Anne sütü ne kadar süre saklanabilir? Dondurulmuş anne sütü nasıl tüketilmeli?

Anne sütü, anneyle bebeğin aralarındaki duygusal bağı kuvvetlendirir ve aynı zamanda sağlık açısından da önemlidir. Bebekler ilk 6 ayda çok hassas ve gelişime çok açıktır. Bu yüzden özellikle ilk 6 ayda anne sütü bebek için çok önemlidir. Eğer anne sütü fazlaysa ya da saklanmasını gerektiren bir durum varsa anne sütü sonradan kullanılmak için saklanabilir. Peki, dondurulmuş anne sütü ne kadar sürede tüketilmeli? Anne sütü nasıl saklanmalı? Gibi sorularınızın cevabı haberimizde.

Bebekler doğdukları zaman tam olarak gelişmiş sistemlere sahip olmazlar. Bağışıklık sistemleri ve sindirim sistemleri normal bir yetişkin ile aynı değildir. Bu sebeple bebekler oldukça hassas kan değerlerine ve metabolizmaya sahip doğarlar. Bundan dolayı anne sütü bebek için oldukça önemlidir. Yeni doğan bebeklerin beslenmesinde ilk 6 ay anne sütü çok önemlidir. Anne sütü bebekte bağışıklık sisteminin gelişmesini sağlar. Böylelikle ileri yaşta oluşabilecek hastalıkları dahi önleyebilmektedir.

HİÇBİR GIDA ANNE SÜTÜ KADAR YARARLI DEĞİL

Anne sütünün içerdiklerine eşdeğer hiçbir gıda maddesi mevcut değildir ve anne sütü bebeğin gelişimi için birebirdir. Vitaminler, mineraller, sindirim enzimleri ve bebeği hastalıklardan koruyan antikorları da barındırır. Böylelikle annedeki bağışıklık gen yolu hariç aktarılmaya devam eder. Bebeğin hastalanmasıyla anne sütü içeriği değişebilir bu nedenle bebeklerin anne sütüyle beslenmesi önemlidir. Anne, bebeğin hastalığını görür ve hormonlarında değişiklik gözlenir. Bu durum annenin sütüne de yansır ve bebeğin hastalığına karşı antikor açısından zengin anne sütü oluşur. Benzer birçok durumda anne, hormonlarıyla bebeğin ihtiyacı olan anne sütünü üretir.

Anne sütü ne kadar süre saklanabilir? Dondurulmuş anne sütü nasıl tüketilmeli?

ANNE SÜTÜ NE KADAR SÜRE SAKLANABİLİR?

Bazı durumlarda anne sütü hemen tüketilemeyebilir. Bu yüzden daha sonra tüketilmek için dondurularak saklanabilir. Anne sütü saklamak için kullanılan kap, bu amaçla üretilmiş ya da sterilize edilmiş olmalıdır. Anne sütü oda sıcaklığında (24 ila 26 santigrat derece arasında) 3-4 saat saklanabilir. Buzdolabı rafında saklanan anne sütü en fazla 2-4 gün saklanabilir ve bu süre içerisinde bebeğin tüketmesi gerekir. Anne sütünün daha uzun süre saklanması isteniyorsa dondurulmalıdır. -16 santigrat derece derin dondurucu ortamında dondurulan anne sütü 3 ila 6 ay arasında bozulmadan kalabilir.

Daha sonra kullanımı için anne sütü saklarken dikkatli olunmalıdır. Genellikle anne sütü için özel saklama poşetleri ve şişeleri kullanılabilir. Cam kavanoz da sterilize açısından kolaylık sağlandığından tercih edilebilir. Ancak anne sütü saklamak için üretilen özel saklama poşetlerini veya şişeleri kullanmak daha doğrudur. Temizlenip tekrar kullanım durumunda kaplar kurutulmadan kullanılmamalıdır.

DONDURULMUŞ ANNE SÜTÜNÜN BOZULDUĞU NASIL ANLAŞILIR?

Her anne sütünün kokusu, rengi, tadı ve içeriği aynı değildir, içeriğine bağlı olarak değişebilir. Ancak dondurulduktan sonra doğru çözdürme yöntemi uygulandığı halde keskin, ekşi ve kötü bir koku geliyorsa anne sütü bozulmuş olabilir. Ayrıca bozulan anne sütünün kıvamında da koyuluk görülür. Bozuk anne sütünün tüketilmemesi için saklanan kaplara tarih etiketi belirtilmelidir. Oda sıcaklığında 3-4 saat, buzdolabı rafında 2-4 gün ve dondurucuda 3-6 ay arası saklanabilen anne sütü bu zaman aralıklarında bebeğe verilmezse anne sütü bozulmaya başlayabilir. Saklanılan anne sütünün yapısında, kokusunda ve renginden herhangi bir farklılık gözlemleniyorsa bebeğe verilmeden atılmalıdır.

Anne sütü ne kadar süre saklanabilir? Dondurulmuş anne sütü nasıl tüketilmeli? - Resim : 2

DONDURULMUŞ ANNE SÜTÜNÜ BEBEĞE VERİYORKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Dondurucuda uzun süre saklanabilen anne sütüyse 6 ay içinde tüketilmelidir. Dondurulmuş anne sütü çözündükten sonra buzdolabı rafında 24 saat kalabilir ve ısıtılarak tüketilebilir. Çözünmüş anne sütü oda sıcaklığında bekletiliyorsa 8 saat içerisinde tüketilmelidir. Bir kere dondurulmuş ve sonrasında çözünmüş anne sütü bir daha dondurulmamalıdır.

BUZLUKTA SAKLANAN ANNE SÜTÜ NASIL TÜKETİLRİ?

Dondurulan anne sütünün tüketilmesinde doğru çözdürme işlemi sütün bozulmaması ve değerini kaybetmemesi için çok önemlidir. Öncelikle doğru çözdürme işlemi için kabınızı asla direkt ateş altına koymayın. Bunun için başka bir kaba ılık su ya da sıcak suyla doldurun. Daha sonra anne sütünün olduğu kabı sıcak su dolu olan kaba koyun. Hafifçe karıştırarak kaymak ve süt katmanlarının önüne geçebilirsiniz. Şiddetli bir şekilde karıştırmak veya ateş üstünde tutmak anne sütü içerisindeki canlı bileşenlere zarar verebilir. Bu yollar izlendikten sonra anne sütü tüketilmeye hazır hâle gelir.

 

Anne sütü ne kadar süre saklanabilir? Dondurulmuş anne sütü nasıl tüketilmeli? ile ilgili etiketler Anne Sütü Bebek Anne
GÜNÜN VİDEOSU

Malezya'da askeri geçit töreninde facia! 2 helikopter havada çarpıştı! Çok sayıda ölü var...

Malezya’da askeri geçit töreni hazırlıkları sırasında iki helikopter havada çarpıştı. Korkunç kaza saniye saniye kameralara yansırken, en az 10 kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi.