Atilla Dorsay'dan Şampiyonlar filmi yorumu!

Zihinsel engelli gençlerin basketbolla değişen hayatlarını konu edinen İspanya yapımı 'Şampiyonlar' filmi 3 Mayıs itibariyle Türkiye'de vizyona girdi. Filmin lansmanına katılan sinema eleştirmeni ve yazar Atilla Dorsay, T24'te ki köşesinde Şampiyonlar filmiyle ilgili düşüncelerini paylaştı.

İspanya'nın "Yabancı Dilde En İyi Film" oscar aday adayı olan "Şampiyonlar", filmi kamu hizmeti cezası alan bir basketbol koçunun zihinsel engelli bir takımla çalışmasını konu alıyor. Filmin gişe gelirleri İstanbul Zihinsel Engelliler İçin Eğitim ve Dayanışma Vakfı'nın (İZEV) Bağımsız Yaşam Programı'na bağışlanacak.

Kanyon’da yapılan filmin ön gösterimine katılan sinema eleştirmeni ve yazar Atilla Dorsay, T24'teki köşesinde Şampiyonlar filmi hakkındaki düşüncelerini paylaştı.

İşte Atilla Dorsay'ın köşe yazısının ilgili bölümü:

"Engellilik ve engelliler artık tüm dünyada ilgi görmeye başlayan bir alan oldu. Belki hep vardı, ama sanki modern hayatta daha fark edilip ilgi görür ve himaye ister bir olguya dönüştü. Belki en görkemli örneği tüm AVM’lerde ve toplu buluşma mekanlarında onlara ayrılan özel alanlar ve yapılan kolaylıklar olmak üzere... Ayrıca çeşitli sporlardan sinemaya birçok alanda da o insanlar bu doğal veya sonradan olma eksikliklerine rağmen, başarıya ulaşmayı becerdiler.

Şampiyonlar işte bunun en güzel örneklerinden ve olayı yansıtan en güzel filmlerden biri. Bu İspanyol yapımı, önce İspanya’nın ünlü ACB basketbol takımının koç yardımcısı Marco Montes’i bize tanıtıyor: Kurallara uymayan, arabasını çılgın gibi kullanan, bir maçta asıl koçu herkesin gözü önünde yumruklayan bir asi kişilik...

Sonunda önce karakola, sonra mahkemeye düşüyor. Ve kadın yargıç onu iki yıl hapse mahkûm ediyor. Bir koşulla: bunun yerine üç ay kamu hizmeti görmek...Bu durumda, engellilerden oluşa bir takımın antrenörlüğünü yüklenmek...

Marco mecburen kabul ediyor. Ve karşısından makul ölçüde (ama yer yer abartılmış) özellikleriyle on karakter buluyor. Ki onlardan bir takım kurmak, hele hele zafer kazanmak deveye hendek atlatmaktan çok daha zor olacaktır...

Ülkesinde hayli ilgi görmüş ve İspanyol Oscar’ı olan Goya almış bu film, yapımcıların ortak kararıyla hepsi de engelli olan amatörlerden oluşan bir kadroyla çekilmiş. Bunun filme kazandırdığı doğallık da yadsınamaz. Genelde komedi ögesi ön plana çıkarılmış gözüküyor. Ama elbette dram da var ve o kırık yaşamlardan yansıyan hüzün, yer yer sanki perdeden salona taşıyor. Maç sahneleriyse hızlı çekimlerle karşımıza geliyor.

Bu kendine özgü film çok önemli olmasa da, bir yandan komediyle dramı, öte yandan spor heyecanıyla toplumsal bir sorunu uygun dozda harman ediyor. İstanbul Zihinsel Engelliler İçin Eğitim ve Dayanışma Vakfı (İZEV) Vakfı ve CGV Mars Entertainment Group işbirliğiyle gösterime giren film, Türkiye’de ilk kez bir ‘down sendromlu’ sanatçı tarafından seslendirilmesiyle de dikkat çekiyor. Rahatça izlenebilir."

Atilla Dorsay'dan Şampiyonlar filmi yorumu!

-

 

 

Atilla Dorsay'dan Şampiyonlar filmi yorumu! ile ilgili etiketler
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.