Antalya yılbaşına hazırlanırken süs malzemelerine rağbet yükseldi

Antalya'da yılbaşına bir ay kala süsleme satışı yapan firmalar rafları doldururken, işletmeciler istedikleri kadar ithalat yapamadıklarını belirtiyor.

2020 yılından 2021’e geçişte pandemi tedbirleriyle ülke genelinde kısıtlamalara gidilirken, yılbaşı gecesi sokağa çıkma yasağı uygulanmıştı. Bu durum yışbaşı alışverişlerine ilgiyi azaltırken, süs malzemeleri ticareti yapan firmalar beklentilerini bir sonraki yılbaşına yöneltmişti.

Yılbaşı hazırlıkları turizm merkezi Antalya’da sürerken, oteller ve alışveriş merkezlerinin yanı sıra şehirin önemli yerlerinde de süsleme işlemleri devam ediyor. Süs malzemelerine talebin geçtiğimiz yılbaşı dönemine iki kat arttığını belirten sektör temsilcileri, döviz artışı sebebiyle yeterince ithal yapamadıklarını ifade ediyor.

Ürün çeşitliliğinin nispeten azalması ve döviz kuru dalgalanmaları sebebiyle ifirmalarsabit fiyat tespit etmekte zorlanırken, bazı işletmeciler onlıne satışlara rağbet ediyor. Yılbaşında ailesiyle birlikte evde kutlama yapmayı tercih edenlerin ortalama bütçesi 500 lira olarak tahmin edilirken Antalya'daki bir işletmede şapkalar 10 ila 50 lira, çam ağacı süslemeleri 5 ila 20 lira, biblolar 120 ila 530 lira, çam ağaçları 65 ila 530 lira, yılbaşı topları 15 ila 200 lira, ışıklandırmalar ise 35 ila 100 lira değişen fiyatlarda alıcı buluyor.

Pandemi nedeniyle kutlama faaliyetlerinin azaldığını aktaran işletmeci Charlotte Öztürk, “Bu yıl ilgi harika. Herkes malzeme alıyor, süsleniyorlar. Bu sene çok güzel olacak. Çam ağaçları ve ağaç süsleri tercih ediliyor. Çocuklar Noel baba kostümlerini tercih ediyor. Fiyatlar hemen hemen aynı bizde. Bazı firmalar yükseltti fiyatlarını. Biz müşterilerimizi düşünerek fiyatı sabitledik" ifadelerini kullandı.

TALEP ARTIŞINA RAĞMEN FİYAT BELİRLEMEDE SIKINTILAR YAŞANIYOR

İşletmeci Olga Eser fiyatların döviz kuru nedeniyle yükseldiğini belirtirken, geçtiğimiz yıl temin edilen ürünleri şimdi sattıkları fiyata alamadıklarını söyleyen Eser, “Sattığımız ürünleri toptancıdan o fiyata alamaz olduk. Her şey arttı. Ürün çok fazla yok. Geçen yıl hangi ürünü alalım diye karar veremezken bu yıl bulduğumuza şükrediyoruz. Bizim için bu durum dezavantaj oldu. Ürünlere etiket takamıyoruz" değerlendirmesini yaptı.

Malzeme alışverişi yapan Fatime Keçecioğlu, çocuklarının isteği üzerine kutlama yapacaklarını belirtirken fiyatların beklediğinden yüksek olduğunu kaydetti. Keçecioğlu, “Bütçemizi aşıyor ama yine de değişiklik olsun diye bir şeyler alacağız. Ağacımız var ve süsle birkaç geyik figürü alacağım" sözlerini aktardı. Çam ağacı ve süs malzemeleri almayı düşünen Demet Kuş ise alışveriş için işletmelere baktığını fakat maliyet yüksek bulduğunu ifade etti.

Antalya yılbaşına hazırlanırken süs malzemelerine rağbet yükseldi ile ilgili etiketler Antalya İthalat yılbaşı kutlaması
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.