Apple üretimi Hindistan'a kaydırıyor

Çin’de artan maliyetler ve siyasi risk nedeniyle Apple üretimin bir kısmını Hindistan’da yapmaya başladı. Apple, zaman için üretimin Hindistan’da artırılmasını istiyor.

İbrahim Acar
İbrahim Acar

Apple, küresel lansmanından birkaç hafta sonra Hindistan'da en yeni iPhone 14'ü üretmeye başladı.

Nikkei Asya’da çıkan habere göre, Apple, akıllı telefon serisinin piyasaya sürülmesinden sadece üç hafta sonra Hindistan'da iPhone 14'ü üretmeye başladığını duyurdu.
Apple Pazartesi günü yaptığı açıklamada, "iPhone 14'ü Hindistan'da üretmekten heyecan duyduğunu" söyledi. Apple, piyasaya sürüldükten kısa bir süre sonra en yeni telefonlarını Çin dışında ilk kez üretmeye başladı.

Nikkei Asia'ya konuşan iki kişi, şu an için Hindistan'da yalnızca 6.1 inçlik iPhone 14 modelinin üretildiğini ve iPhone 14 Plus da dahil olmak üzere ek modellerin birkaç ay içinde gelebileceğini söyledi. Geleneksel olarak Apple, cihazların üretiminin sorunsuz çalıştığından emin olana kadar yeni iPhone'ların üretimini tamamen Çin'de tutar. Ancak o zaman Hindistan gibi diğer ülkelerde en son modelleri üretmeye başlar.

 

Apple, 2017 yılında Hindistan'da daha küçük bir iPhone montajcısı Wistron aracılığıyla bütçe iPhone SE'yi birleştirmeye başladı. İki büyük montajcı, Foxconn ve Pegatron, daha sonra Hindistan'daki üretimi genişletti ve Apple'ın iPhone 12 ve iPhone 13 modellerinin bazı parçalarını Güney Asya ülkesinde birleştirmesine yardımcı oldu. Nisan ayında Apple, Hindistan'da iPhone 13'ü üretmeye başladığını doğruladı.

Çoğu iPhone hala Çin'de üretiliyor: Çin'in Zhengzhou ve Shenzhen şehirlerinde Foxconn, Şanghay'da Pegatron ve Kunshan, Jiangsu eyaletinde Luxshare Precision Industry tarafından. Kaynakların Nikkei Asia'ya verdiği bilgiye göre Foxconn, iPhone 14 de dahil olmak üzere en yeni seriden üç farklı model üretmek için siparişler alarak hala en büyük tedarikçi ve premium iPhone 14 Pro ve 14 Pro Max modelleri için birincil kaynak. Pegatron ve Luxshare, temel olarak standart iPhone 14 ve 14 Plus modellerini bir araya getiriyorlar.

 

Apple, son yıllarda ana üretim üssü olan Çin'den üretimi çeşitlendirmeye başladı. Tedarikçilerden, ertesi yıl Vietnam'da başlayan kulaklıkların test üretimiyle birlikte bazı AirPod'ları ülke dışında üretmeyi değerlendirmelerini 2018 gibi erken bir tarihte istedi. Apple ayrıca, dünyanın en büyük ikinci ekonomisine olan bağımlılığını azaltmak için Vietnam'da iPad ve Apple Watch üretmeyi planlıyor.

Haitong International Securities analisti Jeff Pu, "Foxconn ve Pegatron'un Hindistan'da üretimi artırdığını görüyoruz" dedi. "Çin'de artan işçilik maliyetleri ve devam eden bölgesel üretimi çeşitlendirme eğilimi göz önüne alındığında, önümüzdeki yıllarda iPhone'ların artan bir kısmının Hindistan'da üretildiğini görüyoruz” diye ekledi.

 

Apple üretimi Hindistan'a kaydırıyor ile ilgili etiketler Apple Hindistan iPhone Üretim
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.