Atatürk sadece o hitaptan hoşlanmazdı

Latife Hanım'ın yeğeni olarak da tanınan SuperHaber programcısı, yazar ve araştırmacı Mehmet Sadık Öke, Mustafa Kemal'in 'Atatürk' soyadını nasıl aldığını ve o süreçte yaşananları kaleme aldı. Atatürk'ün kendisine sadece 'ata' denmesinden rahatsız olduğunu belirten Öke, "Yani Mustafa da Kemal de Gazi de Gazi paşa da Atatürk de denir" ifadelerini kullandı. İşte Öke'nin 'Atatürk ismi' başlıklı o yazısı...

Atatürk, bu ismin sonraki kuşaklarda devlet başkanı için söylenmesini isterdi .

Fransız elçisinin kızı ile baloda dansederken ona “Söyleyin matmazel İskender mi Napolyon mu, Sezar mı daha büyük ?” diyerek sordu. Kız biraz düşündü ve “Sezar” dedi. Atatürk şaşırmıştı kızın Napolyon diyeceğini sanıyordu.

"Neden matmazel?" deyince kız şöyle cevap verdi “Onlar da çok önemli ama hiç biri soyadını devlet başkanı ünvanı olarak bırakmadı”. Atatürk “Güzel olduğunuz kadar da zekisiniz matmazel” diyerek kızı herkesin içinde öptü ve kıyamet koptu .

Fransız elçisi terbiyesizlik bu diyerek kızını çekiştirerek götürdü. Dışişleri Bakanı Tevfik Rüştü (Aras) zor bela nota vermesini önledi . Kız Fransa’ya yollandı .

Mustafa Kemal, 'Türkata' soyadını almak üzere iken Sofya'dan beri en yakın arkadaşı büyük eniştem Reşit Saffet ( Atabinen ), 'Türkata' kelimesinin ses uyumunu beğenmediği için 'Atatürk'ü önerdi. Gazi bunu daha çok beğendi ve soyadı olarak aldı.

Bu soyadı günlerinde Latife teyzem de Türk soyadını istemişti. Yetkililerce uygun bulunmadı. Atatürk'ün karşısında Latife Türk olacaktı.

Atatürk ona Uşşaki soyadını kendi verdi. “Ona ancak bu yakışır aşıklardan gelen demektir” dedi .

Kolumdaki dövme onun el yazısı ile Latife Türk imzasını taşır . “İnanzi alla minaccia osarre e un dovere !”  -Türk kötülükle yüzleştiğinde cesaret görevindir ! -

Mustafa Kemal'in karısına hitabı da ilginçtir. Bir Fransız gazeteciye “İşte bayan Kemal “ diyor Latife teyzem için . Yani "Mustafa da Kemal de Gazi de Gazi paşa da Atatürk de denir .

Sadece 'ata' denmez çünkü kendisi bunu hiç sevmez ve söyleyenleri uyarırmış . 'Atam', 'atamız' değil Atatürk dermiş . Gazetelerde yazanları uyarırmış. Yani ata hariç her şey söylenebilir .

Atatürk sadece o hitaptan hoşlanmazdı

Mehmet Sadık Öke

Atatürk sadece o hitaptan hoşlanmazdı ile ilgili etiketler Mustafa Kemal Atatürk Atatürk latife hanım mehmet sadık öke
GÜNÜN VİDEOSU

Malezya'da askeri geçit töreninde facia! 2 helikopter havada çarpıştı! Çok sayıda ölü var...

Malezya’da askeri geçit töreni hazırlıkları sırasında iki helikopter havada çarpıştı. Korkunç kaza saniye saniye kameralara yansırken, en az 10 kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi.