Atina'nın oyunu tutmadı

Yunanistan, AB Zirvesi öncesinde son hazırlıkların değerlendirildiği AB Dışişleri Bakanları toplantısında umduğunu bulamadı. İtalya ve İspanya gibi Akdeniz ülkeleriyle Macaristan, Polonya ve Bulgaristan, Türkiye’ye yaptırım kararına karşı çıktı

Yunanistan'ın, Türkiye ile diyalog kurmak yerine maksimalist taleplerini 'büyük abilerine şikayet diplomasisi' sonuçsuz kaldı. Atina, 10-11 Aralık'ta AB devlet ve hükümet başkanlarının bir araya geleceği AB Konseyi Zirvesi öncesinde son hazırlıkların değerlendirildiği AB Dışişleri Bakanları toplantısında umduğunu bulamadı. Diplomatik kaynaklar, AB'nin Akdenizli üyeleri İtalya, İspanya ve Malta yaptırıma karşı tutum sergilerken, Macaristan da yaptırım karşıtı tavır takındığını ifade etti. Yarın gerçekleştirilecek kritik zirveden de AB-Türkiye ilişkilerini rehin almak için çabalayan Yunanistan'ın istediği sonucun çıkması beklenmiyor.

Atina'nın AB içinde en büyük destekçisi Fransa ve Avusturya oldu. Türkiye karşıtlığını temel politikası haline getiren Macron yönetimi, AB Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda Doğu Akdeniz konusunun yanı sıra Libya, Suriye ve Karabağ gibi meselelerde de Ankara'ya karşıt söylemini yineledi. Yunanistan'a destek veren bir diğer ülke de Avusturya oldu. Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg de Fransa'nın tezini destekler şekilde Türkiye'nin politikasını eleştirerek, AB'nin sert tutum takınmasını savundu.

GÖZLER ALMANYA'DA

İspanya, İtalya, Macaristan, Malta, Polonya ve Bulgaristan ise Türkiye'ye yönelik yaptırımlara sıcak bakmıyor. Baltık ülkeleri de konuya sessiz kalmayı tercih ediyor. Diplomatik kaynaklar, Türkiye'nin diyalog zeminini öncelediğini, masadan kaçmadığını çünkü haklı olduğunu kaydediyor. Yunan makamlarının Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki gerilimle ilgili önkoşulsuz görüşme önerisini kabul etmediğini ve diplomasiden kaçtığını anlatan kaynaklar, Atina'nın bunun yerine AB-Türkiye ilişkilerini rehin almaya dayalı politika yürüttüğünü belirtti. Temmuz ayından bu yana Atina ile Ankara arasında arabuluculuk görevi üstlenen AB dönem başkanı Almanya'nın duruşu süreçte önem arz ediyor. Diyalog yanlısı tutumunu sürdüreceği düşünülen Almanya'nın Atina'nın hasmane tutumunu göz önünde bulundurması bekleniyor. Öte yandan, yaptırım kararı çıksa dahi bunun sembolik olacağı değerlendiriliyor.

AB: TÜRKİYE İLE İYİ İLİŞKİLER ÇIKARIMIZADIR

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Sözcüsü Peter Stano, AB zirvesi ile ilgili olarak "Türkiye'nin NATO üyesi olduğunu unutamayız. AB'nin çıkarı, Türkiye'nin tutumuna bağlı olarak mümkünse olumlu bir yönde ilerlemek, yapıcı iş birliği ve diyalog içinde olmaktır" diye konuştu.

Atina'nın oyunu tutmadı ile ilgili etiketler Yunanistan Miçotakis ab zirvesi
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.