Ankara'da emniyet ve MİT operasyonunda yakalanan DEAŞ'lı iki kardeşe 15 yıl hapis istemi...

Başkent'te keşif ve istihbarat incelemesi yaptıkları anda MİT ve emniyetin ortak operasyonu ile yakalanan DEAŞ'lı 2 kardeş terörist hakkında, 15 yıla kadar hapis talebiyle dava açıldı. İddianemede, DEAŞ’ın mezarcısı olduğu öğrenilen Anvar Elmusa Elhayal’ın cep telefonundan, Viyana’da gerçekleşen saldırıyla ilgili görüntüler ile askeri amaçla kullanılan konum belirleme uygulamasının çıktığı yer aldı.

Ankara Emniyet Müdürlüğü İstihbarat ve Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ile MİT Ankara Bölge Başkanlığı'nın koordinesinde Kasım 2020’de düzenlenen ortak operasyonda, DEAŞ için çatışma bölgelerindeyken aktif silahlı faaliyet yaptıkları ve Ankara'da keşif ve istihbarat çalışması gerçekleştirdikleri belirlenen iki kardeş Amir Rakan Elmusa Elhayal ve Anvar Elmusa Elhayal ele geçirildi. İki kardeş ile ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma tamamlandı. Ankara 27’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen ve Cumhuriyet Savcısı Abuzer Furkan Aydoğan tarafından hazırlanan iddianamede, her iki sanığın da yasadışı yollarla Türkiye’ye giriş yaptıkları, yakalandıklarında üzerlerinden çıkan kimliklerin, Suriye’de bulunan ve terör konusunda haklarında istihbari bilgi bulunmayan kardeşlerine ait olduğu tespit edildi.

Sanık Anvar Elmusa Elhayal’ın, DEAŞ’ın Suriye’de faaliyet gösterdiği dönemde üst düzey sorumlu olduğunun belirlendiği ifade edilen iddianamede, 2017 yılında düzenlenmesi planlanan eylem yapılacak yerlerin tespiti için keşif amacıyla Türkiye’ye gönderildiğinin belirlendiği yer aldı.

VİYANA SALDIRISININ GÖRÜNTÜLERİ ÇIKTI

Sanık Anvar Elmusa Elhayal’a ilişkin yapılan dijital araştırmada, kullandığı cep telefonunda, Kasım 2020’de Avusturya’nın başkenti Viyana’da 3 kişinin can verdiği 15 kişinin de yaralandığı saldırıyla ilgili görüntüler tespit edildi. Telefonda, saldırıyı gerçekleştiren terörist Ebu Ducane El Albani Kujtim Fejzulai’nin görüntülerinin yer aldığı, fotoğrafların Telegram adlı program aracılığıyla gönderildiği tespit edildi. Yine telefonda bulunan 44 saniyelik videonun örgütün yayın organı tarafından yayınlanan görüntü olduğu, görüntüde saldırıyı gerçekleştiren teröristin, DEAŞ’ın sözde lideri Ebu İbrahim El Haşimi El Kureyşi’ye biat yemini yaptığının anlaşıldığı öğrenildi.

KONUM BELİRLEME UYGULAMASI ÇIKTI

Anvar Elmusa Elhayal’ın telefonunda değişik koordinatlara ait görüntülerin yer aldığı bu fotoğrafların örgütün kullandığı ‘Atak Civilian’ adlı konum belirleme programında indirildiğinin tespit edildiği ifade edilen iddianamede ayrıca, telefonda bulunan 47 sayfalık PDF dosyasının bu programın kullanım kılavuzu olduğu öğrenildi. İddianamede, Elhayal’ın örgüt adına edinmiş olduğu program aracılığıyla keşif yaptığı, yapmış olduğu bu keşif faaliyetlerini telefonuna yüklediği ve örgütün üst düzey elebaşlarına gönderdiği bilgisi yer aldı. Ülkemizden sınır dışı edilen Avusturya saldırısını düzenleyen teröristle de bağlantılı olduğu belirtilen Elhayal’ın yakalanmaması durumunda Ankara’da benzer bir saldırı düzenleme ihtimalinin olduğu ifade edildi.

DEAŞ’IN SURİYE’DEKİ MEZARCISIYMIŞ!

Yine iddianamede, yapılan istihbarat çalışmaları sonucunda elde edilen verilere göre, sanığın DEAŞ’ın etkin olduğu süreçte örgüt adına kepçe operatörlüğü yaptığı, yapılan toplu katliamlarda cesetleri gömme işini üstlendiği de yer aldı. Sanığın örgüt adına faaliyet gösterilen yerlerde yol kontrol yapan ekipte de yer aldığının tespit edildiği vurgulandı.

DEAŞ’TAN KAÇTIĞINI SÖYLEDİ

Anvar Elmusa Elhayal'ın ifadesine yer verilen iddianamede, sanık suçlamaları reddetti. Suriye’de kepçe operatörlüğü işiyle uğraştığını, DEAŞ’ın gelmesinden sonra kepçesine el konulduğunu, örgütten kaçtığını, daha önce Türkiye’ye gelen kardeşinin yanına gelerek tarım işinde faaliyet gösterdiğini söyledi. Konum uygulamasını 1 ay önce cep telefonuna indirdiğini ve incelediğini ancak hiçbir şey anlamadığını, hiçbir yerin konum bilgisini telefonuna yüklemediğini belirten Elhayal, irtibatı olmadığını iddia ettiği Avusturya saldırısını gerçekleştiren kişinin görüntülerinin de telefonuna nasıl yüklendiğini bilmediğini ileri sürdü.

İddianamede ayrıca diğer sanık Amir Rakan Elmusa Elhayal’ın da kardeşiyle birlikte örgüt için Türkiye’de keşif çalışmaları yaptığı yer aldı. Ankara 27’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde her iki sanık da 15 yıla kadar hapis talebiyle yargılanacak.

DHA

Ankara'da emniyet ve MİT operasyonunda yakalanan DEAŞ'lı iki kardeşe 15 yıl hapis istemi... ile ilgili etiketler DEAŞ Ankara deaş operasyonu
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.