Avrupa'da zincir marketten flaş karar: 100 ürünün fiyatını yıl sonuna kadar dondurdular

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrası artan gıda fiyatları sonrası zincir marketten flaş bir karar geldi. Avrupa'da bir zincir market 100 üründe fiyatları yıl sonuna kadar dondurma kararı aldı. Söz konusu karar önce Fransa'da ardından Belçika'da alındı. Söz konusu marketin Türkiye'de de faaliyet göstermesi aynı durumun Türkiye'de de söz konusu olup olmayacağının merak edilmesine neden oldu

Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle artan enerji ve gıda fiyatları sonrası zincir marketlerden yeni hamle geldi. Uluslararası market zinciri, Belçika'da halkın başta enerji ve gıda fiyatlarıyla yükselen enflasyonla mücadele etmesine yardımcı olmak için 100 üründe fiyat dondurma kararı aldı. Böylece yıl sonuna kadar devam edecek kampanya ile ürünlerin fiyatı, enflasyon ve artan enerji maliyetlerinden etkilenmeyecek.

Belçika'da enflasyon, ağustosta yüzde 9,94 ile 1976 yılından beri ölçülen en yüksek seviyeye ulaşmıştı. Öte yandan market zinciri bu uygulamayı geçtiğimiz ay Fransa içinde yapmıştı. Marketin belirlediği 100 ürün arasında ekmek, bazı peynir çeşitleri, yoğurt, pizza, tavuk, mantar, çikolata, mendil, muz ve kivi gibi çeşitli ürünler yer alıyor.

Peki Türkiye için de benzer bir uygulama söz konusu olur mu? Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, CNN TÜRK'e konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Ağaoğlu,' Müjdeli bir haber ama bizim ülkemizden değil henüz. Marketin belirlediği 100 ürün arasında yoğurt, pizza, tavuk, mantar, çikolata, mendil gibi temel ürün çeşitlerin olduğunu belirterek, kampanya ile yıl sonuna kadar ürünlerin fiyatının artmayacağını söyledi. Belçika'da enflasyonun yüzde 10'a yaklaştığını söyleyen Ağaoğlu, özel sektörden hemen tepki geldiğini bildirdi. Öte yandan aynı zincir marketin bu uygulamayı Fransa için yaptığını söyledi.

"TÜRKİYE’DE DE FAALİYETLERİ VAR"

İlginç olan şeyin, bu zincir marketin Türkiye'de faliyetleri olduğunu bildirdi. Türkiye'de de vatandaşın beklenti içinde olduğunu söyledi. Belçika'da artan enflayona karşı özel sektörden güçlü bir firmanın desteğini gördüğünü söyledi. Türkiye'de ise en alttaki vatandaşdan en üsteki yöneticiye kadar çağrılar yaptığını belirtti. Bununla beraber devletin aldığı KDV oranı yüzde 8'den 1'e düşürüldüğünü anımsattı. İndirimin ardından temizlik ürünlerinde de KDV oranın düşürüldüğünü söyleyen Ağaoğlu, Türkiye'deki bu hamle sonrası diğer ülkelerin de harekete geçtiğini söyledi. Bu yüzden herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini vurguladı.

"TÜKETİCİ GÜVENİ ARTACAK"

Aynı uygulamanın Türkiye'de olmasıyla birlikte ürünlerin fiyatının yıl sonuna kadar değişmeyeceği için tüketici güveninin de artacağını söyledi. Fiyatlardaki dondurma uygulamasının psikolojik etkisinin olacağını belirterek; ülkenin, satıcının, alıcının rahatlatacağını söyledi. Aynı uygulamasının Türkiye'deki marketlerden beklediğini bildirdi.

Avrupa'da zincir marketten flaş karar: 100 ürünün fiyatını yıl sonuna kadar dondurdular ile ilgili etiketler Fransa Belçika enflasyon zincir market fiyat dondurma
GÜNÜN VİDEOSU

Pendik Belediyesi'nde CHP'li meclis üyesinden İmamoğlu önergesi! Ahmet Cin'den manidar cevap!

Pendik Belediye Meclisi’nde CHP meclis üyesi, İmamoğlu‘nun Pendik Belediye Meclisine resminin asılması ile ilgili önerge verdi. Pendik Belediye Başkanı Ahmet Cin, "Siz ne zaman Cumhurbaşkanımızın resmini asarsanız ben de o zaman İmamoğlunun resmini asacağım!" diyerek teklifi reddetti.