Araç Almak İsteyenler Yaşadı! Bakanlık Harekete Geçti! Sıfır Araç Piyasası Düştü! İşte Son Durum

Sıfır araç fiyatlarının aşağı yönde çekilmesi amaçlanarak, uygulanan ÖTV matrak değişikliğinin bayiler tarafından uygulanmadığı tespit edilince Ticaret Bakanlığı denetleme kararı aldı. Bakanlık tarafından görevlendirilen müfettişler düzenli olarak bayi kontrolleri yapacak.

Sıfır araç fiyatlarının aşağı yönde çekilmesi amaçlanarak, uygulanan ÖTV matrak değişikliğinin bayiler tarafından uygulanmadığı tespit edilince Ticaret Bakanlığı denetleme kararı aldı. Bakanlık tarafından görevlendirilen müfettişler düzenli olarak bayi kontrolleri yapacak.

ÖTV'de yapılan değişikliğe rağmen fiyatların düşmemesi sonucu oluşacak haksız rekabetin önüne geçmek amaçlı yapılacak denetimler yıl boyunca sürecek. Otomotiv sektörü yetkilileri ise fiyatların aşağı çekilmesiyle birlikte bayilerde sıfır araç stoğu konusunda sorun olacağını belirtiyor.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada 12.08.2021 tarihli ve 4373 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararıyla ÖTV'de yapılan değişiklik ile sıfır km araç fiyatlarının aşağı yönde düşürülerek, sektöre hareket getirilmesi amaçlanmıştır duyurusu yapıldı. 

Bakanlığa Şikâyet Dilekçesi Yağdı 

Yapılan ÖTV değişikliğine rağmen sıfır km araç fiyatlarında düşüş olamaması nedeniyle Bakanlığa 2.000'in üzerinde şikayet dilekçesi geldiği belirtildi. Şikayet dilekçelerinin büyük çoğunluğunu, sıfır araç bayilerinin fiyatları düşürmediği yönünde yapılan şikayetler oluşturdu.

Araç Almak İsteyenler Yaşadı! Bakanlık Harekete Geçti! Sıfır Araç Piyasası Düştü! İşte Son Durum

Diğer bir şikayet konusu ise sıfır km araç bayilerinin çeşitli bahaneler ile ellerindeki araçları müşterilere satmadığı ve galericiler ile anlaşma yoluna gittiği oldu. Sıfır km araç bayilerinin ellerindeki araçları bekleterek, zaman içinde yüksek fiyattan satış yaptığı iddiasında dilekçelerde yer aldı. Söz konusu şikayetleri dikkate alan Bakanlık müfettiş görevlendirerek inceleme başlattı. 

Aşırı Talep ve Çip Krizi

Temmuz ayında yüzde 45 düşen sıfır km araç pazarının, Ağustos ayında yapılan ÖTV değişikliği ile sektörün canlandırılması hedeflenmişti. Sıfır km araç piyasasında, indirimin 50 bin TL olarak fiyatlara yansıması beklenmişti. Ancak sektör çip krizini ve yüksek talepleri öne sürerek bu indirimi gerçekleştirmedi. Dünya genelinde 15 ülkede oluşan çip krizi nedeniyle üretime ara veren Japon devi Toyota, büyük bir üretim düşüşü olacağını duyurmuştu. 

Araç Almak İsteyenler Yaşadı! Bakanlık Harekete Geçti! Sıfır Araç Piyasası Düştü! İşte Son Durum ile ilgili etiketler Otomobil
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.