AstraZeneca: Hakkınızdan fazlasını alıyorsunuz

Koronavirüs salgınında aylarca beklenen aşılar vurulmaya başlandı. Bu durum, dünya gelenlinde 'eşitsizlik' konusunu yeniden gündeme getirdi. Yoksul ülkelere yeteri kadar aşı satışı yapılmazken, AstraZeneca firmasından Avrupa Birliği ülkelerine 'hakkınızdan fazlasını alıyorsunuz' çıkışı geldi.

Koronavirüs salgınında dünyaya umut olan aşılar yeni tartışmaları da beraberinde getirdi. Aşıyı üreten AstraZeneca firmasının CEO'su Pascal Soriot, Avrupa Birliği'nin 100 milyon doz aşı ile hakkından fazla aşı aldığını söyledi.

İtalyan La Republica gazetesine röportaj veren Soriot, AB'nin AstraZeneca'yı "belirli sayıda aşı tesliminde sözleşmeye dayalı taahhütlerden caymakla" itham etmesine yanıt verdi.

SÖZLEŞMEDE BÖYLE BİR TAAHHÜT YER ALMIYOR

AB ile yapılan sözleşmenin çok acık olduğuna vurgu yapan AstraZeneca CEO'su, sözleşmede böyle bir taahhütün yer almadığını söyledi.

Dünya nüfusunun yüzde 5'ine sahip olan Avrupa'nın aylık küresel tedariklerinin yüzde 17'sini aldığını kaydeden Soriot, dünyada 7,5 milyar insanın yaşadığını anımsatarak, mevcut durumda Avrupa'nın talep ettiği 100 milyon dozun çok fazla olduğunu, AB'nin hakkından fazla aşı aldığını ifade etti.

 Soriot, AB'nin AstraZeneca ile aşı sözleşmesini çok erken yaptığı yönündeki açıklamaların da doğru olmadığını aktararak, "AstraZeneca ile sözleşmeyi İngiltere'den 3 ay sonra imzalayan AB, bu ülke ile aynı zamanda aşıya erişim talep ediyordu." ifadesini kullandı.

AB tarafının AstraZeneca'nın Belçika'daki üretim tesisinde yaşanan sorunlardan ötürü gecikmeyi kabul etmediğini, diğer üretim tesislerindeki aşıların AB ülkelerine göndermesini istediğini kaydeden Soriot, bunun mümkün olmadığını vurguladı.

Soriot, AB'nin şirkete üretim kapasitesini artırması için yüzlerce milyon avro yatırım yaptığı açıklamasına dikkati çekerek, aynı yatırımı Birleşik Krallık'ın da yaptığını, AB'nin sırasını beklemesi gerektiğini belirtti.

AŞIYA AB ONAYI HENÜZ ÇIKMADI

Oxford Üniversitesi'nin İngiliz-İsveç ilaç firması AstraZeneca ile geliştirdiği aşı onayı için Avrupa İlaç Ajansı'na (EMA) başvuru yapılmıştı. Söz konusu aşının AB onayının ise bu hafta çıkması bekleniyor.

 AA

AstraZeneca: Hakkınızdan fazlasını alıyorsunuz ile ilgili etiketler Avrupa Birliği CEO AstraZeneca aşı
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.