Avrupa'daki enerji krizi fındığı vurdu

Avrupa'da yaşanan enerji krizi, Türkiye'de fındık fiyatlarında da etkili oldu. Türkiye'nin önemli ihracat kalemlerinden biri olan fındık, Avrupa tarafından lüks tüketim sınıfına alınınca beklenen ihracat hareketliliğine ulaşılamadı.

Türkiye, fındık ihracatında hedeflenen rakamlara ulaşamadı.

Bu durumun en önemli nedenlerinden biri, Avrupa'da yaşanan enerji krizi oldu.

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Hasan Osman Sabır, talepte yaşanan azalmanın Türkiye'de fiyatları da baskıladığını söyledi.

Sabır "Avrupa piyasalarında biraz resesyona kayış var. Avrupa'da bildiğiniz gibi enerji krizi sebebiyle hane halkının harcamasında enerji fiyatlarına ayıracakları pay arttığından diğer paylarda düşme olacaktır" dedi.

"TÜRKİYE'DE FINDIK ÜRETİMİ ARTTI"

Fındık fiyatı açıklandığında 2021 mahsulünün 42-43 liradan işlem gördüğünü belirten Sabır, "Bir anda fiyatın 41-43 lira bandından 52 lira bandına gelmesi bir ihracat ürünü olduğu için pek muhtemel değil. Çünkü eski fiyatlardan satılmış ve hala da elde olan 2021 sezonuna ait elimizde kalan bir fındık var" diye konuştu.

Dünya ile birlikte Türkiye'de de fındık üretiminin arttığına dikkat çeken Sabır, üretim artışına bağlı olarak yaşanacak fiyat artışlarının değerli olacağını söyledi.

Avrupa'daki enerji krizi fındığı vurdu ile ilgili etiketler Fındık İhracat enerji krizi
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.