Yeni askerlik yasası onaylandı mı? Askerlik 6 aya düştü mü?

Yeni askerlik sisteminde son dakika gelişmeleri yaşanmaya devam ediyor. Kamuoyunu yakından ilgilendiren Askeralma Kanunu ile ilgili son gelişmeler, askere henüz gitmemiş olan vatandaşlar tarafından oldukça merak ediliyor. Peki, askerlik 6 aya düştü mü? Askerlik yasası onaylandı mı? Yeni akerlik sisteminde son durum nedir? Detaylar haberimizde... .

Milyonlarca vatandaş yeni askerlik sistemi ile ilgili Meclis'ten gelecek habere kilitlendi. Bilindiği üzere, yeni askerlik sistemi ile askerlik süresi 6 aya düşecek ve bedelli askerlik kalıcı hale gelecek. Yeni askerlik sisteminde 61, 62 ve 63. maddeleri ile geçici 1. maddesi kabul edilmişti. Askerlik sisteminin yasalaşması ile birlikte şu an görevde olan ve 6 ayını dolduran askerlerde terhis olacaklar. Peki, askerlik yasası onaylandı mı? Tüm ayrıntılarıyla haberimizde...

Yeni askerlik  yasası onaylandı mı? Askerlik 6 aya düştü mü?

YENİ ASKERLİK SİSTEMİ NE ZAMAN YÜRÜRLÜĞE GİRECEK?

Askeralma Kanun Teklifi geçtiğimiz günlerde Meclis gündemine gelmiş, 30'ar 30'ar olmak üzere toplam 60 madde kabul edilirken son olarak üçüncü bölümünde yer alan 61, 62, 63. maddeleri ile Geçici 1. maddesi de oylandı ve kabul gördü.

Yeni düzenleme neticesinde yoklama kaçaklarından bakayalara, tek tip askerlik süresinden bedelliye kadar geniş ve kapsamlı değişikliklere imza atılacak.

Askerlik yasası henüz onaylanmadı. Perşembe günü TBMM Başkanvekili Sadi Bilgiç, birleşimi 25 Haziran Salı günü toplanmak üzere kapattı. Salı günü Meclis toplanacak ve yeni askerlik sistemi konusu gündeme gelecek. Kanun teklifinin 64. ve 65. maddeleri ile teklifin tümü Salı günü onaylanması bekleniyor.

ASKERLER NE ZAMAN TERHİS EDİLECEK?

Yeni askerlik sisteminin yürürlüğe girmesi ile birlikte şu an görevde olan ve 6 ayını tamamlayan askerler erken terhis edilecek. Erken terhis bekleyen askerler ve aileleri, terhis tarihini merak etmeye başladı. İlgili yasa teklifi kabul edildikten sonra Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın onayına sunulacak. Kararın Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından şu an görevde olan ve 6 ayını dolduran askerler terhis edilecek.

TECİL YAŞI DÜŞÜRÜLDÜ

Askerlik tecil yaşı ile ilgili de bir yeniliğe gidildi. Eskiden gençlerin bedelli askerlik çıkar umuduyla okullarını uzattıklarına dikkati çeken Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar,

"Lisede 29 olan erteleme yaş sınırını 22'ye indiriyoruz, Meslek liselerine artı 3 sene daha ekliyoruz 25 yaşına kadar devam etme şansı veriyoruz. Meslek yüksek okulları ve lisans 28, lisansüstü 32, doktora 35, tıp 35, sporcu 35 yaş oluyor. Bunları aşağı çekerek lüzumsuz beklemeleri, tıkanıklıkları ve insanların bir an önce bu işi bitirerek işlerini güçlerini yapmalarını sağlamayı hedefliyoruz " ifadesini kullandı.

HERKESE 1 AY ZORUNLU TEMEL EĞİTİM

Yeni askerlik sisteminde askerlik çağına gelen her birey zorunlu olarak 1 ay kışlanın kapısından girecek. 1 ay sonra bedelli askerlik tercihinde bulunabilecek olan askerler belirlenen ücreti ödemek kaydı ile tezkere alabilecek. Bedelli askerlik yapmak istemeyenler ise askerliğe devam edecek.

YEDEK ASTSUBAYLIK GELİYOR

"Yedek astsubaylıkla, meslek yüksek okulunu bitirdikten sonra herhangi bir şekilde zorlamayla 4 yıllık okul bitirmenize gerek yok diyoruz. Mesleğinizi seviyorsanız bunu yapın, askerlikten dolayı bunu değiştirmeye kalkmayın, böylece ara personel konusunda da sıkıntı oluşmasın istiyoruz. Yedek astsubaylığa kontenjanların uygun olması ve istemeleri durumunda lisans ve lisans üstü mezunları da başvurabilecek. Buraya geldiklerinde iki aylık temel ve sınıf eğitiminin ardından maaşlı olarak 10 ay faaliyetlerini yapacak. Toplamda 12 ayın bitirilmesinin ardından gençler isterse terhis olabilecek. İstek, ihtiyaç ve kadroya göre kendilerine 'Kalmak ister misiniz' diye soracağız. Kalmak isteyenler astsubay olarak devam edecek. Yine astsubaylığa müteakip istenilen kriterleri karşıladıkları takdirde subaylığa geçebilecek."

.

 

.

.

Yeni askerlik yasası onaylandı mı? Askerlik 6 aya düştü mü? ile ilgili etiketler
GÜNÜN VİDEOSU

30 bina ve 114 kişi tahliye edildi... Gaziosmanpaşa’da yaşanan toprak kayması kamerada!

Gaziosmanpaşa'da akşam saatlerinde meydana gelen toprak kayması nedeniyle bölgedeki 30 bina ve 114 kişi tahliye edildi. Toprak kaymasının yaşandığı anlar saniye saniye kameralara yansıdı.