Asgari ücrete ara zam gelecek mi? Bakan Bilgin noktayı koydu

Asgari ücrete zam beklemediğini dile getiren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, “Olağan üstü bir durum olursa düşünülebilir. Asgari ücrete ara zam gelmeyecektir.” sözleriyle tartışmalara noktayı koydu. Bilgin, EYT'li vatandaşların ilk maaşlarını ise Mart ayında alacağını bildirdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, konuk olduğu A Haber’de gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

'TÜRKİYE BÜYÜMEDE OECD'DE 2. ÜLKE KONUMUNDA'

Gündeme ilişkin vatandaşların merak ettiği soruları yanıtlayan Bilgin şu ifadeleri kullandı: 

"Türkiye'nin makro göstergelerine baktığımız zaman ekonomideki gelişmelerin bazı beklentilerin çok üstünde olduğunu söylememiz gerekir. Her şeyden önce ekonominin en temel göstergesi büyümedir. Türkiye büyümede OECD'de 2. ülke konumundadır. Pandemi sürecinden çıkışta da dünyanın en hızlı büyüyen 2. ekonomisi olduk. Çin'den sonra en hızlı büyüyen Türkiye oldu. Bu büyüme olayı tesadüfü değildir. Büyüme Türkiye'nin üretim faktörleri arasındaki ilişkiyi ekonomi politikasında iyi dizayn ettiğini ve netice aldığını göstermektedir.

"IMF PROGRAMLARI İSTİKRARSIZLIK GETİRİR"

'Türkiye'nin bir tasarrufu yoktur Türkiye ancak dışarıdan bir borç bulursa ekonomisinin büyütebilir' sözleri bizim IMF ile bağlantı kurduğumuz yıllardan itibaren öğrenilmiş bir çaresizliktir.

Bu çaresizlik Türkiye'de döviz krizleri, enflasyon devalüasyon ve IMF'in önüne dosya açmayı getirmiştir Türkiye'ye dayatılan IMF programları. Bunu bir neticesi de ortaya hep askeri darbeler ya da müdahaleler… Siyasi uzantısı da olmuştur. Nu baştan aşağı istikrasızlık üzerine kurgulanmış bir ekonomi anlayışıdır.

Türkiye'de çok iyi yetişmiş insan gücü bulunmaktadır. Emek verimliliğinin en etkin şekilde kullanıldığı ülkelerden biridir. Türkiye bunları büyüme ile aşıyor. Bu büyümenin içinde insan kaynağı önemlidir.

Girişimcilerimiz kalkınmada başroldedir. Birinci derecede rol aldılar.

Türkiye pandeminin getirdiği olumsuzluğa dalgalanmalara rağmen büyümesini sürdürdü.

ASGARİ ÜCRETE YENİ ZAM GELİR Mİ?

Ben gerekmeyeceğini düşünüyorum. Cumhurbaşkanımızın da dediğin gibi beklenmedik olağandışı bir durum olursa. Ancak bunun tam tersi yaşanıyor. Enflasyon düşüyor. Düşmeye de devam edecek. Merkez Bankası'nın da açıkladığı tahmin rakamları bu yönde.

"ENFLASYONUN YÜZDE 20'LERE GERİLERE DÜŞTÜĞÜ BİR ORTAM VAR"

Yılsonunda yüzde 30'un altında yüzde 20'lerde bir enflasyon ile karışılacağız. Enflasyonun yüzde 20'lere gerilediği bir ortamda da yaptığımız artış asgari ücretlilerin alım gücünün korunmasını sağlayacaktır.

ASGARİ ÜCRET GÖRÜŞMELERİ

Olağan üstü bir durum olursa düşünülebilir. Asgari ücrete ara zam gelmeyecektir. Asgari ücreti 455-460 dolar arasına çıkararak Türkiye'nin ekonomik gücünü gösterdik. Asgari ücrette üçlü imzayı arzu ederdik. Pazarlık her zaman işçilerimize kazandırır.

140 BİN PERSONELE KADRO YOLU

Son yılların en önemli sorunlarından birisi sözleşmeli personel sorunuydu. Kadroya geçmeleri sorunuydu. Biz bunu geçen dönem kamu toplu sözleşmemizle sözleşme altına aldık. Bunların kadro haklarını düzenleyeceğiz dedik. Onların da tıpkı 657'deki kadroda çalışan insansalar gibi hakları olacak. Onları 'sözleşmem devam edecek mi?, Etmeyecek mi? gibi bir durumdan kurtaracağız. Biz bu sorunu çözdük. Meclis'ten geçen hafta yasalaşarak çıktı. Bizim sorunları çözme konusunda seçime endeksli bir tavrımız yok. Milletimizin sorunları dosya dosya açıp çözüyorum. Ama bununla ilgili netleşen bir takvim yok.

Kamu da daha adil bir düzenleme beklentisi vardı.

EYT'DEN SON DURUM NE?

EYT'de ilk maaşların Mart'ın 1'inde ödenmesini bekliyoruz. Buna hazırlıklarımızı yaptık. EYT tarihinde bir esneme olmaz ama erken olabilir. Süreç Meclis'in iradesindedir. EYT için 9 Eylül 1999 tarihinde bir esneme olmaz.

Kamudaki EYT'liler emekli olmayacaktır. EYT'li maaşında az zam iddiası doğru değildir.

GEÇİCİ İŞÇİLERİN DURUMU

Geçici işçi sorununu seçim öncesi çözeceğiz. EYT'den sonra Meclis'e getireceğimiz konulardan birisi de budur.

SENDİKA MESAJI

Sendikalaşmanın Türkiye'nin demokrasisine yapacağı katkı olacağına inanıyoruz. Önümüzdeki günlerde yeni gelişmeyi açıklayacağız."

Asgari ücrete ara zam gelecek mi? Bakan Bilgin noktayı koydu ile ilgili etiketler Vedat Bilgin asgari ücret
GÜNÜN VİDEOSU

Sidney'de ayin sırasında kan donduran olay! Gazze ile ilgili vaaz veren piskopos bıçaklandı...

Avusturalya’nın Sidney kenti yakınlarında vaaz veren piskopos, Gazze’deki deneyimlerini anlatıp, Gazze’de küçük çocukların öldürülmemesi gerektiğini belirtirken bıçaklı saldırıya uğradı. O anlar saniye saniye YouTube'da canlı yayınlandı.