Apple'dan Facebook'a karşı WhatsApp hamlesi

Facebook'un WhatsApp kullanıcılarına dayattığı veri paylaşımı şartı ABD'li teknoloji devi Apple'ı da rahatsız etti. Facebook kullanıcı verilerinin toplamanın daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağladığını ileri sürerek dayatmasını savunuyor. Ancak Apple aynı görüşte değil. Dev firma kişisel verilerin gizliliğinin korunması için müşterilerinin yanında yer aldı. İşte veri paylaşımı üzerinden devlerin verdiği büyük savaşın detayları...

Facebook, geçen ay WhatsApp’a getirilecek yeni gizlilik politikası güncellemesini büyük oranda kullanıcı kaybı üzerine askıya almak zorunda kalmıştı. Mesajların ve profil bilgilerinin gizliliği konusunda soru işaretlerine sebep olan bu güncelleme, milyonlarca kullanıcının Telegram ve Signal gibi rakip uygulamalara geçmesiyle sonuçlanırken tartışmaya teknoloji devi Apple da katıldı. 

The Guardian'ın haberine göre, önümüzdeki aylarda iPhone kullanıcıları “Facebook uygulamasının kişisel bilgilerinizi kullanmasına izin veriyor musunuz?” benzeri bir mesaj alacak.

Kullanıcılar, Apple tarafından iletilen bu mesaja olumsuz yanıt verdiğinde Facebook’un data toplama yetkisi direkt kısıtlanacak. Bu uygulama sadece Facebook için de geçerli değil üstelik. iPhone kullanıcıları reklam amaçlı data toplayan tüm uygulamalar için aynı mesajı telefon ve tabletlerinde görecek.

Facebook, bu kişisel bilgilerin kullanıcılara daha iyi bir deneyim sunmak için kullanıldığı savunusunda. Reklam verenler, bulunduğunuz mekanlardan sağlık durumunuza kadar oldukça geniş veriyi, size doğru anda uygun reklamı gösterebilmek için kullanıyor.

Apple, arka planda bilgi toplayan aplikasyonları haber vermek gibi yöntemlerle yavaş yavaş şirketlerin elde ettiği veriyi kısıtlamayı planlıyor. Önümüzdeki aylarda yapılacak bir güncelleme ile iPhone kullanıcıları, hiçbir kişisel verisini uygulamalar ile paylaşmama seçeneğine ulaşmış olacak.

Facebook, elde edilen verilerin bir kısmı reklam için kullanılsa da bir kısmının kullanıcı gizliliği için gerekli olduğunu, Apple’ın bu uygulamasının kendi servis ve reklamlarını öne çıkarmaktan başka bir amacı olmadığını ileri sürüyor.

Apple CEO’su Tim Cook, “Artık toplanan her verinin iyi niyetle toplandığı varsayımıyla bu konuyu daha fazla görmezden gelemeyiz.” ifadesini kullanırken, Facebook CEO’su Mark Zuckerberg ise Apple’ı gizlilikten çok reklam rekabeti sebebiyle bu kararları almakla itham ediyor.

 

Apple'dan Facebook'a karşı WhatsApp hamlesi ile ilgili etiketler Apple WhatsApp Facebook
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.