Saksıda yetiştirilen maviyemiş, akıllı sulama teknolojileri ile üreticisine yüksek verim ve kar kazandırıyor

Antalya'nın Serik ilçesinde saksıda maviyemiş üretimi yapan çiftçiler, Netafim'in damla sulama teknolojileri ile yüksek verim, su tasarrufu ve kar sağlıyor.

Son yıllarda topraksız tarımın en önde gelen üretim modellerinden biri olan saksıda maviyemiş ya da sektörde bilinen adıyla blueberry yetiştiriciliği, yatırımcısına bıraktığı yüksek kârla dikkat çekiyor. Antalya bölgesinde gitgide yaygınlaşan saksıda maviyemiş üretim çiftlikleri, ihracat ve iç pazarın talebine yetişemiyor.

Saksıda yetiştirilen maviyemiş, akıllı sulama teknolojileri ile üreticisine yüksek verim ve kar kazandırıyor

NETAFİLM SULAMA SİSTEMLERİYLE %60 'A VARAN SU TASARRUFU VE YÜKSEK VERİMLİLİK SAĞLANIYOR

Akıllı sulama sektörünün önde gelen firmalarından NETAFIM, Antalya’nın Serik ilçesinde düzenlediği tarla gününde, topraksız maviyemiş yetiştiriciliğinde yeni sulama teknolojilerini tanıttı. Metro Ziraat arazisinde 107 dekarlık alanda yaklaşık 43 bin saksıda blueberry yetiştiriciliği yapılan çiftlikte yılda 240 tona varan hasat yapılıyor.  

Saksıda yetiştirilen maviyemiş, akıllı sulama teknolojileri ile üreticisine yüksek verim ve kar kazandırıyor - Resim : 2

Netbow ve hat üstü PCJ markalı Netafim damla sulama sistemleri, sprink çözümlerine göre %60, mikrosprey çözümlerine göre %45 su tasarrufu sağlayarak yapılan yatırımı kısa sürede amorte ediyor. Saksıda  maviyemiş üreticiliğinde, doğru sulama ve gübreleme ekipmanlarının kullanımıyla, bitki başına 5 kg.’a kadar verim sağlanabiliyor. Taze maviyemiş fiyatları kilogram başına piyasada 300 TL’ye kadar ulaşıyor.

Saksıda yetiştirilen maviyemiş, akıllı sulama teknolojileri ile üreticisine yüksek verim ve kar kazandırıyor - Resim : 3

A, C ve E vitaminleri yönünden en zengin meyvelerin başında gelen maviyemişin antioksidan özelliği sayesinde vücudun zinde kaldığı, düşük kalorisi, kolestrolün ve kan şekerinin kontrol altına alınmasındaki etkisiyle dikkat çektiği belirtiliyor.

İHRACATTA BÜYÜK FIRSAT

NETAFIM Maviyemiş tarla gününe katılan Serik Kaymakamı Cemal Şahinküresel iklim krizinde, doğru sulamanın tarımsal sürdürülebilirlik için çok daha kritik öneme haiz olduğunu ifade etti. Pandemiyle birlikte tarımsal üretimin yaşamsallığının tüm dünyanın gündeminde olduğunu söyleyen Cemal Şahin, Netafim firmasını faaliyetlerinden ve tarım teknolojisine katkılarından ötürü tebrik etti.  

Saksıda yetiştirilen maviyemiş, akıllı sulama teknolojileri ile üreticisine yüksek verim ve kar kazandırıyor - Resim : 4

Etkinliğe ev sahipliği yapan NETAFIM Türkiye ve Orta Asya Genel Müdürü Pınar Parmaksız, Netafim, topraksız maviyemiş yetiştiriciliğinde damla sulama sistemlerinin, suyun ve besinlerin doğrudan bitkilerin köküne ulaştırması sebebiyle en etkin metot olduğu belirtirken, dünyadaki benzer topraksız blueberry üretiminin %40’ında Netafim çözümlerinin kullanıldığını ifade etti. Netafim’in 1965’den bu yana dijital tarım başta olmak üzere, akıllı sulama çözümlerinin geliştirilmesinde öncülük yaptığını söyleyen Parmaksız, etkin sulama tekniklerinin benimsenmesiyle maviyemiş üretiminin çok daha kârlı bir iş alanı yarattığını, 2021 verilerine göre dünyada 5,2 milyar doları aşan taze blueberry ihracat pazarında Türkiye’nin önünde duran büyük fırsata, teknolojik ve agronomik bilgi birikimleriyle katkı vermek istediklerini ifade etti.

 

Saksıda yetiştirilen maviyemiş, akıllı sulama teknolojileri ile üreticisine yüksek verim ve kar kazandırıyor ile ilgili etiketler Antalya Mavi yemiş netafim damla sulama
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.