Aşırı sağcı Yahudiler Filistinlilerin çoğunlukta olduğu Doğu Kudüs'e yürüyor!

İsrail, 11 gün süren şiddet olaylarının üzerinden henüz 4 hafta bile geçmemişken provokasyon peşinde. Çoğunluğunun, koltuğunu 48 saat önce koalisyona devreden Netanyahu sempatizanı olduğu öğrenilen aşırı sağcı Yahudi yürüyüşçüler, Şam Kapısı'nın önünde toplandı ve kritik bir güzergahtan Filistinlilerin yoğunlukta olduğu Doğu Kudüs'e yürüyorlar. Yürüyüşün amacı ise İsrail'in o mahalleleri 1967'de işgal etmiş olmasını kutlamak.

1000'den fazla aşırı sağcı Yahudi, Kudüs'ün Eski şehrindeki Müslüman mahallesinin Doğu Kudüs ve Batı Şeria ile tek bağlantısı olan Şam Kapısı'nın önünde ellerinde İsrail bayrakları ile toplanmış durumda.

Aşırı sağcı Yahudiler Filistinlilerin çoğunlukta olduğu Doğu Kudüs'e yürüyor!

Kışkırtıcı bulunan ve bazı İsrailliler tarafından bile hoş karşılanmayan yürüyüş için toplanılan yer ise evden çıkarmalarla ve çatışmalarla geçtiğimiz haftalarda gündemden düşmeyen Şeyh Cerrah mahallesi.

Şeyh Cerrah mahallesinden Doğu Kudüs'e yapılacak olan aşırı sağcı Yahudi yürüyüşünün amacı ise İsrail'in 1967'de Doğu Kudüs'ü işgal etmesini kutlamak. İsrail 1967'de Hıristiyan ve Ermeni mahallelerinin de bulunuyor olduğu Eski Kudüs'ü de işgal edip saf Yahudi bir Kudüs hayallerini gerçekleştirme planlarını devreye sokmuştu. 

Aşırı sağcı Yahudiler Filistinlilerin çoğunlukta olduğu Doğu Kudüs'e yürüyor! - Resim : 2

YENİ HÜKÜMET İÇİN BİR TEST NİTELİĞİNDE

İsrail'in yeni hükümetinin henüz 48'inci saati dolmamışken yapılan, aşırı sağcı Yahudilerin katıldığı ve hem organizatörleri, hem güzergahı hem de amacı bakımından kışkırtıcı olan bu yürüyüş, Bennett hükümeti için de bir test olacak. 

Aşırı sağcı Yahudiler Filistinlilerin çoğunlukta olduğu Doğu Kudüs'e yürüyor! - Resim : 3

Bu yürüyüşte kolluk güçlerinin göstereceği tutum ve elbette İsrail'in alacağı tavır ve kararlar Bennett yönetiminde geçecek önümüzdeki iki yılın nasıl olacağının sinyallerini veriyor. 

Bir aydan kısa bir süre önce 11 gün süren ve can kayıplarına sebep olan 'intifada' nın ardından hala fazlasıyla gergin olan sokaklarda bugün İsrail polisi, yapılacak aşırı sağcı yürüyüş için sokakları tamamen boşalttı ve barikatlar çekti. 

'İÇ SAVAŞ ÇIKABİLİR'

Yürüyüşün iptal edilmesi için uyaran İsrail İstihbaratı ise endişeli. Shin Bet Teşkilatı daha önce 'iç savaş çıkabilir' uyarısı yapmıştı.

Yapılan yürüyüşün provokatif şekilde Filistinlilerin çoğunlukta olduğu ve İsrail işgali altında bulunan Doğu Kudüs'te gerçekleşmesi ise fazladan güvenlik önlemlerini gerektiriyor. 

İsrail basınına göre ise yürüyüşçülerin çoğu Netanyahu sempatizanı destekçiler ve yeni kurulan koalisyonu zor durumda bırakmak için her türlü kışkırtmaya kalkışabilirler.

Aşırı sağcı Yahudiler Filistinlilerin çoğunlukta olduğu Doğu Kudüs'e yürüyor! - Resim : 4

İsrail basınında çıkan haberlere göre ise Hamas ise bir provokasyon girişimi olursa roketlerini ateşleyebileceğinin sinyallerini veriyor.

Yahudi aşırı sağcılar Müslümanların dışında Ermeni ve Hıristiyanları da tahrik edici hareketlerde bulunuyor.

 

 

 

 

 

Aşırı sağcı Yahudiler Filistinlilerin çoğunlukta olduğu Doğu Kudüs'e yürüyor! ile ilgili etiketler İsrail Filistin Yahudi Şeyh Cerrah şam kapısı aşırı sağcı yürüyüş provokasyon
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.