Askerlik süresi kısalacak mı, düşecek mi? Bedelli askerlik gündemde mi? Başbakan'dan sürpriz açıklama...

Yıldırım: Askerlik süresinin düzenlenmesi gerektiğini düşünüyorum

Başbakan Binali Yıldırım, Çankaya Köşkü'nde medya temsilcileri ile bir araya geldi.

Binali Yıldırım toplantıda askelik süresiyle ilgili açıklamalar yaptı.

Yıldırım, "Askerlik süresinin düzenlenmesi gerektiğini düşünüyorum. Askeri düzenlemelerdeki değişikliği muhalefetle yapacağız." diye konuştu.

Binali Yıldırım, merakla beklenen bedelli askerlik konusunda ise bir yorum yapmadı.

Türkiye'de zorunlu askerlik 12 ay

Zorunlu askerlik, bazı ülkelerde, ülke kanunlarına göre belli bir yaşa gelen erkek (ve bazen kadınların) yükümlü oldukları, süresi kanunlarla belirlenen devlet hizmeti.

Avrupa Birliği’nin iki önemli ülkesi Fransa ve Birleşik Krallık’ta zorunlu askerlik kaldırılmıştır. Bu ülkelerde askerlik profesyonel olarak uygulanmaktadır, kişilere aylık para ödenir.

Almanya’da zorunlu askerlik uygulaması 2011 yılında kalkmıştır. Almanya'da kalkmadan önce zorunlu askerlik 3 ay idi, askere gelen kişiler evlerinin bulunduğu şehirdeki askeri birlikte görev yapıp, cumartesi ve pazar günleri kendi evinde geçirirlerdi.

Belçika, Hollanda'da zorunlu askerlik kalkmıştır.

Yunanistan’da zorunlu askerliğin kalkması düşünülmektedir.

İsrail'de zorunlu askerlik vardır. 18 yaşını doldurmuş ya da 12. sınıfı bitirmiş erkek ya da kadın askerliğe çağrılır. İsrailli Araplar, hamile ve evli kadınlar için askerlik zorunlu değildir. Askerlik hizmeti kadınlar için iki, erkekler için üç yıldır.

Türkiye'de zorunlu askerlik mevcuttur.

1916'da çıkarılan bir yasaya göre Türkiye Cumhuriyeti uyruğundaki her erkek 19 yaşına geldiğinde ilk askerlik yoklamasını yaptırır. Günümüzde uzun dönem (tam dönem) zorunlu askerlik 12 aydır. Ekim 2013'te alınan karar ile 1 Ocak 2014'ten itibaren uzun dönem askerlik süresi 12 ay olmuştur. Yüksek öğrenim görenlerde zorunlu hizmet süreleri tam dönem yedek subayların 12 ay, kısa dönem erlerin 6 aydır.

Askerlik süresi kısalacak mı, düşecek mi? Bedelli askerlik gündemde mi? Başbakan'dan sürpriz açıklama... ile ilgili etiketler Haber
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.