Ankara'da sokakta görülen kırmızı renkte zebra gibi siyah desenli büyük örümcek paniğe neden oldu

Ankara'da bir vatandaş yolda gördüğü bir örümcek türünü cep telefonuyla kaydettikten sonra görüntüleri sosyal medyada paylaştı. Kısa sürede viral olan görüntü korku yaratırken uzmanlar örümceğin bazı türleri hariç zararlı olmadığını açıkladı.

Ankara Gölbaşı'nda yaşanan olayda uğur böceği örümceği paniğe neden oldu. İlçede yaşayan Aslıhan Susuz önce uğur böceği sandığı canlıyı fark etti. Susuz, cep telefonu kamerasıyla görüntü çekerken, eve döndüğünde internette araştırma yaptı. Susuz, görüntülediği canlının zehirli türleri de olan uğur böceği örümceği (Eresus cinnaberinus) olduğunu öğrendi. Susuz, daha sonra örümceğin görüntüsünü sosyal medya hesabında paylaştı. Örümcek üst üste internette paylaşılınca korkuya neden oldu. Bazı vatandaşlar örümceğin zehirli olduğunu öne sürerek, tedbir alınmasını istedi.

KIRMIZI RENKTE ZEBRA GİBİ SİYAH DESENLİ

Ev kadını Aslıhan Susuz, oğlu ile gezerken örümceği fark ettiğini söyleyerek, "Kırmızı renkteydi, uğur böceğine benziyordu. Ayak ve kollarının olduğu kısımlar zebra gibi siyah beyaz desenliydi. Arka ayakları turuncu beyaz gibiydi. İlk defa gördüğüm bir örümcek türüydü" dedi.

'ZEHİRLİ TÜRLERİ DE VAR'

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Entomoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Sultan Çobanoğlu da örümceğin görüldüğü yere giderek inceleme yaptı. Canlının 'Eresus cinnaberinus' cinsi örümcek olduğunu söyleyen Prof. Dr. Susuz, bu örümceklerin bazı türleri hariç zararlı olmadığını söyledi. Çobanoğlu, "'Tamamen zararlı' diyemeyiz; ama zehirli türleri de var. Türden türe fark etmek üzere zehirli de olabilir. Çıplak elle dokunduğumuzda toksin verdiği için kaşıntı ve aşırı hassas bünyelerde alerjiye neden olabilir. Bu örümcekler genellikle doğada karanlık alanlarda, kuytu alanlarda, taş altlarında, kayalıklarda, nemli toprak alanlarında, çatlak ve yarıklarda veya yere dökülen yapraklar altında görülür. Vatandaşlarımız bu örümcekleri görünce öldürmesinler, bilmeden faydalı canlıları da öldürüyoruz" diye konuştu. (DHA)

Ankara'da sokakta görülen kırmızı renkte zebra gibi siyah desenli büyük örümcek paniğe neden oldu ile ilgili etiketler Örümcek Ankara örümcek korktun mu zehirli sarıkız örümceği
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.