Avrupa'dan dijital euro hamlesi

Avrupa Merkez Bankası'ndan dijital paralara karşı dikkat çeken bir hamle geliyor. ECB'nin başkanı Christine Lagarde, Bitcoin gibi kripto varlıklara karşı yeni bir düzenleme getirmeyi düşündüklerini açıkladı. Lagarde, "Bitcoin para değil, yeni bir düzenleme planlıyoruz" dedi. Bu arada ECB kripto euro için de çalışma başlatmaya hazırlanıyor. Kripto euro, kağıt ve madeni euroların elektronik versiyonu olacak.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, Bitcoin gibi kripto varlıklara yeni bir düzenleme getirmeyi düşündüklerini açıkladı.

BFMTV'nin konuğu olan Lagarde, son zamanlarda yüksek talep gören Bitcoin ile ilgili olarak "Kripto-aktifler bir para birimi değil. Oldukça spekülatif bir varlık" nitelemelerinde bulundu.

Ancak bazı kripto varlıkların 'paraya benzediklerini' de ifade eden Lagarde, "Özel sektör para ile ilgili bir faaliyet yürütüyorsa diğer para birimleri gibi tamamen aynı kurallara ve aynı denetim mekanizmalarına tabi olması zorunluluğu var" dedi.

Bitcoin'in kendisi için bir sorun teşkil etmediğini vurgulayan Lagarde, "Sadece ihtiyaç duyulan şey, tüketicilerin asla yağmalanmaması ve aldıkları riskin doğası hakkında tam olarak bilgilendirilmeliler. Bir Bitcoin satın alırlarsa bunun spekülatif bir varlık olduğunu bilmeliler" diye konuştu.

Lagarde ayrıca bu tür kriptoparaların Darkweb gibi yerlerde yasa dışı faaliyetlerde kullanıldığına da dikkat çekti.

Avrupa'dan dijital euro hamlesi

DİJİTAL EURO ÇALIŞMALARI BAŞLIYOR

Son yıllarda büyüyen kripto para furyasına karşı Avrupa Merkez Bankası dijital euro hamlesine hazırlanıyor. 

Euro Bölgesi'ndeki insanların yoğun bir şekilde kripto para birimlerini kullanmaya başlaması ile bankanın erişim alanının dışına çıkması Avrupa Merkez Bankası'nı para politikalarının etkinliğini kaybetme riski ile karşı karşıya bıraktı.

Digital euro halihazırda kullanılan euro banknot ve madeni paraların elektronik versiyonu olarak düşünülüyor. Euro gibi resmi bir para olarak kabul edilecek ve garantörü de Avrupa Merkez Bankası olacak.

Dijital euro ile ilk defa bireyler Avrupa Merkez Bankası'nda doğrudan hesap açabilme hakkı da kazanacak. Bundaki amaç ise dijital euro hesaplarını özel bankalardan daha güvenli bir sistemde tutmak olarak açıklanıyor. Çünkü özel bankaların iflası söz konusu olduğunda ya da herhangi bir hırsızlık durumunda dijital hesapların kaybolma ya da çalınma riski var.

Bankanın dijital euro projesinin başlatıp başlatmama kararını ise 2021 ortalarında vereceği ifade ediliyor.

Avrupa'dan dijital euro hamlesi ile ilgili etiketler Christine Lagarde Avrupa Merkez Bankası kripto euro dijital euro ECB
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.