Asgari ücret rakamı 9 ücreti daha etkileyecek

Milyonlarca çalışanla birlikte hemen herkesi ilgilendiren 2021 yılındaki asgari ücret için ilk toplantı yapıldı. Bu ayın sonunda rakam son dakika olarak duyurulacak. Rakamın duyurulması ile birlikte işsizlik maaşı, kısa çalışma ödeneği ve diğer birçok ücreti değiştirecek. İşte asgari ücretin etkilediği diğer maaşlar...

Asgari ücret bu ay sonu belli oluyor. Yaklaşık 8 milyon çalışanın maaşını belirleyen ancak neredeyse 83 milyonun hayatına dokunan asgari ücretin belirlenmesi için ilk toplantı Cuma günü yapıldı.

Asgari ücret sadece maaşları değil birçok ödeme ve ücreti de belirliyor. İşte asgari ücret 2021 ile ilgili tüm detaylar...

TAZMİNAT MİKTARI

Asgari ücret artışı bu maaşla çalışanların kıdem tazminatlarını artırırken işçilere ödenen tazminat tavanı da artacak. Böylece çalışanlar daha fazla tazminat alacak.

İŞ GÖREMEZLİK ÖDENEĞİ

Raporlu olanlara ödenen iş göremezlik ödeneğinin de alt sınırı böylece asgari ücretle birlikte artmış olacak.

TÜM ÇALIŞANLARIN ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ

Yaklaşık 25 milyon çalışana ödenen Asgari Geçim İndirimi de Ocak ayı ile birlikte yükselecek.

İŞSİZLİK MAAŞI

İşsizlik maaşının alt ve üst sınırları brüt asgari ücrete göre belirleniyor. Alt sınır asgari ücretin yüzde 40'ı üst sınır ise yüzde 80'i oluyor. Zamla birlikte ödenekler de artacak.

DOĞUM, ASKERLİK BORÇLANMASI

Emeklilik için gün satın alanlar yani borçlananlar brüt asgari ücretin yüzde 32'si kadar aylık ödeme yapıyor. bu miktar da yükselecek.

BAĞ-KUR, İSTEĞE BAĞLI, GÜNDELİKÇİ PRİMLERİ

Kendi namına çalışanlar ile isteğe bağlı sigorta ödeyenlerin prim ödemeleri de asgari ücretle birlikte yükselecek.

GENEL SAĞLIK SİGORTASI PRİMİ

Brüt asgari ücretin yüzde 3'ü kadar olan GSS primi zamla birlikte yükselecek.

YAŞLILIK, EVDE BAKIM, ENGELLİ MAAŞINDAN YARARLANMAK İÇİN GELİR SINIRI

Bu tür sosyal ödemelerin verilmesi için haneye giren gelir miktarı da asgari ücretle belirleniyor. Böylece bu rakamlar da yükselecek.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ

Kısa çalışma ödeneği maaşın yüzde 60'ı kadar oluyor. Dolaylısıyla en düşük ödenek brüt asgari ücrete göre belirleniyor. En yüksek ödenek ise brüt asgari ücretin yüzde 150'si kadar oluyor. Bu yüzden kısa çalışma ödeneği de asgari ücretle birlikte artacak.

Asgari ücret rakamı 9 ücreti daha etkileyecek ile ilgili etiketler asgari ücret işsizlik maaşı kısa çalışma
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.