Asgari ücret zam maratonu başlıyor! İşçi ve işveren bir arada! Kim ne kadar zam istiyor? Kesintiler devam edecek mi?

Bugün ilki gerçekleştirilecek olan 2023 asgari ücret belirleme toplantıları, milyonlarca vatandaş tarafından heyecan ile bekleniyor. İşçi ve işveren taraflarının talepleri merak ediliyor.

Bu sene hızla yükselen ve ne yapıldı ise kontrol altına alınamayarak yalnızca ülkemizin değil tüm dünya ülkelerinin en önemli ekonomik problemlerinden birisi haline dönüşen enflasyon, sene sonuna doğru etkisini giderek arttırdı. Sene başından bu yana yapılan tüm maaş iyileştirmelerine rağmen vatandaşların geçim derdine düşmesinde halen etkili olan enflasyonun ve diğer parametrelerin yeni dönemin asgari ücretine nasıl etki edeceği ise merak konusu oldu.

Ocak ayında yüzde 50,5 temmuz ayında ise yüzde 30 oranında zamlanan asgari ücret için 2023 toplantıları bugün başlayacak. İlki düzenlenecek olan asgari ücret belirleme toplantısında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu Başkanı Özgür Burak Akkol ve Türkiye İşçi Sendikası Başkanı Ergün Atalay bir araya gelecek.

İŞVEREN VE İŞÇİ SENDİKALARININ TALEPLERİ BELLİ OLDU!

7- 8 ve 9 Aralık’ta Asgari Ücret Belirleme Komisyonu bir araya gelecek. Öncesinde ise bugün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ile işçi ve işveren sendikalarının başkanları bir görüşme yapacak. İşveren tarafı her ne kadar asgari ücretin yükselmesini desteklerini söyleseler de işverene yüklenen maliyet de doğru orantıda artacağı için işçi tarafına göre zam oranını bir nebze daha düşük tutuyor.

Şimdilik elde edilen verilere göre TİSK’in yeni asgari ücret için önerisinin 8- 8 bin 500 TL, Türk- İş’in önerisinin ise 10- 13 bin TL aralığında olduğu tahmin ediliyor.

2023 ASGARİ ÜCRET ZAM DETAYLARI

Asgari ücret zam maratonu başlıyor! İşçi ve işveren bir arada! Kim ne kadar zam istiyor? Kesintiler devam edecek mi?

Uzun süredir yükselene enflasyon gündelik hayat şartlarını da giderek zorlaştırırken yeni asgari ücret zammının ne kadar olacağı günlerdir merak ediliyor. Hükümet yetkililerinin enflasyon ile mücadele kapsamında yaptıkları açıklamalara bakıldığında zam oranının enflasyon üstü olacağına kesin gözü ile bakılırken Merkez Bankası’nın sene sonu enflasyon tahmini yüzde 65 olmasına rağmen Bakan Bilgin’in yeni dönem zammının yüzde 50 olacağı yönünde ortaya atılan iddialara “gerçekçi rakamlar üzerinde durmak gerek” ifadelerini kullanması kafaları karıştırdı. 

Brüt asgari ücret üzerinden yaklaşık olarak yüzde 15 oranında SGK primi ve işsizlik primi kesilmesi de asgari ücret konusunda tartışılan bir diğer konu olarak karşımıza çıkıyor. Yeni dönemde bu kesintilerin kaldırılıp kaldırılmayacağı ya da hiç değil ise düşürülmesi yönünde bir karar verilip verilmeyeceği, merak ediliyor.

Asgari ücret zam maratonu başlıyor! İşçi ve işveren bir arada! Kim ne kadar zam istiyor? Kesintiler devam edecek mi? ile ilgili etiketler asgari ücret asgari ücret tespit komisyonu
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.