Antalya'da hangi şelaleler var, nasıl gidilir, nereler gezilir?

Turizm cenneti Antalya müze ve antik kentlerinin yanı sıra şelaleleriyle de meşhur bir ilimizdir. Yazın en çok turist alan illerimizden biri olan Antalya'da hangi şelalelerin ziyarete açık olduğunu araştırmaya başladı. Peki Antalya'da hangi şelaleler var, nasıl gidilir, nasıl gezilir?

Tarih ve tatil cenneti Antalya bu yıl da büyük ilgi görüyor. Bu katogorilerin dışında Antalya doğal güzelliği ile göz büyülüyor. Şelaleri ile müthiş bir doğal harikaya sahip Antalya'ya vatandaşlar büyük ilgi gösteriyor. Peki Antalya'da hangi şelaleler var, nasıl gidilir, nasıl gezilir?

Antalya'da hangi şelaleler var, nasıl gidilir, nereler gezilir?
1-DÜDEN ŞELALESİ - ANTALYA

Kepez İlçe sınırları içerisinde, Varsak Mahallesi’nde bulunmaktadır. Düden Şelalesi çeşitli kaynaklarda, İskender Şelalesi ve Yukarı Düden Şelalesi olarak da geçmektedir. Aynı zamanda halk arasında Düdenbaşı Şelalesi diyenler de vardır. Eski Antalya-Burdur yolunun 28'inci kilometresinde Kırkgözler’in 30'ncu kilometresinde Pınarbaşı adında iki büyük karstik kaynak çıkmaktadır. Suyu bol bu iki nehir kısa bir akıştan sonra birleşerek Bıyıklı Düdeni içinde kaybolur. Bıyıklı Düdeni’nde kaybolan su 14 kilometre kadar yerin altında gittikten sonra Varsak Çöküntüsü'nün bir ucundan çıkar, çok kısa bir akıştan sonra çöküntünün öbür ucundan tekrar batar.

Varsak’ta kaybolan su iki kilometre kadar yeraltı akışından sonra Düdenbaşı’nda yeryüzüne çıkar. Yüzeyden hiç su akmadığı günlerde bile Düdenbaşı Şelalesi’nin altından saniyede en az 10 metreküp su yüzeye çıkar. Bu suyun maksimum debisi 94 metreküp, ortalaması ise saniyede 15-16 metreküptür. Düdenbaşı’nda yukarıdan şelale yaparak akan su Kepez hidroelektrik santralından gelen sudur. Düdenbaşı’ndan sonra koyunlar regülatöründe, iki ana kanala ayrılan Düden Çayı 9 kilometre sonra Antalya’nın doğusunda 40 metre yüksekliğindeki traverten bir eşikten şelale yaparak Akdeniz’e dökülür.

Düden Şelalesi Ziyaret Saatleri Yaz Dönemi: 08:00-19:00

Düden Şelalesi Ziyaret Saatleri Kış Dönemi: 08:00-18:00

Düden Şelalesi Tatil Günleri: Her gün ziyarete açıktır.

Nasıl Gidilir: Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım sağlanabilmektedir.

Antalya'da hangi şelaleler var, nasıl gidilir, nereler gezilir? - Resim : 2

2-KURŞUNLU ŞELALESİ - ANTALYA

Antalya-Mersin karayolunun 15'nci kilometresinden sola dönülerek 7 kilometre daha gidince zengin florası olan, 33 hektar alana sahip, 18 metre yükseklikten dökülen, çam ağaçlarının arasında günlük 12 bin kişi kapasiteli şelaleye ulaşılır. Yedi adet küçük göletin küçük şelaleciklerle birbirine bağlandığı 2 kilometrelik bir kanyon içindeki bu şelale 1986 yılında ziyarete açılmıştır. Çevresindeki zengin flora ve fauna, burayı doğa yürüyüşü, bitki ve hayvanları gözlemleme gibi eko turizm faaliyetleri açısından öncelikli konumlardan biri haline getirmiştir.

Tabiat parkı içinde yürüyüş yaparken tavşan, sincap, ağaçkakan, kaplumbağa ve diğer küçük hayvanlarla karşılaşmak mümkündür. Temiz havası ve büyüleyici manzarasıyla tabiat parkı, birçok ziyaretçiyi günübirlik dinlenme ve piknik için cezbeder. Ziyaretçiler için seyir terasları, oyun alanları, araç parkı ve diğer imkanlar da mevcuttur.

Kurşunlu Şelalesi Ziyaret Saatleri Yaz Dönemi: 08:00-19:00

Kurşunlu Şelalesi Ziyaret Saatleri Kış Dönemi: 08:00-18:00

Kurşunlu Şelalesi Tatil Günleri: Her gün ziyarete açıktır.

Nasıl Gidilir: Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım sağlanabilmektedir.

Antalya'da hangi şelaleler var, nasıl gidilir, nereler gezilir? - Resim : 3

3-UÇANSU ŞELALESİ - ANTALYA

Antalya’ya 70 km. uzaklıkta, Kayabükü köyü ile Eskibağ köyünü ayıran çizgidedir. Antalya-Serik-Alanya karayolu üzerinde, Abdurrahmanlar-Gebiz kavşağından sapılarak ulaşılır. Gebiz Beldesi’ne bağlı Akçapınar köyündeki bu tabiat harikası, Gebiz’den sonra 17 km mesafededir. Bu bölümdeki yol, stablize olup özellikle bahar aylarında su, bazı noktalarda araçlara geçit vermeyebilir. Toroslardan gelen su iki kez, her biri 25-30 metre yükseklikten, yeşillikler içine dökülür. Aslında dökülmekten öte süzülür; yavaş yavaş düşer de denebilir. Bu yüzden şelaleye, Uçansu ismi verilmiştir.

Uçansu Şelalesi Tatil Günleri: Her gün ziyaret edilebilir.

Uçansu Şelalesi Giriş Ücreti: Ücretsiz

Antalya'da hangi şelaleler var, nasıl gidilir, nereler gezilir? - Resim : 4

4-MANAVGAT ŞELALESİ - ANTALYA

Batı Torosların doğu yamaçlarından doğarak Sorgun bölgesindeki boğazdan Akdeniz’e karışan ve büyük yeraltı sularından beslenen 93 km uzunluğundaki Manavgat Nehri, yaklaşık 5 metre yüksekliğindeki falezlerden dökülen Manavgat Şelalesini oluşturur. Birçok balık ve kuş türüne (alabalık, sazan, kefal, levrek, karabalık, sutavuğu, ördek, kaz, yalıçapkını, değişik türlerde balıkçıllar, martılar vb.) ev sahipliği yapan Manavgat Nehri, söğüt, çınar, kavak, dut, karacaağaç gibi birçok ağaç türü ve zengin bir bitki çeşitliliğine de sahiptir. Ayrıca, tüm bu doğal güzelliklerin içinde macera yaşamaya imkan veren nehrin, belirli etaplarında rafting ve kano gibi çeşitli doğa sporları yapılabilmektedir.

Manavgat Belediyesince doğal yapıya uygun çevre düzenlemesi yapılarak turizme yeniden kazandırılan Manavgat Şelalesi’nde, tüm ziyaretçilerin keyifle gezebileceği ve hizmet alabileceği rekreatif alanlar (restoran, büfe, satış üniteleri, dinlenme yerleri, tuvaletler ve seyir terasları vb.) oluşturulmuştur. Muhteşem bir doğa manzarasına sahip olan şelale, şehrin gürültüsünden ve kalabalığından kaçmak isteyenler için oldukça iyi bir seçenektir.

Nasıl Gidilir: Manavgat Şelalesi’ne gitmek için öncelikle Antalya'nın Manavgat ilçesine ulaşmanız gerekmektedir. Türkiye’nin farklı noktalarından kalkan şehirlerarası otobüslerle Manavgat’a doğrudan ulaşılabilmekte, Manavgat’a geldikten sonra ise ilçeden şelaleye giden otobüs ya da minibüslere binerek ulaşım sağlanabilmektedir.

Antalya'da hangi şelaleler var, nasıl gidilir, nereler gezilir? - Resim : 5

5-AŞAĞI DÜDEN ŞELALESİ - ANTALYA

Antalya kent merkezine 8 kilometre uzaklıkta, Lara istikametinde bulunan şelale "Karpuzkaldıran" olarak da bilinir. Düden Nehri'nin denize ulaştığı Lara yolu üzerinden sularını denize 40 metre yükseklikten boşaltır. Devasa suyun püskürmesiyle deniz üzerinde bir sis bulutu oluşturur. Yakınında bulunan Gençlik Parkı, şelale manzarası için ideal bir izleme noktasıdır. Parkta kafeterya, otopark ve piknik alanı da bulunmakta, şelale yakınına tekne turları düzenlenmektedir.

Aşağı Düden Şelalesi Ziyaret Saatleri: Ziyaret gün ve saat kısıtlaması yoktur.

Aşağı Düden Şelalesi Tatil Günleri: Her gün ziyarete açıktır.

Aşağı Düden Şelalesi Giriş Ücreti: Ücretsiz

Nasıl Gidilir: Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım sağlanabilmektedir.

Antalya'da hangi şelaleler var, nasıl gidilir, nereler gezilir? ile ilgili etiketler Antalya tatil
GÜNÜN VİDEOSU

BM'nin tarihi Filistin kararı İsrail'de hazımsızlık yarattı! Genel Kurul'da skandal hakaret...

BM, Filistin'in tam üyeliğini içeren karar tasarısını onayladı. İsrail’in Birleşmiş Milletler (BM) Temsilcisi Gilad Erdan, BM Genel Kurulu’ndaki Filistin konulu toplantıda karara tepki göstererek BM Anlaşmasını kürsüde parçaladı.