Arefe günü bankalar açık mı?

İşlerini son ana bırakanlar PTT, noter, bankalar, hastaneler arefe günü ve bayramda açık mı sorusunun cevabını Google üzerinden araştırıyor. Ramazan Bayramı, resmi tatil kabul edildiği için birçok kurum kapalı olacak. Ancak arefe günü bazı kurumlar yarım gün çalışacak. Peki arefe günü ve bayramda PTT, noter, bankalar, hastaneler ve eczaneler açık olacak mı? İşte ayrıntılar...

Vatandaşlar arefe günü ve bayramda hangi kurumların açık, hangilerinin kapalı olduğunu merak ediyor. Arefe günü birçok resmi kurum öğleden sonra kapalı olacak. İşlerini yetiştirmek isteyenlerin sabah erkenden harekete geçmesi gerekiyor. Arefe günü (14 Haziran Perşembe) bankalar, PTT’ler, noterler öğlene kadar açık olacak. 12:30'a kadar işlemler yapılabilecek, öğleden sonra resmi tatile girecek. Cuma, Cumartesi ve Pazar günleri Ramazan Bayramı olması nedeniyle kapalı olacak. Bu nedenle bu tarihten önce işlem yapması gerekenler Perşembe günü öğlen saatine kadar işlemlerini yapmaması durumunda 18 Haziran 2018 Pazartesi gününü beklemek zorunda kalacak. Hastaneler, arefe günü öğlen saatine kadar açık olacak bazı hastaneler ise öğleden sonra çalışmaya devam edecek. Eczaneler ise saat 13.00’e kadar açık olacak ancak daha sonrasında nöbetçi eczaneler devreye girecek.

Arefe günü bankalar açık mı?

2018 YILI AREFE GÜNÜ NE ZAMAN?

Ramazan Bayramı’nın tatil süresini belirleyecek olan Arefe Günü bu yıl 14 Haziran Perşembe gününe denk geliyor. Resmi kurumların öğlene kadar hizmet vereceği günde öğleden sonra hafta sonu uygulamasına geçilecek. Bu nedenle bayram boyunca nöbetçi eczaneler ve çalışması zorunlu diğer kurumlar açık bulunacak.

NOTERLER AREFE GÜNÜ AÇIK MI?

Bankalar ve PTT’ler gibi noterler de benzer saat uygulamasını kullanacak. Bu nedenle bu tarihten önce işlem yapması gerekenler Perşembe günü öğlen saatine kadar işlemlerini yapmaması durumunda 18 Haziran 2018 Pazartesi gününü beklemek zorunda kalacak.

RAMAZAN BAYRAMI ÖNCESİ EMEKLİ İKRAMİYELERİ YATACAK MI?

Başbakan Binali Yıldırım, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, emekliye müjde verdi. Emekliler, Kurban ve Ramazan Bayramı öncesi, biner lira ikramiye alacak. Yaşlılık aylığında da bir düzenlemeye gidildi. 65 yaş üzeri kişilere ödenecek miktar 266 liradan 500 liraya çıkarıldı.

BAYRAMDA ECZANELER KAÇ GÜN TATİL?

Resmi tatil olması nedeni ile bayramda eczaneler kapalı olacak. Acil durumlar için ise bayramda nöbetçi eczaneler hizmet verecek.

AREFE GÜNÜ ECZANELER AÇIK MI?

"Arife günü eczaneler tatil mi?" sorusunda ne yazık ki eczaneler de bölünmüş durumda. Bazı şehirlerde ve hatta ilçelerde eczaneler çalışma kararı alırken bazı bölgelerde yarım gün eczanelerin açık olacağı bazı yerlerde ise eczanelerin kapatılacağına karar verilmiş durumda. Her ilin kendi eczası odası tatil kararını verirken bazı illerde ise odalar bu kararı eczanelerin kendisine bırakıyor. Bu nedenle yaşadığınız ilin eczası odası telefon numarası üzerinden danışmanızda fayda var.

 

İDARİ İZİN SÖZ KONUSU DEĞİL

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, Ramazan Bayramında idari izin kararı alınmadığını açıkladı. Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısı devam ederken gazetecilere açıklamalarda bulundu. Ramazan Bayramı'na çok az bir zaman kaldığına işaret eden Bozdağ, "Ramazan Bayramı nedeniyle idari tatil verme durumu söz konusu değil. Çünkü Ramazan Bayramı cuma gününe, hafta sonuna denk geliyor. Bu nedenle Bakanlar Kurulu idari bir tatil kararı alma gereği duymamıştır." dedi.

 

Arefe günü yapılacak işlerden bazıları şunlardır:

1- Arefe günü sabah namazından, Kurban bayramının dördüncü günü ikindi namazına kadar, erkek-kadın herkes, cemaatle kılsın, yalnız kılsın, 23 vakit farz namazda selam verir vermez, (Allahümme entesselam...) demeden önce, bir kere, vacib olan teşrik tekbirini söylemeli, yani, (Allahü ekber, Allahü ekber. La ilahe illallahü vallahü ekber, Allahü ekber ve lillahil-hamd) demelidir.

Camiden çıktıktan veya konuştuktan sonra, artık teşrik tekbirini okumak gerekmez. (Halebi)

 

2- Zilhiccenin ilk dokuz günü oruç tutmak sevaptır; fakat Arefe günü oruç tutmak daha çok sevaptır. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:

(Arefe günü oruç tutana, Âdem aleyhisselamdan, Sûr’a üfürülünceye kadar yaşamış bütün insanların sayısının iki katı kadar sevap yazılır.) [R. Nasıhin]

(Arefe günü tutulan oruç, bin gün [nafile] oruca bedeldir.) [Taberani]

(Arefede tutulan oruç, iki bin köle azat etmeye, iki bin deve kurban kesmeye ve Allah yolunda cihad için verilen iki bin ata bedeldir.) [T. Gafilin]

(Arefe günü [Besmele ile] bin İhlas okuyanın günahları affolup duası kabul olur.) [Ebuşşeyh]

(Arefe günü tutulan oruç, geçmiş ve gelecek yılın günahlarına kefaret olur.) [Müslim]

(Şeytan, Arefe gününden başka bir günde daha zelil, rezil, hakir ve kinli görülmez.) [İ. Malik]

(Allahü teâlâ, Arefe günü kullarına nazar eder. Zerre kadar imanı olanı affeder.) [Gunye]

(Rahmet kapıları dört gece açılır. O gecelerde yapılan dua, reddolmaz. Ramazan ve Kurban bayramının birinci gecesi, Berat ve Arefe gecesi.) [İsfehani]

(Arefe gecesi ibadet eden, Cehennemden azat olur.) [S. Ebediyye]

İbadet olarak ilim öğrenmek en faziletlisidir. İlmihal okumakla en uygun ilmi öğrenmiş oluruz.

 

3- Bugünü fırsat bilip dua etmeli! Hadis-i şerifte buyuruldu ki:

(Duanın faziletlisi, Arefe günü yapılanıdır.) [Beyheki]

 

4- Arefe gününü ibadetle, zikirle, tefekkürle geçirmeli, insanlara iyilik etmeye çalışmalı! Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:

(Arefe gününe hürmet edin! Arefe, Allahü teâlânın kıymet verdiği bir gündür.) [Deylemi] (Hürmet etmek, günah işlememekle olur.)

(Arefe günü, kulağına, gözüne ve diline sahip olan mağfiret olur.) [Taberani]

Kulağına sahip olmak, gıybet, çalgı gibi haram olan şeyleri dinlememektir. Eğer biz istemeden kulağımıza gelmişse, bize günah olmaz. Gözüne sahip olmak da, haram olan şeylere bakmamak ve mubah olarak baktığı şeylerden ibret almaktır. Diline sahip olmak ise, yalan söylememek, dedikodu etmemek, laf taşımamak, kötü söz söylememek, hatta boş şey konuşmamak, kimseyi diliyle incitmemek demektir. Bunlara riayet eden, Arefe gününü değerlendirmiş olur.

Arefe günü bankalar açık mı? ile ilgili etiketler PTT Eczane arefe günü bankalar açık mı
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.