Avrupa'daki uyuşturucu ticaretinin 'yeni başkenti' Antwerp mi? Uyuşturucu çeteleri kenti esir alıyor

Avrupa'daki uyuşturucu ticaretinin geldiği boyut Belçika'da işlenen bir cinayetle gözler önüne serildi. Belçika'nın ünlü liman kenti Antwerp'in kokain ticaretinin 'yeni başkenti' olduğu belirtiliyor. Polis ekipleri geçen yıl düzenlediği operasyonda Güney Amerika'dan gelen 90 ton kokain ele geçirdi. Antwerp Belediye Başkanı Bart De Wever uyuşturucan para kazananların kentin siyasetini ele geçirmeye çalıştığını söyledi.

Belçika'nın Antwerp kentinde Arnavutluk uyruklu bir uyuşturucu kaçakçısı evinde uğradığı silahlı saldırıda öldürüldü. söz konusu saldırının uyuşturucu çeteleri arasındaki güç savaşının bir parçası olarak görülüyor. Söz konusu cinayet Avrupa'daki uyuşturucu trafiğinin durumunu yeniden gözler önüne serdi. Ortaya çıkan bilgiler ünlü liman kenti Antwerp'in uyuşturucu trafiğinin önemli bir parçası olduğunu gözler önüne serdi. Polis ekiplerinin düzenlediği operasyonlarda aralarında liman işçileri ve bazı kamu görevlilerinin de rüşvet alarak uyuşturucu trafiğinde rol aldığı tespit edildi.

Sahte ingiliz pasaportu da bulunan uyuşturucu kaçakçısı Beldar Muca cumartesi günü Antwerp kentindeki evinde uğradığı silahlı saldırıda öldürüldü. Muca'nın polis karakoluna çok yakın bir mesafede bulunan dairesinde öldürülmesi sonrası soruşturma başlatıldı. Cinayeti işleyen kişilerin profesyonel tetikçi olduğu öne sürülürken iki şüpheliyi arama çalışmaları sürüyor.

AVRUPA'DAKİ UYUŞTURUCU TRAFİĞİNİN MERKEZİ ANTWERP Mİ?

Belçika'da işlenen cinayet sonrası Avrupa'daki uyuşturucu trafiğinin boyutu bir kez daha gözler önüne serildi. Belçika'nın ünlü liman kenti Antwerp'in uyuşturucu trafiğinin 'başkenti' olduğu iddia ediliyor. Daily Mail gazetesinde yer alan habere göre, Muca'nın öldürülmesi söz konusu trafiği gözler önüne serdi. Normalde elmas ticaretiyle ön plana çıkan kentin son dönemde Arnavutluk asıllı çetelerin istilasına uğradığı ve büyük bir uyuşturucu trafiğinin bu kentten yönetildiği öğrenildi.

Polis ekiplerinin yaptığı operasyonlar milyarlarca euroluk trafiğin içinde bazı kamu görevlilerinin de bulunduğunu ortaya çıkardı. Yapılan son operasyonlarda çete üyelerine bilgi sızdırmakla suçlanan bir baş müfettişin ve rüşvet alabilecek liman işçilerini araştıran bir hastane yöneticisi tutuklandı.

Polis ekipleri Antwerp kentinde düzenlediği operasyonlarda geçen yıl piyasa fiyatı 13 milyar euroyu bulan 90 ton kokain ele geçirdi. Yakalanan miktarın kente gelen kokainin sadece yüzde 10'unu oluşturduğu düşünülüyor.

"KENTİN SİYASETİNİ ELE GEÇİRMEYE ÇALIŞIYORLAR"

Antwerp Belediye Başkanı Bart De Wever yaptığı açıklamada uyuşturucu ticaretinden yüksek gelir kazanan kişilerin kentin siyasetine etki etmeye çalıştığını iddia etti. De Wever geçen yıl artan tehditler sonrası koruma altına alınmıştı. Uyuşturucu ticaretinin son dönemde artış gösterdiğini belirten De Wever "Antwerp, Amerika ile Avrupa arasındaki ticaretin ortak limanlardandır. Kentimiz ile Latin Amerika arasındaki güçlü ticari ilişkilerden gurur duyuyoruz. Ancak son yıllarda kokain trafiği katlanarak arttı. Bunun özellikle liman kentleri için somut sonuçları bulunuyor" dedi.

Öte yandan bazı yetkililer, uyuşturucu ticaretinin kentteki emlak fiyatlarına olumsuz yönde yansıdığını ve bazı dükkanların boş kalmasına rağmen yüksek kâr elde ettiğini belirtiyor.

GÜNEY AMERİKA'DAN GELEN UYUŞTURUCU RUSYA VE ORTA DOĞU'YA GİDİYOR

Avrupa'nın önemli liman kentlerinden biri olan Antwerp'e kokain Latin Amerika ülkelerinden geliyor. Özellikle Kolombiya'dan gelen uyuşturucu buradan Avrupa'nın farklı bölgelerine, Rusya ve Orta Doğu ülkelerine gidiyor. Avrupa'daki uyuşturucu talebinin büyük ölçüde bu kanaldan sağlandığı belirtiliyor. ABD'nin 1980'li yıllardan itibaren Güney Amerikalı uyuşturucu kartellerine savaş başlatması sonrası özellikle Kolombiyalı ve Meksikalı kaçakçılar yeni yollar aramaya başlamıştı. Uyuşturucu kartelleri ABD pazarında yaşadığı büyük kaybı Avrupa'da telafi etmeye çalışıyor.

SuperHaber Özel / Serkan Talan

Avrupa'daki uyuşturucu ticaretinin 'yeni başkenti' Antwerp mi? Uyuşturucu çeteleri kenti esir alıyor ile ilgili etiketler Belçika uyuşturucu Güney Amerika Antwerp kokain ticaret
GÜNÜN VİDEOSU

Malezya'da askeri geçit töreninde facia! 2 helikopter havada çarpıştı! Çok sayıda ölü var...

Malezya’da askeri geçit töreni hazırlıkları sırasında iki helikopter havada çarpıştı. Korkunç kaza saniye saniye kameralara yansırken, en az 10 kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi.