Avrupa ülkesinde 7 günde 17 bin deprem oldu

Dünya tam anlamıyla beşik gibi sallanıyor. Önceki gün Yunanistan'da 6.2 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmişti. Dün ise Yeni Zelanda en büyüğü 8.1 olan 3 depremle sarsılmıştı. Ancak bunlardan daha çarpıcı olanı Avrupa'daki ada ülkesi İzlanda'da yaşandı. Ülkede son bir hafta içinde en büyüğü 5,6 olan tam 17 bin sarsıntı kaydedildi. Üstelik daha da korkutucu olanı bunun arkasından bölgede volkanik bir patlama bekleniyor olması. Bölgede aktif ve pasif 130 yanardağ bulunuyor...

Atlas Okyanus'un kuzeyinde yer alan ada ülkesi İzlanda'da 27 Şubat -1 Mart tarihleri arasında binlerce deprem meydana gelmesi uzmanları tedirgin etti.

İzlanda Meteoroloji Ofisi'nden yapılan açıklamada, ülkenin güneybatısındaki Reykjanes bölgesinde yaklaşık bir hafta içinde 17 bin farklı depremin kaydedildiği belirtildi. 

Açıklamada, 24 Şubat tarihinde 5.6 büyüklüğünde, 27 Şubat ve 1 Martta da 5 üzeri büyüklükte depremlerin meydana geldiğini ifade edildi. 

VOLKANİK PATLAMANIN MI HABERCİSİ?

Bölgede aktif ve pasif halde yaklaşık 130 yanardağın bulunduğuna işaret eden İzlanda Üniversitesinden volkanoloji Profesörü Thorvaldur Thordarson, ''Şu anda Neden? diye soruyoruz. Neden bu kadar sık deprem oluyor? Dünyanın kabuğuna bir magmanın girişi çok muhtemel. Yüzeye yaklaştığını biliyoruz, ancak yaklaşmaya devam ediyor mu? Bunu tespit etmeye çalışıyoruz. Bölgedeki birden fazla yanardağ düşünülürse, bu volkanik bir patlamanın habercisi olabilir'' ifadelerini kullandı.

24 SAAT SALLANMAK ALIŞILMIŞ DEĞİL

Reykjaneste yaşayan Audur Alfa Olafsdottir, ABD basınına yaptığı açıklamada, ''Burada depremlere alışığım. Ancak bu kadar fazlasına değil. 24 saat boyunca sallandığını hissetmek alışılmadık bir durum. Size doğa karşısında ne kadar güçsüz olduğunuzu hatırlatıyor" diye konuştu. 

Grindavık kasabasında öğretmen olan Pall Valur Björnsson ise "Daha önce hiç böyle bir şeyi tecrübe etmemiştim. Depremlere alıştık, ancak şu anda çok daha sık oluyor. Korkmuyorum ama rahatsız edici. Geceleri iki defa sallantı nedeniyle uyanıyorum. Zor ama bununla yaşamayı öğreneceğiz gibi'' ifadelerini kullandı.

EYJAFJALLAJÖKULL YANARDAĞI AVRUPA'YI ETKİLEMİŞTİ

2010 yılında Eyjafjallajökull yanardağı patlamıştı. Yanardağdaki ilk faaliyet Aralık 2009'a doğru başlamıştı. Yanardağ 20 Mart 2010 günü infilak etmiş ve patlamalar 23 Haziran 2010'a kadar devam etmişti. Lav, kaya ve kül püskürten yanardağ nedeniyle Avrupa'da hava trafiği olumsuz yönde etkilenmişti. Havada 20 bin kilometre yüksekliğinde bir kül bulutu oluşurken, dünya genelinde 900 uçuş iptal edilmişti. 

Yine İzlanda'daki aktif yanardağlardan Grímsvötn'da geçtiğimiz kasım ayında faaliyet tespit edilmiş, yanardağın altından mağma biriktiği belirtilmişti. Son depremlerin bu yanardağ ile mi yoksa başka biriyle mi ilişkili olduğuna dair herhangi bir açıklama ise yapılmadı.

DHA

Avrupa ülkesinde 7 günde 17 bin deprem oldu ile ilgili etiketler İzlanda deprem volkan
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.