Artışın sebebi Türkiye kaynaklı mutasyon mu?

Koronavirüs salgınında vaka sayısı hızla artmaya devam ederken, "Türkiye kaynaklı mutasyon var mı?" sorusu gündeme geldi. Gazi Üniversitesi’nden enfeksiyon hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Esin Şenol bununla ilgili bir çalışma ya da verinin olmadığını vurgulayarak "Ama kişisel kanaatim yüzde yüz olduğu yönde. Virüsün serbest dolaştığı ülkelerden biriyiz" dedi.

Koronavirüs salgınında son haftalarda vaka sayısı korkutan boyutlara ulaştı. Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı son verilerde 24 saatte 22 bin 216 yeni vaka tespit edilirken 117 kişi ise hayatını kaybetti. Öte yandan çok yüksek riskli illerin sayısı ise 25'ten 39'a çıkarken düşük riskli tek il Şırnak oldu.

Uzmanlar vaka artışının önlemek için sıkı denetimlerin uygulanması ve temasların azaltılması gerektiğini belirtirken, "Türkiye varyantlı mutasyon olabilir mi?" Sorusu gündeme geldi. Gazi Üniversitesi’nden enfeksiyon hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Esin Şenol Türkiye kaynaklı mutasyonla ilgili bir veri olmadığını belirterek, "Ama kişisel kanaatim yüzde yüz olduğu yönde. Virüsün serbest dolaştığı ülkelerden biriyiz" şeklinde konuştu.

Hürriyet gazetesi yazarı Fulya Soybaş'ın "Tek ‘mavi’ Şırnak kaldı! Biz nerede yanlış yaptık" başlıklı yazısının ilgili bölümü şöyle:

"Gazi Üniversitesi’nden enfeksiyon hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Esin Şenol’a Şırnak’ın başardığını nasıl olup da diğer illerin başaramadığını soruyorum. Türkiye’de genel anlamda bir salgın yönetimi olmadığını söyleyen Prof. Dr. Esin Şenol, “Temel problem bu. Salgını sönümleyecek, yeni vaka, hasta ve ölüm sayılarını azaltacak şekilde salgını yönetemiyoruz maalesef. Her şey kendi halinde. Kendi halimize bırakıldığımız için de ne bulaş azalır, ne de bu kısırdöngüden kurtulabiliriz” diyor.

TÜRKİYE MUTANTI OLABİLİR

Nedir bu salgı yönetimi? İller arası seyahatlerin engellenmesinden denetim ve bilinçlendirmeye kadar birçok konuda eksiklikler olduğunu belirten Prof. Dr. Şenol şöyle devam ediyor: “İnsan hareketliliğini engelleyecek bir şey yapmıyoruz. Yapılan yerlerde de kontrollü ve düzenli değil. Bu nedenle de havuzu bir türlü boşaltamıyoruz. Önümüzdeki süreç maalesef daha sıkıntılı olacak. Şimdi 3. piki yaşıyoruz, hatta 3. pikin zirvesine gitmekteyiz. ‘Vaka sayıları artıyor ama kayıplarımız ve hastaneye yatış artmıyor’ diye düşünmeyin, hepsi doğru orantıyla artmakta. Türkiye’ye özgü bir mutasyondan söz edilebilir mi? Şu an öyle bir tespit de çalışma da yok. Ama kişisel kanaatim yüzde yüz olduğu yönde. Virüsün serbest dolaştığı ülkelerden biriyiz.”

 

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN 

Artışın sebebi Türkiye kaynaklı mutasyon mu? ile ilgili etiketler salgın Türkiye mutansyon türkiye mutasyonu var mı
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.