Aşı yapılan iki hamilenin çocuklarında antikor gelişti

Koronavirüs aşılarının hamileler üzerinde nasıl bir etki göstereceği bu alanda araştırmalar yok denecek kadar az olduğu için bilinmiyordu. İtalya'da yapılan bir çalışma bu konuda önemli bir sorunun da cevap bulmasını sağladı. Hamilelikleri sırasında Kovid-19 aşısı yapılan iki kadının doğumdan sonra bebeklerinde yapılan kan testlerinde antikor tespit edildi.

İtalya'nın Padova Ulss 6 Euganea Hastanesi'nden yapılan açıklamada, gebeliğin son 3 ayında Kovid-19 aşısı olan iki kadın doktorun doğumlarını yaptığı bildirildi. Kadın doktorların doğurduğu bebeklerin kanlarında yapılan incelemede ise antikor geliştiğinin tespit edildiği ifade edildi. 

Hastanenin kadın doğum bölümü başkanı Gianfranco Juric Jorizzo önemli gelişmeyi, "İtalya'nın antikorla doğan ilk bebekleri dünyaya geldi." sözleriyle duyurdu.

Dr. Jorizzo, "Bu konuda yapılan araştırmalar sınırlı ancak gerek anne gerekse fetüs için yan etki beklenmediği konusunda bir konsensüs var. İtalyan Jinekoloji Kurumu'nun da risk grubunda olan anne adaylarına, jinelolog gözetiminde risk ve fayda değerlendirmesi yapılarak gerekli görülmesi halinde Covid-19 aşısı yapılması tavsiyesini göz önüne aldık." dedi.

EuroNews'in haberine göre, hastenenin jinekologlarından Kimta Ngaradoumbe Nanhornguè ise antikor geliştirmiş bebeklerin tıbben önemini ise "Annenin aşılanması ile fetüste antikor gelişimini ilişkisini anlamak için çok önemli." sözleriyle anlattı.

Dr. Nanhornguè, hamile annenin aşılanması ve bebeğin bağışıklığı arasında ilişkinin kanıtlanması halinde bir sonraki aşamanın ise tetanoz ve difteri aşılarında olduğu gibi, Kovid-19 aşısının gebeliğin hangi evresinde yapılması gerektiğinin tespit edilmesi olacağını söyledi.

9 ve 16 Mart tarihlerinde doğan iki bebeğin sağlık durumlarının iyi olduğunun da altı çizildi.

Amerika Birleşik Devletleri'nde Weill Cornell Tıp Bilimleri Enstitüsü bilim insanlarının yaptığı bir araştırma, koronavirüse yakalanmış hamile kadınların ürettiği antikorun plasenta yoluyla bebeğe geçebildiğini ortaya koymuştu.

Ancak, Kovid-19 aşısının yaygın kullanılmaya başlanmasıyla hamile kadınların aşı yaptırıp yaptıramayacağı konusunda henüz bir ortak görüş yok.

 

Aşı yapılan iki hamilenin çocuklarında antikor gelişti ile ilgili etiketler İtalya Bebek Anne aşı doğum antikor
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.