Artvin'de nereler gezilmeli? İşte Artvin'de gezilecek yerler!

Türkiye'nin tarihi yapılarıyla öne çıkan şehirlerinden biri olan Artvin'i vatandaşlar merak ediyor. Artvin'e giden insanlar nerelerin gezileceğini araştırıyor. Peki Artvin'de nereler gezilmeli? İşte Artvin'de gezilecek yerler!

Tarihi yapılarıyla dikkat çeken, Türkiye'nin en güzide şehirlerinden biri olan Artvin bu yıl da vatandaşların ilgisinde... Peki Artvin'de nereler gezilmeli? İşte Artvin'de gezilecek yerler!

Artvin'de nereler gezilmeli? İşte Artvin'de gezilecek yerler!

1. CEHENNEM DERESİ KANYONU - ARTVİN

Cehennem Deresi Kanyonu, Ardanuç ilçe merkezinin 7 km kuzeybatısında ve Artvin-Ardanuç karayolunun 25. km'sinde bulunmaktadır. Dünyadaki sayılı kanyon vadileri arasında yer alır.

Cehennem Deresi tipik bir kanyon vadidir. 500 metre uzunluğunda, 70 metre genişliğinde ve 6 metre derinliğindedir. Ardanuç suyuna açılmaktadır. Dağların arasında oluşmuş bir coğrafi yapıdır. Yani kanyonun en derin yeri deniz seviyesinden çok yüksektir.

Kanyona gitmek için bazı taşlı ve dik patikaları takip etmeniz, tek kişinin bile zor sığacağı yollardan geçmeniz gerekir. Hatta bazı aralıklardan tek tek geçerken, bir sopa veya zil ile gürültü çıkarmak gerekir ki bu güzelliğin bekçiliğini yapan hayvanlar, özellikle yılanlar sizin dost olduğunuzu anlasın ve zarar vermesin.

Nasıl Gidilir: Artvin-Ardanuç karayolunun 25 nci km. sinde yer almaktadır

Artvin'de nereler gezilmeli? İşte Artvin'de gezilecek yerler! - Resim : 2
2. ARTVİN KALESİ - ARTVİN

İlimiz Çayağzı Mahallesi içerisinde bulunmaktadır. Erzurum–Samsun karayolunun Artvin şehir merkezine çıkış sağlayan noktasında, Çoruh Nehri üzerinde bulunan Artvin Köprüsü’nün karşı yanında, ırmak tabanından 70 m. yükseklikte ana kayaya bağlanmış konumdadır. Kale içerisinde sarnıç ve şapel kalıntıları bulunmaktadır. Çoruh Nehri kıyısında Artvin şehrinin girişindeki bu kale, Bagrat (Gürcü) Kralı Büyük Oşet tarafından 937’de yaptırılmıştır. Kalenin eski ismi Livana idi. Bu kalenin kalıntıları üzerine VI. yüzyılda Osmanlılar yeni bir kale yaptırmış ve çeşitli dönemlerde de onarılmıştır. Küçük bir kale olup, kente girişi kontrol altında tutmaktadır. 2004 yılında restorasyonu yapılmış ve 2012 yılı içerisinde de Kalenin Işıklandırma Projesi tamamlanmıştır. Askeri Bölge içerisinde yer aldığından, Nizamiyeye bilgi verip, bir asker refakatihnde ziyaret edilebilmektedir.

Nasıl Gidilir: Şehir merkezine yaklaşık 2 km mesafede olup, Artvin Belediyesine ait dolmuş ile gidilebilmektedir.

Artvin'de nereler gezilmeli? İşte Artvin'de gezilecek yerler! - Resim : 3

3. ARTVİN KÜLTÜR EVİ - ARTVİN

Ocak taşı yazısından evin Hicrî 1215 (Mîlâdî 1799) yılında Bicanoğlu Yahya Ağa tarafından yaptırıldığı yazmakta olup, Osmanlıca tapu kayıtlarında Artvin'in Orta Mahallesi'nde bir bâb-ı hâne ma'a bağçe (bahçeli konak) olarak geçen ve bir Osmanlı-Türk şaheseri olan yapı aynı muhitte bulunan şimdiki adıyla Orta Mahalle Caminin yapımından yaklaşık 16 yıl sonra yapılmıştır. Ocağın sağ ve sol taraflarında yazıları yazan ustaların isimleri yazılıdır ki; taş, duvar ve ağaç üzerinde oymacılık sanatını işleyen, çizerek ve kazarak yazma tekniğini kullanan bu usta zanaatkarlarına o zamanlar “Hakkâk” denildiğinden, dikkat ederseniz yazma fiili de burada “Hakkâ” olarak ifade edilmiştir. Ocağın sağ ve solundaki selvi (ya da servi) ağacı motiflerininse Türk kültüründe özel bir yeri vardır. Geçmişten günümüze doğru Türk kültürünü incelediğimizde ağaç motifinin ne kadar çok kullanıldığını ve kullanımındaki benzerlikleri daha iyi görürüz. İnsan hayatı için özel bir yeri ve önemi olan ve hayat ağacı olan servi motifi Osmanlı'nın zanaatkarları tarafından çinilerde, kilimlerde, ocak taşlarında, mezar taşlarında, çeşmelerde, duvar resimlerinde ve daha birçok yerde çokça kullanılmıştır. Servi ağacının minarelerle olan benzerliği de, bu ağacın Osmanlı kültüründeki yerini sağlamlaştıran etkenlerden biridir. Restorasyonu ve ve Çevre Düzenlemesi yapılan Kültür Evi, müstecire kiraya verilmiş olup, yöresel yemeklerin yenilebileceği bir mekandır.

Nasıl Gidilir: Artvin İl Merkezine 3 km mesafede bulunmaktadır. Tekel Sakağı'ndan aşağıya doğru 10 dakikalık yaya yürüyüşü ile gidildiği gibi; Şehir merkezinden Artvin Belediyesi'ne ait dolmuş ile Kültür Evi yol ayrımına kadar, yol ayrımından da yaklaşık olarak 500 metrelik yaya yolu ile gidilebilmektedir.

Artvin'de nereler gezilmeli? İşte Artvin'de gezilecek yerler! - Resim : 4

4. CİHA KALESİ - ARTVİN

Arhavi ilçesinin zirvesinde kayalara oturtulmuş bu kalenin Cenevizliler döneminden kaldığı söylenmektedir.Etrafındaki ağaçlar o kadar sıktır ki kaleye geçilebilmesine izin vermemektedir.Yapıldığı tarih kesinleştirilememiştir ve günümüze kadar ancak sur kalıntıları ulaşabilmiştir. Kale hem sahil tarafına hem de iç kesimlere hakim bir konumdadır ve stratejik bir öneme sahiptir.

Artvin'de nereler gezilmeli? İşte Artvin'de gezilecek yerler! - Resim : 5

5. GEVHERNİK KALESİ (I. DERECE ARKEOLOJİK SİT ALANI) - ARTVİN

Bu kale Ardanuç Adakale Köyü´nün hemen yakınında bulunmaktadır.Hemen bu kalenin diğer bir isminin “Gevhernik” olmasının nedenini aşağıda açıklayalım. Bu kalenin çevresinde gümüş madenleri olduğundan,bu kale maden ve cevher anlamına gelen “Gevheri Nik” kalesi ismiyle de anılmaktadır. 5.yüzyılda yapıldığı tahmin edilen bu kale Gürcü krallarına ve Çıldır atabeylerine başkentlik yapmıştır.1551 yılında kaleyi Osmanlılar ele geçirmiş ve 1562 yılında da Kanuni Sultan Süleyman tarafından onarılmıştır.Hatta bu onarımı anlatan bir kitabesi bile bulunmaktadır.Gevhernik Kalesi,dışkale-içkale yapılaşmasının çevredeki tek örneğidir.Kale günümüze kadar çok hırpalanmıştır,dış kale harap durumda olsa da iç kale özelliğini hala korumaktadır.Şu anda harap durumda olan kale, yetkililerin desteğini beklemektedir. Oldukça harap bir şekilde günümüze ulaşmıştır.

Artvin'de nereler gezilmeli? İşte Artvin'de gezilecek yerler! ile ilgili etiketler Türkiye Artvin tatil
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.