Avrupa Birliği'ne vizesiz seyahat mümkün mü? Schengen vizesi kaldırıldı mı? Vize serbestisi nedir? Erdoğan Millete Sesleniş!

Türkiye AB üyesi aday ülkelerden biridir. On yıllardır görüşülen, tartışılan Türkiye AB'ye üye olmalı mı, olursa ne olur soruları belki de bu akşam yanıtını bulacak. 2013 yılında başlatılan Vize Serbestisi Diyaloğuna göre Türk vatandaşlarına uygulanan Schengen vizesinin kaldırılmasını amaçlanır. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu akşam Millete Sesleniş konuşmasında vereceği müjdelerden biri de AB'ye vizesiz seyahat etmek olabilir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçtiğimiz günlerde Çarşamba akşamı milletimle güzel şeyler paylaşacağım açıklamasından sonra vatandaşların gözü kulağı bu akşam yapılacak Millete sesleniş konuşmasında olacak. 2013 yılında Geri Kabul Antlaşmasına paralel olarak başlatılan vize serbestisi diyaloğu, Schengen vizesinin kaldırılmasını amaçlar. Peki, Türk vatandaşlarına vize serbestisi geldi mi? Schengen vizesi kaldırıl mı?

VİZE SERBESTİSİ NEDİR?

Ülkemiz ile Avrupa Birliği (AB) arasında başlatılan Vize Serbestisi Diyaloğu, kısa süreli ziyaretlerde vatandaşlarımıza uygulanan Schengen vizesinin kaldırılmasını amaçlamaktadır. Vize Serbestisi Diyaloğu tamamlandığında biyometrik pasaport sahibi tüm vatandaşlarımız, Schengen ülkelerine iş, ailevi ya da turistik amaçlı kısa süreli ziyaretlerinde (180 gün içinde 90 güne kadar) vizesiz seyahat edebilecektir. Schengen vizesi, Birleşik Krallık ve İrlanda hariç tüm AB üyesi ülkeler için geçerlidir. İsviçre, Norveç, İzlanda ve Lihtenştayn AB üyesi olmamakla birlikte Schengen sistemine dâhildir.

Ülkemiz ile Avrupa Birliği (AB) arasında 16 Aralık 2013 tarihinde Türkiye-AB Geri Kabul Anlaşması ile eş zamanlı olarak başlatılan Vize Serbestisi Diyaloğu, Vize Serbestisi Yol Haritası üzerinden yürütülmektedir. Vize Serbestisi Yol Haritasında yer alan ve karşılanması beklenen hususlar, 72 kriter olarak sıralanmaktadır. Söz konusu kriterler, beş tematik grupta toplanmaktadır:

Belge Güvenliği
Göç Yönetimi
Kamu Düzeni ve Güvenliği
Temel Haklar
Düzensiz Göçmenlerin Geri Kabulü

SCHENGEN VİZESİ KALDIRILDI MI?

Türkiye'ye uygulanan Schengen vizesi geçerliliğini korumaktadır. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu akşam Millete Sesleniş konuşmasında vereceği müjdelerden biri de vize serbesti olabilir.

 

Avrupa Birliği'ne vizesiz seyahat mümkün mü? Schengen vizesi kaldırıldı mı? Vize serbestisi nedir? Erdoğan Millete Sesleniş! ile ilgili etiketler Schengen Vizesi Schengen Bölgesi
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.