Antalya'da gezilecek tarihi yerler

Türkiye'nin ve hatta dünyanın sayılı turizm cennetlerinden biri olan Antalya hem havası hem de mavi bayraklı plajları ile ünlüdür. Mükemmel doğası ve masmavi denizi ile kendisini görenlere hayran bırakan Antalya'da gezilecek yerler listesi her zaman büyük önem derecesine sahiptir.

Turizmin merkezlerinden birisi olan ve Türkiye’nin güneyinde yer alan Antalya, yaz tatillerinde sadece yerli turistler tarafından değil ayrıca da yabancı turistlerce de tercih edilmektedir. Tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapan bu eşsiz şehir sadece tatil için değil ayrıca da antik kentleri ve müzeleri ile de ünlüdür.

Ilıman bir iklime sahip olan Antalya’da geniş kumsallar masmavi sularla örtülüdür. Doğanın birçok manzarasını özünde saklayan plajlarda buraya geliş sebebiniz ne olursa olsun Antalya size umduğunuzdan çok daha fazlasını mutlaka verecektir.

Türkiye’nin en kalabalık 5. şehri olan Antalya, yüzölçümü bakımından da 6. sıradadır. Güneyinde Akdeniz, kuzeyinde Burdur ve Isparta, batısında Muğla, kuzeydoğusunda Konya ve doğusunda ise Karaman ve Mersin ile komşu olan Antalya tarihte Likyalılar, Lidyalılar, Pamfilyalılar, Bergamalılar, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlıların hakimiyetine sahipti.

Antalya'da Gezilecek Tarihi Yerler

Her sene milyonlarca yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapan Antalya, tarihi ve kültürel turizme merak saranlar içinde adeta cennetten bir köşedir. Birçok medeniyete tarihi boyunca ev sahipliği yapan bu eşsiz şehirde etkileyici mimariler, sayısız antik kent ve görkemli yapılar bulunmaktadır.

Kaleiçi

Antalya’nın Muratpaşa ilçesinde yer alan Kaleiçi, tarihin izlerini barındırmaktadır. Geçmişten günümüze kadar gelen tarihi evler sadece mimarileri ile değil o dönem insanlarının yaşam şekillerini, davranışlarını, gelenek ve göreneklerini de yansıtmaktadır.

Antalya'da gezilecek tarihi yerler

Yığma taştan inşa edilen evler, sokaklara bambaşka bir hava yaratırken bu evlerin üst katlarında cumba bulunmaktadır. Zemin katlarda ise taşlıklar, taşlıklarda ise ağaçtan yapılmış kanepeler vardır.

Kaleiçi’nin dar sokaklarında yer alan pek çok ev yeniden aslına uygun olarak restore edilmişlerdir. Şimdiki zamanda eğlence mekanlarının, restoranların, hediyelik eşya dükkanlarının bulunduğu bu yer turistlerin uğrak noktası arasındadır.

Yanartaş

Antalya’nın ve dünyanın en popüler tatil merkezlerinden biri olan Kemer’e bağlı Çıralı’da bulunan Yanartaş, sonsuz ateş ismiyle anılmaktadır. Çıralı girişinde bulunan köprüyü geçerek sol taraftaki portakal bahçelerinin olduğu kısma vardıktan 3.5 km kadar sonra Yanartaş tamda karşınızda olacaktır.

Antalya'da gezilecek tarihi yerler - Resim : 2

Turistlerin akınına uğrayan Yanartaş, denize yakın bir mesafede taşlar arasından çıkan alevlerin hiç sönmemesiyle tanınmaktadır.

Antalya'da gezilecek tarihi yerler - Resim : 3

Alara Han Kalesi

Antalya’ya yaklaşık 40 km kadar mesafede bulunan Alara Han Kalesi, Alara Çayı’nın kenarındaki tepenin üstündedir. Selçuklu hükümdarı I. Alaaddin Keykubat tarafından yaptırılan bu kale, Çayın kenarında kayaya oyulmuş dehliz ile ikinci sura kadar erişebilmektedir.

Antalya'da gezilecek tarihi yerler - Resim : 4

Tarihi Saat Kulesi

Antalya’nın simgelerinden olan Tarihi Saat Kulesi, kalın beşgen bir burç üzerine inşa edilmiş olup, dört tarafında da saat bulunmaktadır. Kim tarafından ne zaman yaptırıldığına dair kesin bir bilgi bulunmasa da II. Abdulhamit’in tahta çıkışının 25. Yılında valilere yolladığı fermanda saat kulesi inşaatlarına başlanması yazılı olduğundan, o döneme ait olduğu düşünülmektedir.

Antalya'da gezilecek tarihi yerler - Resim : 5

Aya Yorgi Kilisesi

Kaleiçi’nde 5 Ortodoks Rum kilisesinden biri olan Aya Yorgi Kilisesi, Antalya’nın tarihi yapıları arasındadır. Şehrin yakın tarihine ışık tutan yapı, 1920’li yıllardaki nüfus mübadelesinin ardından uzun süre depo amaçlı kullanılmıştır.

Aspendos Antik Kenti

M.Ö. 10. yüzyılda Akalar’ın kurduğu bu antik kent, Antalya’nın Serik ilçesinin Belkıs Köyü’nde yer almaktadır. M.S. 2. yüzyılda Romalılar tarafından inşa edilen 12 bin kişilik amfi tiyatrosuyla ünlü olan kent, yanında bulunan Köprüçay ve üzerinde bulunduğu ticaret yolu sebebiyle çok önemli bir konuma sahiptir.

Antalya'da gezilecek tarihi yerler - Resim : 6

Kendi adına para bastıran ilk Anadolu şehirleri arasında bulunan Aspendos, efsaneye göre Truva Savaşı’ndan sonra Pamphylia’ya gelen koloniciler tarafından kurulmuştur. Tarih boyunca çok kez işgal edilen Aspendos, bir süre Büyük İskender’in egemenliğinde kalırken en parlak dönemini ise Romalılar zamanında yaşamıştır. Selçuklular döneminde kervansaray olarak kullanılan kent, Atatürk’ün isteğiyle restore edilerek halka açık bir hale getirilmiştir.

Aziz Nikolas (Noel Baba) Müzesi

Tüm dünya tarafından Noel Baba olarak tanınan Aziz Nikolas, Türkiye’nin Akdeniz kıyılarındaki önemli Lykia kentlerinden Patara’da dünyaya gelmiştir. Denizcilerin ve öğrencilerin koruyucusu olduğuna inanılan Aziz Nikolas’ın lahdinin üstünde balık pulu deseni bulunmaktadır.

Antalya'da gezilecek tarihi yerler - Resim : 7

Haçlı Seferleri’nde tüccarların Aziz Nikolas’ın kemiklerini çalıp Bari’ye götürdüğü ve bir bazilikaya gömdüklerini bilinmekte ve geride kalan kemikler ise günümüzde Antalya Müzesi’nde sergilenmektedir.

Kleopatra Plajı

Antalya’nın en ünlü plajlarından birisi olan Kleopatra Plajı, 2 km genişliğinde ve Mavi Bayrak Ödüllüdür. Antik Mısır Kraliçesi Kleopatra’nın ismiyle anılmasından ve harika bir deniz ile kumsala sahip olmasından dolayı yerli ve yabancı turistler tarafından çokça tercih edilmektedir.

Antalya'da gezilecek tarihi yerler - Resim : 8

Bu plajda; Kleopatra ve Roma İmparatoru Antonius’un yüzdüğü rivayet edilmektedir.

Antalya'da gezilecek tarihi yerler ile ilgili etiketler Antalya
GÜNÜN VİDEOSU

Hükümet, kamuda tasarruf tedbirlerinin ilk adımını attı! Törene makam aracı yerine otobüsle gittiler

Kamuda tasarrufun ilk adımı atıldı. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Meclis’in açılışının 104'üncü yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında katıldığı programlara, makam aracı yoğunluğunun önüne geçmek için otobüsle gitti.