Genel Meclisi Başkanı Yakup Üçüncüoğlu, çeşitli ilçe belediye başkanları, Sinop Kızılay Şube Başkanı Kemal Albayrak, SİNDEF'e bağlı derneklerin başkan ve yönetimleri, STK temsilcileri, kurum müdürleri, meclis üyeleri, muhtarlar ile vatandaşlar katıldı. Tören sonrası kurban kesimi ve dualarla anaokulunun temel kurdelesi kesildi. Anaokulunun ilk harcı protokol üyeleri tarafından birlikte döküldü.

Ayancık'ta yaralar sarılıyor! Sel felaketi sonrası geleceğe temel atıldı - Resim : 9


BABAÇAY SİNDEF ANAOKULU YAZ AYLARINDA YAPILMIŞ OLACAK

Sinopluların yoğun ilgi gösterdiği temel atma töreninde, Sinop Valisi Erol Karaömeroğlu'nun teklifiyle, yapılacak anaokulunun isminin, afet sırasında en çok can ve mal kaybın yaşandığı Babaçay köyünün de adı eklenerek "Babaçay SİNDEF Anaokulu" olması kararlaştırıldı.

Ayancık'ta yaralar sarılıyor! Sel felaketi sonrası geleceğe temel atıldı - Resim : 10

Ayancık'ta yaralar sarılıyor! Sel felaketi sonrası geleceğe temel atıldı - Resim : 11

Ayancık'ta yaralar sarılıyor! Sel felaketi sonrası geleceğe temel atıldı ile ilgili etiketler Sinop Ayancık Sel (Doğa olayı) anaokulu temel atma töreni Babaçay SİNDEF Anaokulu Sinop Dernekleri Federasyonu SİNDEF
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.