Ankara Üniversitesi 3D yazıcı ile gıda üretti

Ankara Üniversitesi'nde, yutma güçlüğü yaşayan insanlar için 3 boyutlu gıda yazıcıları kullanılarak gıda üretimi gerçekleştirildi.

Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisiği bölümü, yutma güçlüğü (disfaji) sıkıntısı yaşayanlar için 3 boyutlu gıda yazıcıları yoluyla fonksiyonel gıda üretimi yapılırken, bölümde öğretim üyeliği yapan Prof. Dr. Kezban Candoğan projelenin "TÜBİTAK 1001 Programı" tarafından destek gördüğünü belirtti.

Çalıştıkları projede, 3D gıda yazıcıları kullanılarak yutma güçlüğü yaşayan insanlar için gıda üretimi yapıldığını belirten Candoğan, "Gıda yazıcıları, bilgisayar destekli bir programda çalıştığı için plastik veya doğal olmayan yapay bir ürün olarak düşünülebilir ama böyle değil. Çok doğal ürünler, insanların günlük yaşamında tükettikleri gıdaları kullandık." ifadelerini kullandı.

Yazdırılmak istenen materyalin bileşimine giren içeriklerin katmanlı biriktirme yöntemiyle 3D yazıcılar tarafından basıldığını aktaran Candoğan, bunu yaparken yazılım programlarından da faydalanıldığını belirtti.

Projeye 2019 yılında başladıklarını, iki yıl süren çalışmaya pandemiye rağmen ara vermediklerini anlatan Candoğan, gıda üretiminde özel amaca yönelik ve özel beslenme ihtiyaçlarını karşılayacak formülasyonların 3D yazıcılar sayesinde kolaylaştığını ekledi.

"ÜRÜNLER DOĞAL VE SAĞLIKLI"

Üretilen gıdanın yüksek protein içeriğine sahip, güvenli, beslenmeye ilişkin diğer içerikler bakımından zengin olduğunu ifade eden Candoğan, disfaji alanında kabul gören kriterlerin de sağlandığını dile getiririken, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Yutma güçlüğü çeken bireyler, ağızlarına aldıkları gıda ve içecekleri midelerine gönderirken zorluk çekerler, yutamazlar, akciğerlerine kaçma söz konusu. Bu şekilde akciğerlerde aspirasyon pnömonisi denilen rahatsızlıklar ortaya çıkabilmekte. Bu nedenle çok sıvı veya çok katı gıdaları ya da homojen olmayan gıdaları tüketemiyorlar. Bu tür hastalar genellikle nörolojik ya da yatan yaşlı hastalar olduğu için yüksek protein içerikli et bazlı gıdalara ihtiyaç duyuyorlar. Biz de bu proje kapsamında tavuk ve dana eti bazlı fonksiyonel gıda ürettik. Gerçek gıdalar bunlar. Tavuk eti, dana eti ve biyoaktif özelliklere sahip kapya biber, kereviz tozu, kırmızı pancar tozu gibi fonksiyonel, sağlıklı, biyoaktif bileşikler içeren ürünler de kullandık. Seyreltilmesini de tam yağlı süt ve tereyağı ile yaptık. Bunlar kesinlikle sağlıklı ve doğal ürünler, insanlar 3D yazıcılarla basılan gıdalar diye korkmasınlar."

Ankara Üniversitesi 3D yazıcı ile gıda üretti ile ilgili etiketler Ankara Üniversitesi 3d yazıcı gıda mühendisliği

Sitene Ekle

GÜNÜN VİDEOSU

Hükümet, kamuda tasarruf tedbirlerinin ilk adımını attı! Törene makam aracı yerine otobüsle gittiler

Kamuda tasarrufun ilk adımı atıldı. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Meclis’in açılışının 104'üncü yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında katıldığı programlara, makam aracı yoğunluğunun önüne geçmek için otobüsle gitti.