At o elindekini!

Demet Cengiz

Demet Cengiz

Sen hem kalk uçak tuvaletinde sigara iç hem de ona buna kusur bul! Yakışmadı. Araştırma şirketi Sonar’ın ekranlarda da bol bol görünen sahibi Hakan Bayrakçı, altı üstü bir saatlik Dalaman uçuşunda sigara içerken yakalanınca, anlaşılmaz bir tepki verdi. Twitter’da sitem etmese kimsenin haberi olmayacaktı belki ama işte kendi kendini ele vermiş oldu.

“Tuvalette sigara yaktım ve daha ilk nefeste nerede olduğumu hatırlayıp attım” sözleriyle başlamış açıklamasına. Sanırsınız ki o tuvalete gidene kadar bilinci yerinde değilmiş ve bu eylemi önceden planlamamış. “Gözümü bir açtım bir otel odasında çıplağım” demekten farksız bu cümle.

Sonra hostes suçunu yüzüne okumuş ve uçaktan indiğinde iki polis Bayrakçı’yı gözaltına almış. “İki polis tam bir suçlu muamelesiyle beni gözaltına aldı” diyor ki kurduğu cümleden anladığımız suçlu olmadığına inandığı.

Yetmiyor “Fikirlerimden hoşlanmayan işgüzar pilot ile işgüzar hostes. Bundan çok daha ağır para cezaları var, bu muamele gösterilmeyen. Bu haliyle bu yasa böyle işgüzar pilotlar türetir” açıklamasını yaparak mağdur edebiyatına sığınıyor, fikirlerinden dolayı cezalandırıldığını söylüyor.

At o elindekini!

Neresini düzeltelim… Kural tanımazlığına mı değinsek, kendisini kanunlardan üstün görmesine mi vurgu yapsak, kendisi pek özel bir zat olduğu için ona bir iltimas geçilmesini bekleme kibrini mi söylesek… Hatasını kabul etmek yerine, doğru olanı yapan pilotun ve hostesin –her nereden biliyorsa- farklı fikirlerinden dolayı kendisini cezalandırıldığını söyleyip insanları suçlamasını mı ele alsak bilemedim. Ya da olayı anlatırken gözlerini kör etmiş kibrinin tesiriyle sergilediği şımarıklığa mı girsek?

Boşanmaya çalıştığı eşini Cumhurbaşkanına hakaretten içeriye tıktırmaya çalışanlardan veya kızdığı patronunu FÖTÜ’cülükle suçlayıp iftira atanlardan farkınız kalmamış bu açıklamayla.

Bir araştırma gelişmiş ve gelişmemiş ülkeler arasındaki farkların nedenlerini irdelerken çok önemli bir sonuca ulaşmıştı. Geri kalmış ülkelerde kural tanımazlık yaygınken, gelişmiş ülkelerde kurallara uymanın tüm toplumca benimsendiği ve bunun iyi bir meziyet olarak görüldüğü ortaya çıkmış.

Kural tanımazlığın birinci sebebi hep cehalettir. Cehalet bana göre bilmemek değildir, bilmeyi reddetmektir. Bu yüzden emniyet kemeri takmazlar. Bu yüzden hız sınırını aşarlar. Bu yüzden trafikte canavarlarla yol alıyoruz.

Kural tanımazlığın ikinci sebebi ise saygısızlıktır. Başkalarının kanunla korunan haklarına bile saygı göstermezler, kapalı mekânda sigara içerler. Gürültü yapıp komşuyu rahatsız ederler.

Kural tanımazlığın üçüncü nedeni ise kibirdir. “Herkes dursun kırmızı ışıkta ama ben seçilmiş kişi olarak geçeyim” gibi primitif bir bilinç yatar altında.

Tanınmış bir simasınız diye kabahatinizi görmezden gelmeyen uçuş ekibine şükranlarımı sunarım. Bayrakçı gibi entelektüel bir kanaat önderi davranışlarıyla da örnek olsa ne âlâ ama kabahatini örtmek için şımarıklık yapmasın yeter.

Diğer Yazıları