Avrupa’dan dostlar alışverişte görsün tarzı ambargo! Rus kömürünü almayacaklar

Kendi kömür kaynaklarını kullanma kararı alan Avrupa, Rus kömürüne ambargo uyguladı. ‘Çevreci’ duygularla termik santrallerini kapatan Avrupa, Rusya gazı kesince yeniden kömür yakarak elektrik üretmeye başladı. Kömür yataklarını tekrar kullanmaya hazırlanan Avrupa, Rus kömürüne yasak koydu. Rus doğal gazı tüketimini 2023 yılı Mart ayına kadar yüzde 15 oranında azaltma planını uygulayan Avrupa Birliği, Moskova'ya karşı kararlaştırılan yaptırımlar çerçevesinde Rus kömürü alımını resmen durdurdu.

İbrahim Acar
İbrahim Acar

İBRAHİM AÇAR

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından Nisan ayında Rusya'ya kömür ambargosu uygulanması kararı alan AB, bundan böyle Rus kömürü satın almayacak.

Bu karar, 10 Ağustos'tan sonra AB şirketlerinin artık dünyanın üçüncü büyük ihracatçısı olan Rusya'dan kömür ithal edemeyeceği anlamına geliyor.

Tedbir, AB tarafından Nisan ayında alınan 5. Yaptırım Paketi sırasında kabul edilmişti. Karar yeni sözleşmeler için hemen yürürlüğe girerken, şirketlerin mevcut sözleşmelerinin sona ermesi için 4 aylık geçiş süresi tanınmıştı.

AB'nin ithal ettiği linyit ve taşkömürünün neredeyse yarısı Rusya'dan geliyor. Karbon yakıtlar, AB enerji üretiminin yaklaşık yüzde 11'ini oluşturuyor. Bazı AB üyesi ülkelerde kömür kullanımı önemli bir ağırlık içeriyor. Polonya'da 2 milyon hane ısınmak için kömüre bağımlı ve her kış kişi başına ortalama üç ton kömür yakılıyor.

Avrupa kömür ithalatının yüzde 45'ini oluşturan Rusya'nın, elektrik üretiminde kullanılan bir yakıt türü olan "termik kömür" ithalatında ise bu rakam yüzde 70'e çıkıyor. Yalnızca Polonya ve Almanya; Rus kömürüne olan talebin 3'te 2'sini oluşturuyor.

Kömür ambargosu, Rus enerji sektörüne yönelik ilk AB yaptırımı oldu. Avrupalılar Mayıs ayının sonunda, 2022'nin sonuna kadar Rus petrolünün büyük bir kısmına kademeli bir ambargoya da karar verdi. AB, boru hatları veya LNG terminalleri gerektiren gaz ve petrolün aksine; kömürün taşıma için ağır bir altyapıya bağımlı olmaması nedeniyle kömür ambargosunu hızla uygulamaya koyabildi.

Avrupa’dan dostlar alışverişte görsün tarzı ambargo! Rus kömürünü almayacaklar ile ilgili etiketler Avrupa Avrupa Birliği Rusya ambargo Rus kömürü
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.