Avrupa'da koronavirüs aşısı gerilimi

Koronavirüs salgınının bir dönem merkez üssü olan İtalya başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesi, virüsün sonunu getirecek aşının tedarikinde zorluklar yaşıyor. Avrupa Birliği Komisyonu, üretici firmalarla sözleşme imzalama konusunda yavaş davrandığı gerekçesiyle hedef tahtasına oturtuldu. Ülkeler yasal sürece hazırlanırken birçok ülkede aşılar tükendi. İşte Avrupa'daki aşı krizinin detayları...

İlk olarak 2019 senesinin aralık ayında Çin'e bağlı Wuhan kentinde görülen koronavirüs salgınıyla mücadele sürüyor. Ölümcül virüs bugüne kadar 2 milyon 100 binden fazla insanı yaşamdan kopardı. 100 milyon insana da enfekte olan koronavirüsün sonunu getirecek aşı çalışmalarından ise geçtiğimiz aylarda sevindiren haber geldi.

Çin, Rusya ve Almanya merkezli üç şirket, koronavirüs aşısını geliştirdiğini belirterek Dünya Sağlık Örgütü'nden acil kullanım izni aldı. Türkiye başta olmak üzere birçok ülke bu aşılardan satın alarak vatandaşlarına uygulamaya başladı.

Söz konusu gelişmelerin ardından Avrupa ülkeleri arasında aşıların tedariki sıkıntısı ortaya çıktı. Avrupa Birliği (AB) Komisyonunu hedef tahtasına oturtan ülkeler, Almanya merkezli BioNTech firmasıyla erken dönemde neden sözleşme imzalanmadığını sorgulamaya başladı.

Kororonavirüs bir dönem Avrupa'daki merkezi haline gelen İtalya, yasal süreç baştırken İspanya'da ise aşıların tamamı tükendi. Almanya 80 yaş üzerindeki vatandaşlarının aşılanmasını bir hafta ertelediğini, sağlık çalışanlarının da bu kapsama alındığını açıkladı.

Birçok ülke Türkiye'nin satın aldığı Çin aşısından satın almak için sıraya girdi. 

İTALYA SÜREÇTEN OLDUKÇA ŞİKAYETÇİ

İtalya basınında yer alan haberlere göre; hükümet, Avrupa'ya korona aşısı tedarikini geçici olarak azaltacağını ifade eden BioNTech/Pfizer şirketlerine dava açacak. Yetkililer, bu gelişme nedeniyle ülkedeki aşılama çalışmalarının durma noktasına geldiğini belirtti.

İSPANYA'DA AŞI VE ŞIRINGA BİTTİ 

Virüsten en çok etkilenen ülkeler arasında yer alan İspanya'da ise doz tartışmaları devam ediyor. Şırınga sıkıntısının oldukça yüksek olduğu ülke, 5 yerine 6 doz kullanınca aşı beklenenden çabuk sürede tükendi. Koronavirüs aşısı üreticilerinin de 'yavaşlama' kararı almasının ardından ülkede aşılamanın tamamen durduğu ifade edildi.

ÇİN VE RUS AŞISINA YÖNELDİLER

Öte yandan bir başka AB ülkesi Macaristan, aşı sıkıntısı karşısında farklı alternatiflere yöneldi. Daha önce Çin aşısı satın alacağını açıklayan Macaristan yönetimi, dün de Rusya ile Sputnik V aşısı için anlaşma imzaladı. Aşıların, Şubat ayında ülkeye tedarik edileceği belirtildi. Macaristan, perşembe günü Sputnik V’yi acil kullanım için tescil ederek Rus aşısını tescil eden ilk AB ülkesi olmuştu.

Avrupa'da koronavirüs aşısı gerilimi ile ilgili etiketler İspanya Korona Koronavirüs İtalya Çin aşı tedarik BioNTech Pfizer
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.